Ercan Devlet Hava Limanı, Özel Sektöre Devredildi - Son Dakika
Dünya

Ercan Devlet Hava Limanı, Özel Sektöre Devredildi

Ercan Devlet Hava Limanı, Özel Sektöre Devredildi

KKTC'de Ercan Devlet Hava Limanı'nın işletme haklarının devredilmesine ilişkin devir sözleşmesi imzalandı.

11.12.2012 11:42

KKTC'de Ercan Devlet Hava Limanı'nın işletme haklarının devredilmesine ilişkin devir sözleşmesi imzalandı. Protokol, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ile ihaleyi kazanan yüzde 70 payla Taş Yapı Şirketi, yüzde 20 payla Terminal Yapı ve yüzde 10 payla yerli ortak Kaner Şirketler Grubu'nun oluşturduğu T&T şirketinin direktörü Göksel Bodur tarafından imzalandı.

Protokolün imzalanmasından önce, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Taş Yapı İnşaat sirketi sahibi Emrullah Turanlı ve KKTC Başbakanı İrsen Küçük birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Ercan Hava Limanı'nın işletme haklarının devredilmesine ilişkin protokol imzalandı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Ercan Devlet Hava Limanı İşletme Haklarının Devri İhalesi'nin KKTC için çok önemli olduğunu, 27 Eylül'de yapılan ihaleyi Taş Yapı Şirketi'nin kazandığını anımsattı.

Yaklaşık 350 milyon Euro tutarındaki bu ihalenin KKTC'de önümüzdeki 25 yıl içerisinde yapılabilecek en büyük ihalelerden biri olacağını söyleyen Saner, 2000'li yıllarda ortalama yıllık yolcu sayısı 758 bin dolayındayken 2012 yılını 3 milyon yolcuyla tamamlamayı planladıklarını belirtti.

Sadece dış yolcuya hizmet veren Ercan Hava Limanı'nın Türkiye ölçeğinde bile 5'inci büyük hava limanı unvanı alabilecek bir konumda bulunduğunu anlatan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, sayı küçük olsa dahi bunun getirisi yüksek bir yatırım olduğunu kaydetti. Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, son 3 yılda Ercan'da 1 milyon 250 bin yolcu artışı olduğunu bunun da ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, Ercan Hava Limanı'nın mevcut büyüklüğünün 20 bin metre kare olduğunu ve ihale sonrası 152 bin metre kare olacağını, 18 kontuarın 62 kontuara dönüşeceğini, 12 pasaport kontrol noktasının da 24 de çıkarılacağını söyledi.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, kapalı otopark alanının 29 bin 500 metrekare olacağını, ticari alanların 13 bin 500 metrekareye çıkarılacağını, 10 otobüs park yerinin de 76'ya çıkarılacağını söyledi. Saner, yapım aşamasının tamamlanmasıyla KKTC'de ilk kez pistin altına tünel yapılacağını, bununla Ercan Hava Limanı Avrupa'daki tünelle ulaşılan 4'üncü hava limanı olacağını belirtti. Saner, devlete hizmet verirken hizmet üreten ve işleten devlet anlayışından artık politika üretip sistemi 'Regüle eden' bir sisteme geçmek zorunda olduklarının bilinciyle davrandıklarını vurgulayarak, ihalenin başladığı günden bugüne emek veren herkese teşekkür etti.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise, 2 ay önce ihalenin sonucunu açıkladıkları salonda, sözleşmeleri imzalamak üzere bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Atun, "Bu ihale vizyonumuzun en somut göstergelerinden biridir" dedi. KKTC'nin artık işletmeci olduğu alanlarda yavaş yavaş, denetleyici ve düzenleyici olacağı alanlara kayacağını ifade eden Atun, Ercan ihalesi için oluşan konsorsiyumda yerli bir firmanın da bulunmasının KKTC'nin öz sermayesiyle kurulan şirketlerin bu denli büyük projelerde yer alabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi. Atun, dünyada 5-50 milyon euro'luk yatırımların orta, 50 milyonun üzerindeki yatırımların da büyük ölçekli yatırım olarak nitelendirildiğini hatırlatırken, 350 milyon euro'luk bir yatırımın içerisinde KKTC firmasının bulunmasının ekonomi için çok önemli olduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, çok önemli bir projenin tamamlanma aşamasına gelindiğini ve mega proje olarak değerlendirilebilecek böyle projelerin uluslararası camiaya da güzel mesajlar verdiğini söyledi.

Taş Yapı İnşaat şirketi sahibi Emrullah Turanlı da, bir grup olarak bu işbirliğinin içerisine girdiklerini kaydederek, yıllardan bu yana Türkiye'de başarılı işler yaptıklarını vurguladı. İhale ardından haklarında yapılan olumsuz konuşmaları da duyduklarını ancak her zaman olduğu gibi burada da iş üreteceklerini ve çok kısa zamanda, taahhüt ettikleri zamandan önce bu projeyi tamamlayacaklarını söyleyen Emrullah Turanlı, havalimanı sayesinde Kıbrıs halkının güzel şeyler göreceğini ve hak ettiği hizmete kavuşacağını belirtti.

Başbakan İrsen Küçük ise, büyük projelere imza atıp ülke insanının hizmetine sunulmasının son yıllarda peş peşe yaşanır hale geldiğini, iktidarları döneminde özelleştirme yasasının ardından, Kıbrıs Türk Petrolleri ve Ercan Havalimanı olmak üzere iki önemli projeye imza attıklarını vurguladı. Ercan ihalesini alan kuruluşları kutlayan Küçük, önemli olanın ülkede bu tür önemli yatırımların gerçekleşmesi olduğunu ifade etti.

Başbakan Küçük, havalimanı projesinin de Anamur'dan gelecek olan su projesi gibi önemli bir adım olduğunu belirtilen süreden önce biteceğini duymaktan çok mutlu olduklarını bildirdi. Başbakan Küçük, KKTC'nin deneyimsiz bir ülke olduğunu, kendilerine her konuda destek olan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Ercan Devlet Hava Limanı, Özel Sektöre Devredildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement