KUALA Küresel ekonomik güçler sıralamasının başındaki ABD ile 7'inci sırada yer alan Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ni (ASEAN) bir araya getiren ABD-ASEAN Zirvesi, tarihi önem taşıyor.
Zirve, ABD'nin California eyaletindeki Sunnyland'de başladı.
Üç gün sürecek zirvede ABD, ASEAN ile ekonomi alanında ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.
Farklı siyasi rejimlere sahip üyeleriyle dikkati çeken ASEAN'da ekonomide birlik öne çıkarken, ABD yönetiminin de ASEAN liderleriyle doğrudan Çin'i hedef alacak siyasi veya askeri konuları ele almak yerine ekonomi odaklı strateji izlemesi bekleniyor.
Zirve, ABD'nin "21. Yüzyıl Asya Çağı" kavramı açısından önemli bir hamlesi olarak görülüyor.
Zirvede TPPA'nın dinamikleri belirlenecek
Zirvede 10 üyeli ASEAN ile ABD arasında stratejik ortaklığın pekiştirilmesinin yanı sıra 42 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip Trans-Pasifik İşbirliği Anlaşması'nın (TPPA) dinamikleri belirlenecek.
ASEAN'ın üyeleri Malezya, Singapur, Vietnam ve Bruney'in dahil olduğu TPPA'ya Endonezya ve Filipinler'in de katılmak istediği biliniyor.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, anlaşmanın taraflarına, ilgili yasal düzenlemeleri hayata geçirmek için hızlı hareket etme çağrısında bulunması bekleniyor.
ABD yönetimi, "yüzyılın ticaret anlaşması" olarak adlandırdığı TPPA'da yer almak için ASEAN'ın diğer üyelerinin çaba sarf edeceğini, bu nedenle ABD'nin ticari değerlerini göz ardı edecek yaklaşım sergilemeyeceklerini, aksine bu ülkelerin yeni açılımda yer almayı ulusal ekonomi stratejilerinin bir parçası olarak değerlendireceklerini öngörüyor.
The Inquirer'de yer alan bir habere göre, ABD yönetimi, ilk etapta Cakarta, Singapur ve Bangkok'da açmayı planladığı merkezler vasıtasıyla bölge ülkelerini TPPA yapılanmasında yer almaya teşvik etmeyi planlıyor.
ASEAN, 620 milyon nüfusu ve 2,6 trilyon dolar hacmindeki ekonomisiyle giderek önem kazanırken, birliğin üçüncü büyük ekonomisi Tayland'da cuntanın varlığı soru işaretlerine neden oluyor.
ASEAN üyelerinde siyasi yapılar farklılık gösterse de ABD'nin bu iktidarlarla ilişkilerinde sergilediği performansla "başarılı bir aktör" olduğu yorumları yapılıyor.
Endonezya, Filipinler ve Malezya'nın katılımıyla ilk olarak 1967 yılında kurulan Güneydoğu Asya Birliği (ASA), daha sonra diğer ülkelerin eklemlenmesiyle ASEAN adını aldı.
Son Dakika › Dünya › California'da Abd-Asean Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?