Everest Dağı'na tırmananlar artık dışkılarını temizlemek zorunda - Son Dakika
Dünya
BBC

Everest Dağı'na tırmananlar artık dışkılarını temizlemek zorunda

Everest Dağı\'na tırmananlar artık dışkılarını temizlemek zorunda

Nepalli yetkililer, Everest Dağı'na tırmananların artık kendi dışkılarını temizlemek ve bertaraf edilmek üzere ana kampa geri getirmek zorunda kalacaklarını duyurdu. Everest bölgesinin büyük bölümünü kapsayan belediye, bu yeni kuralı uygulamaya koyarak dağların kokmasını ve çevre kirliliğini önlemeyi hedefliyor. Ayrıca, dağcıların ana kampta dışkı torbaları satın alarak dönüşlerinde kontrol edilecekler. Bu önlem, Everest ve diğer dağlarda çöp sorununu azaltmayı amaçlayan Nepal ordusu tarafından desteklenen temizlik kampanyalarının bir parçasıdır.

09.02.2024 08:49  Güncelleme: 23:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Everest'e tırmanan kişilerin, dağın zirvesine dışkısını yapması yasaklandı. Başlangıç noktası ile zirve arasında yaklaşık üç ton insan dışkısı olduğunu söyleyen Pasang Lhamu bölgesi belediye başkanı, tırmanışçılardan dışkılarını ana kampa geri getirmesini istedi. Alınan kararla birlikte bölgenin temizliğinde önemli bir yol alınmış olunacak.

"İMAJIMIZ ZEDELENİYOR"

Belediye başkanı, "Kayaların üzerinde insan dışkısı görüldüğü ve bazı dağcıların hastalandığı yönünde şikayetler alıyoruz. Bu kabul edilemez ve imajımızı zedeliyor" açıklamasında bulundu.

SOĞUK NEDENİYLE DIŞKI YOK OLMUYOR

Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest Dağı'na ve yakındaki Lhotse Dağı'na tırmanacak dağcıların, ana kampta "dönüşlerinde kontrol edilecek" dışkı torbaları satın almaları gerekecek.

Aşırı soğuk nedeniyle, Everest'te bırakılan dışkılar tamamen yok olmuyor. Bölgedeki bir diğer dağ olanSouth Col'un 'açık tuvalet' lakabını aldı söyleniyor

Everest Dağı'na tırmananlar artık dışkılarını temizlemek zorunda

HER YIL TEMİZLİK KAMPANYASI DÜZENLENİYOR

Everest'te ve bölgedeki diğer dağlarda çöp büyük bir sorun olmaya devam etse de Nepal ordusu öncülüğünde her yıl düzenlenen temizlik kampanyalarının sayısı da giderek artıyor.

Everest Dağı'na tırmananlar artık dışkılarını temizlemek zorunda

8 BİN ADET DIŞKI TORBASI TEDARİK EDİLDİ

Mart ayında başlayacak tırmanış sezonu için tahminen 400 yabancı dağcı ve 800 destek personeli için ABD'den yaklaşık 8.000 dışkı torbası tedarik edildiği öğrenildi. Bu torbalar, insan dışkısını katılaştıran ve kokusuz hale getiren kimyasallar ve tozlar içeriyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Everest Dağı'na tırmananlar artık dışkılarını temizlemek zorunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • XYZ: Isabetli bir karar, ben neden elin kakasını koklayayım? 3 0 Yanıtla
BBC

Advertisement