Güney Kıbrıs ile Noble Enerji Şirketinin Müzakereleri Bugün Başlıyor - Son Dakika
Dünya

Güney Kıbrıs ile Noble Enerji Şirketinin Müzakereleri Bugün Başlıyor

Güney Kıbrıs ile Noble Enerji Şirketinin Müzakereleri Bugün Başlıyor

Güney Kıbrıs ile Noble Energy arasında görüşmelerin bugün resmi olarak başlayacağı belirtildi.

04.07.2012 14:24

Güney Kıbrıs ile Noble Energy arasında görüşmelerin bugün resmi olarak başlayacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi "Noble ile Derin Sularda... Yatakların Değerlendirilmesi ve Terminal İçin Görüşmeler Başlıyor... Zaman Takvimleri ve Boruların Nitelikleri" başlıklarıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs ile Noble Enery arasındaki görüşmelerin, "Güney Kıbrıs'a doğalgazın getirilmesi ve doğalgaz sıvılaştırma terminalinin oluşturulmasıyla 12'nci parseldeki hidrokarbon yatağının değerlendirilmesi" konusuyla bugün resmi olarak başlayacağını yazdı.

Rum Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan Güney Kıbrıs'ın grubunda, Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, (ismi verilmeyen) Sayıştay Başkanı Yardımcısı, Hukuk Dairesinden savcı Yannakis Lazaru, Shell eski üyesi uzman Teo Kondu'nun yer aldığını kaydeden gazete, edindiği bilgilere göre Kondu'nun, görüşmelerin mevcut aşamasına doğrudan katılmayacağını, çünkü iş için bir Asya ülkesinde bulunduğunu aktardı.

Güney Kıbrıs grubunun dün, Güney Kıbrıs'ın ilgilendiği esas konularla ilgili koordinasyonunun yapıldığı hazırlık toplantısı gerçekleştirdiğini belirten gazete, elde ettiği bilgilere göre bunların, doğalgazın Güney Kıbrıs'a gitmesi süresi, olası gecikmelere ilişkin garantiler ve İsrail yatakları ya da gelecekte Lübnan, Suriye, Filistinlilerin yatakları gibi bölgede doğalgaz bulması mümkün olan üçüncü kişilerin ve onların erişimine izin olanak sağlaması gereken nakliye borularının sayısı ve boyutlarıyla ilgili olduğundan söz etti.

İSRAİL-GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN DENİZALTI KABLOLARI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, Rum hükümetinin, İsrail'i Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile bağlayacak denizaltı elektrik kablosu projesinin (EuroAsia Interconnector) ortak çıkarlı sınırlar arası çalışma olarak tanınması için Avrupa Birliği'nden talepte bulunduğunu yazdı.

Gazete, bu alandaki planlamaların hızlı bir ritmle ilerlediğini ve nihai çalışmaların başta programlanandan daha erken, Temmuz sonlarında hazır olmasının beklendiğini kaydetti.

Çalışmanın tamamlanması için, Koordinasyon Komitesi tarafından takip edilen 10 çalışma grubunun faaliyet gösterdiğini aktaran gazete, bu komitenin geçtiğimiz günlerde Tel Aviv'de bir araya geldiğini aktardı.

Habere göre toplantıda, Israel Electric Corporation (IEC) Başkan Yardımcısı Yakov Hain, İsrail hükümetinin her şekilde bu girişimi desteklediğini teyit etti ve Güney Kıbrıs ve İsrail Enerji Bakanlarının geçtiğimiz günlerdeki görüşmesinde bunu sıcak bir şekilde "kucaklamasına" ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

DEI-Quantum Energy Yürütme Başkanı Nasos Ktoridis de, Rum hükümetinin, "EuroAsia Interconnector" enerji köprüsünün, ortak çıkarlı sınırlar arası anlaşma olarak tanınması konusunda AB'ye yaptığı başvuru hakkında bilgi verdi. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Güney Kıbrıs ile Noble Enerji Şirketinin Müzakereleri Bugün Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement