Frankfurt'ta Türk Film Haftası Başladı - Son Dakika
Dünya

Frankfurt'ta Türk Film Haftası Başladı

Frankfurt\'ta Türk Film Haftası Başladı

Frankfurt'ta 10'uncu Kez Düzenlenen Türk Film Festivali'nin Galası 'Yüreğine Sor' Filmi İle Yapıldı

09.11.2010 22:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Frankfurt'ta 10'uncu kez düzenlenen Türk Film Festivali'nin galası 'Yüreğine Sor' filmi ile yapıldı. Yaklaşık 700 kişinin katıldığı CineStar Metropolis Sineması'ndaki galada Yeşilçam'ın ünlü isimleri Fatma Girik, Ekrem Bora ve Nilüfer Aydan'ın yanı sıra sinemanın yeni yıldızları Kenan Ece ile Mehmet Günsür sinemaseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Galada ayrıca uzun yıllar Türk sinemasına hizmet veren Nilüfer Aydan ile Rejisör Yusuf Kurçenli'ye onur ödülü verildi. Hastalığı nedeniyle galaya gelemeyen Kurçenli'nin ödülünü filmin başrol oyuncusu Kenan Ece aldı.

Almanya'nın Frankfurt kentinde 10'uncu kez gerçekleşen Türk Film Festivali'nin galası açılış filmi olan 'Yüreğine Sor' filmi ile yapıldı. CineStar Metropolis Sienması'nın en büyük salonunda yapılan galaya Türk sinemasının usta oyuncuları Fatma Girik, Ekrm Bora ve Nilüfer Aydan ile birlikte film sanatının yeni yüzleri Kenan Ece, Nihan Büyükağaç ve Mehmet Günsür katıldı.

Sinemaseverler ünlü sanatçılara yoğun ilgi gördü. Özellikle Fatma Girik, Ekrem Bora ve kendisine yaşam boyu onur ödülü verilen Nilüfer Aydan sahneye çıktığında yer yerinden oynadı.

Yaklaşık 55 yıldır Türk sinema sanatına emek veren Nilüfer Aydan'ın ödülünü önceki gün olduğu gibi yine Fatma Girik verdi.

Kardeşlik adına

"Bu ödülü kardeşlik adına alıyorum" diye konuşan ünlü sanatçı Nilüfer Aydan, "İlk defa Almanya'da bir film festivaline katılıyorum. Ancak Frankfurt caddelerinde dolaşırken bir ara sanki Almanya'da değilim hissine katıldım. Çünkü herkes Türkçe konuşuyor.

Daha sonra dikkatlice izleyince özellikle bu salonda Türk ve Almanlar arasında güzel bir beraberlik olduğunu gördüm. Bu sıkı dostluğun devam etmesi için Almanya'da bana verilen bu onur ödülünü kardeşlik dayanışmasına adıyorum" dedi.

Sanatçının bu sözleri salonu hıncahınç dolduran yaklaşık 700 sinemasever tarafından alkış yağmuruna tutuldu.

Gecenin sunuculuğunu yapan Nazan Eckes ise bu tür etkinliklerin Almanya'daki çok kültürlü yaşama olan katkısını vurgulayarak, tüm kesimler tarafından desteklenmesini istedi.

İki Dilli Yetişmenin Nimetleri

Hessen Eyaleti ve Kent yönetiminin önde gelen isimlerinin davetli olduğu gecede bir konuşma yapan Frankfurt Belediye Başkanı Jutta Ebeling de sinema sanatının kültürlerarası ilişkilerdeki kaynaştırıcı işlevine dikkat çekerek, filmlerde konu edilinen aşk, ölüm, nesillerarası çatışma, anayurt sevdası ve politik-sosyal sorunlar gibi olgular üzerinden başlatılan diyaloğun uyum süreci açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Nazan Eckes'in iki dilde mükemmel bir şelilde yaptığı sunuculuğa övgüler yağdıran Belediye Başkanı, iki dilli yetişmenin nimetlerine dikkat çekti. Türk Film Festivali'nin Frankfurt'un vazgeçilme bir parçası haline geldiğini belirten Ebeling, sözlerini "Seneye tekrar görüşmek üzere" diye bitirdi.

Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı ise Türkiye'den gelen sinema sanatçılarına ve festivalin gerçekleşmesinde katkıda bulunan başta Festival Yönetmeni Hüseyin Sıtkı olmak üzere herkese teşekkür ederek, gerçek sinema emektarları ile birarada bulunmanın kendileri için büyük bir onur olduğunu söyledi.

Ayrıca Türk film sanatının Türkiye'nin yurtdışındaki tanıtımına olan katkısına da dikkat çeken Saygılı, tüm kesimlerin festivale destek vermeye devam etmelerini istedi.

KURÇENLİ'YE ONUR ÖDÜLÜ

Festivalin açılış filmi olan 'Yüreğine Sor'un Rejisörü Yusuf Kurçenli'ye de onur ödülü verildi. Ancak hastalığı nedeniyle galaya gelemeyen Kurçenli'nin ödülünü filmin başrol oyuncusu Kenan Ece aldı.

Hürriyet'in medya sponsorluğunu yaptığı festivalde geçen yıl ilk defa verilen Hürriyet'in seyirci ödülü bu yıl da verilmeye devam edecek. Sinema girişlerinde dağıtılan kartları dolduran izleyiciler, en beğendikleri filmi işaretleyerek ödül sahibini belirleyecek.

Kartları dolduranlar arasından kura ile belirlenen izleyiciler çeşitli hediyeler kazanacak. Geçen yılki Hürriyet Seyirci Ödülü'ne Kadir İnanır'ın başrol oynadığı 'Cellat' filmi layık görülmüştü.

Türk Sineması'nın yeni starları Kenan Ece ile Nihan Büyükağaç, ilk defa Almanya'da bir festivalde bulunmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Alman televizyonlarının ünlü yüzü Nazan Eckes'in sunuculuğunu yaptığı CineStar Metropolis Sineması'nın büyük salonundsa yapılan gala gecesinde izdiham yaşandı.

Ünlü sunucu Nazan Eckes'in Cüneyt ve Belgin isimli kardeşleri de ablalarını yalnız bırakmadı.

FESTİVALDE NE VAR

10 Kasım Çarşamba

İncir Çekirdeği

Saat 18.30, CineStar Metropolis

Nefes

Saat 20.30, CineStar Metropolis

Kosmos

Saat 20.30, CineStar Metropolis

Vavien

Saat 22.30, CineStar Metropolis

11 Kasım Perşembe

7 Avlu

Saat 20.30, CineStar Metropolis

Mahpeyker

Saat 20.30, CineStar Metropolis

Büyük Oyun

Saat 22.00, CineStar Metropolis

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Frankfurt'ta Türk Film Haftası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement