Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ermeni sorunuyla ilgili olarak Fransa'da tartışılan İnkar Yasası konusunda, "Doğru olanı yapacağız, hakikati arayacağız ve herkesin konuyu anlamasını sağlamaya çalışacağız. Fransa'da bir kanun oylandı ve hukuka geçti. Bu noktadan itibaren, hem hukuk konusunda hem Avrupa'nın bu konudaki kararlarının uygulanması gerekiyor. Soykırımın inkarını cezai müeyyideye tabi tutan bir çerçeve karar var. Dolayısıyla, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde bu hukukun da en iyi şekilde uygulanması gerekecek" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Her iki cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından ikili soruları cevaplandırdı. " Türkiye'nin hangi tarihte AB'ye üye olmasını istersiniz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, AB'nin kendileri için stratejik bir hedef olduğunu ifade etti. "Ama AB ile müzakereleri, tam başarıyla bitirseniz bile tam üyelik garanti değil" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu durumda Fransız ve Türk halkalarının Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda ne diyeceklerini bilemeyeceğini ifade etti. Tam tarih konusunda Türkiye'nin bir acelesinin olmadığını ifade eden Gül, "Acelemiz bir konuda var açıkçası. Müzakere sürecini götürürken, yaparken karşımıza engel çıkarılmaması. Siyasi blokajların veya başka konuları bu işin içine getirip koyup, başka meselelerin arkasına takılarak bütün üyeler için söylüyorum bunu sadece Fransa için söylenmiyorum. Engel çıkartılmaması. Çünkü bu teknik süreç. Teknik süreçte de bütün müktesebatının Türkiye olarak üstlenilmesidir. Ümit ederim ki herkes bu konuda verdiği sözü sadakat gösterir. Çünkü ahde vefa da AB'nin temel ilkelerinden birisidir" dedi.
-GÜL: "TÜRKİYE'DE GÜÇLÜ BİR HÜKÜMET VARDIR"-
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde çeşitli araştırmaların yapıldığını ve bu araştırmalar sonucunda "Türkiye AB için değerli" sonucunun çıkarıldığını anlatan Gül, "Devletler arası, milleteler arası ilişkilerde herhalde kandırmaca olmaz. Dolayısıyla bizim beklediğimiz burada ahde vefa ve müzakere sürecini bitirmemize fırsat verilmesi" şeklinde konuştu.
Müzakere sürecinin tamamlanmasının ardından AB'ye üye ülkelerin haklarının ne dediğine bakılabileceğini dile getiren Gül, "Türkiye'de siyasi istikrarda herhangi bir tereddüt yoktur. Türkiye'de güçlü bir hükümet vardır. Güçlü bir parlamentoda çoğunluğu vardır. Karşılaştığımız çeşitli tartışmalar var. Açık bir toplum. AB ile müzakere yapan bir ülke demokratik hukuk standartlarını beli bir noktaya getirmiş bir ülkedir. Çeşitli tartışmalar vardır olgunluk içerisinde, tartışmalar bazen sert olabilir. Ama Türkiye'nin siyasi istikrarında veya bunların Türk ekonomisinde etkisi ve izi yoktur. O bakımdan eğer Fransız dostlarımda ortak büyük çıkarlarımız için bu kez büyük bir fırsattır. Bunu bu şekilde değerlendirmek her ülkenin halkının faydasınadır.
-HOLLANDE: "TÜRKİYE NELERİ BAŞARABİLECEĞİNİ İSPATLAYACAKTIR"-
Konuk Cumhurbaşkanı Hollande'a ise 2004'te alınan karar gereği Türkiye'nin AB'ye üyeliğine olumlu bakmaya devam ettiğini ifade etti. Tüm fasılların tamamlanması halinde halkların kararına göre bir hipotez olarak üyeliğin düşünülebileceğini ifade eden Hollande, "Her halükarda bu Fransız halkının kararına kalmıştır. Dolayısıyla gereksiz yere bir takım korkuları acite etmenin bir anlamı yoktur" dedi. Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda tam bir tarihin belirlenmesinin görüşmelerde gündeme gelmediğini belirten Hollande, "Daha önceki cumhurbaşkanlığı döneminde bloke edilmiş olan başlıklar vardı. Zannediyorum açılabilecek fasıllar konusunda özellikle Türkiye'de bugün ilgilendiren konular var; örneğin erklerin ayrımı, temel haklar var. Hukuk devleti, adalet yargı. Bu süreçte Türkiye'ye destek olacaktır. Türkiye neleri başarabileceğini ispatlayacaktır" şeklinde konuştu.
-GÜL: "DOĞU PERİNÇEK DAVASINA BAKMAMIZ LAZIM"-
Ermeni sorunu ile ilgili olarak inkar yasasının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bu konuların da görüşmelerde gündeme geldiğini, bu konunun Türkiye-Fransa ilişkilerini zaman zaman gölgeleyen bir konu olduğunu belirtti. 100 yıl önceki acıların herkesin acısı olduğunu vurgulayan Gül, o yılların acılarını nesilden nesle taşımanın doğru olmadığını ifade etti. "Biz tüm arşivlerimizi açmaya hazırız" diyen Gül, bu konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini anlattı. Tek taraflı olarak bu meselenin çözülemeyeceğini belirten Gül, Türkiye'deki önceki yasalar nedeniyle bu tür konuların konuşulmasının engellendiğini fakat bu yasaların değiştirildiğini belirtti. Kendilerinin, Fransa'da da bu konuda her şeyin rahatça konuşulabilmesini istediklerini vurgulayan Gül, "Fransız Anayasa Konseyi'nin verdiği kararı biz saygıyla karşılıyoruz. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Doğu Perinçek davasında verdiği ifade özgürlüğü de biliyorsunuz bu çerçevede bakmak lazım" diye konuştu.
-HOLLANDE: "DOĞRU OLANI YAPACAĞIZ, HAKİKATİ ARAYACAĞIZ"-
Cumhurbaşkanı Gül'ün ardından konuk cumhurbaşkanı da İnkar Yasası ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Hollande, tarihle ilgili çalışmaların acılı olabileceğini dile getirerek, "Yapmamız gereken, barışmayı sağlamaktır. Daha önce olanların tanınması için bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bana bir soru soruyorsunuz ne yapacağımız konusunda. Doğru olanı yapacağız, hakikati arayacağız ve herkesin konuyu anlamasını sağlamaya çalışacağız. Fransa'da bir kanun oylandı ve hukuka geçti. Bu noktadan itibaren, hem hukuk konusunda hem Avrupa'nın bu konudaki kararlarının uygulanması gerekiyor. Soykırımın inkarını cezai müeyyideye tabi tutan bir çerçeve karar var. Dolayısıyla, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde bu hukukun da en iyi şekilde uygulanması gerekecek" değerlendirmesinde bulundu.
-"TÜRKİYE'DE YAKALANAN ÇOCUK EVİNE DÖNECEK"-
Toulouse'li iki çocuğun Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmek isterken Türkiye tarafından yakalanmasının anımsatılması ve Avrupa'dan gelecek kişilerin Suriye tarafına geçişinin engellenmesi amacıyla yapılacakların sorulması üzerine Gül, Türkiye'ye turist olarak gelen kişilerin içinde suç potansiyeli taşıyan veya Türkiye üzerinden başka şekilde Suriye'ye geçme potansiyeli olan kişiler varsa bunların diğer ülkeler tarafından Türkiye'ye bildirilmesi gerektiğini vurguladı. Ülkeler arasındaki istihbarat alışverişinin önemine vurgu yapan Gül, turist olarak Türkiye'ye giriş yapan kişilerin denetlenmesinin zorluğuna dikkat çekti.
Hollande ise Türkiye'ye uluslararası toplum adına, göçmenlere yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti. 15 yaşındaki çocuğun izini kaybettirdiğini fakat Türkiye'de bulunduğunu belirten Hollande, çocuğun babasının geldiğini ve oğlunu evine geri götürebileceğini söyledi.
Son Dakika › Dünya › Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: (İnkar Yasası) Doğru Olanı Yapacağız, Hakikati Arayacağız - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?