IAEA ekipleri, Zaporijya'da incelemelerde bulunacak - Son Dakika
Dünya

IAEA ekipleri, Zaporijya'da incelemelerde bulunacak

IAEA ekipleri, Zaporijya\'da incelemelerde bulunacak

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından yapılana açıklamada, bir ekibin dünkü saldırılar nedeniyle bugün Ukrayna'daki Zaporijya nükleer santralinde incelemelerde bulunacağı ifade edildi.

21.11.2022 11:28  Güncelleme: 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından yapılana açıklamada, bir ekibin dünkü saldırılar nedeniyle bugün Ukrayna'daki Zaporijya nükleer santralinde incelemelerde bulunacağı ifade edildi. IAEA Genel Müdürü Rafael Grossi, "Saldırılar, santraldeki kilit nükleer güvenlik sistemleri üzerinde doğrudan bir etki yapmadı ama tehlikeli bir şekilde yakındı. Kilometrelerden değil metrelerden bahsediyoruz" dedi.

IAEA tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Genel Müdür Rafael Mariano Grossi'nin, Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali (ZNPP) sahasına yapılan saldırılarla ilgili açıklamalarına yer verildi. Grossi, tekrarlanan bombardımanın binalara, sistemlere ve ekipmanlara zarar verdiğini bunun yanı sıra bazı patlamaların da reaktörlerin yakınında meydana geldiğini belirtti. Grossi, dünkü bombardımanı, şu anda bir savaş bölgesinin ortasında bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali için bir başka 'kıl payı kurtulma' olarak nitelendirdi.

"GELECEK SEFERE BU KADAR ŞANSLI OLMAYABİLİRİZ"

Grossi, ZNPP'yi korumak ve Ukrayna'daki mevcut savaş sırasında bir nükleer kazayı önlemek için acil önlemler alınması çağrısını yineleyerek, "Potansiyel olarak ciddi bir nükleer olay olmadığı için bir kez daha şanslıydık. Gelecek sefere bu kadar şanslı olmayabiliriz. Gelecek seferin olmamasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Tesisteki kilit nükleer güvenlik sistemleri üzerinde doğrudan bir etki olmamasına rağmen bombardıman tehlikeli bir şekilde onlara yakındı. Kilometrelerden değil metrelerden bahsediyoruz. ZNPP'yi kim bombalıyorsa, büyük riskler alıyor ve birçok insanın hayatıyla kumar oynuyor" ifadelerini kullandı.

CAN KAYBI BİLDİRİLMEDİ

Radyoaktif atık ve depolama binası, reaktörlerden birine giden bir elektrik kablosu da dahil olmak üzere yönetimin birkaç yerde hasar bildirdiği ifade edilen açıklamada, sahadaki radyasyon seviyelerinin normal kaldığı, bombardıman sırasında birkaç kez devre dışı bırakılan ZNPP'nin harici güç kaynaklarının etkilenmediği ve can kaybı bildirilmediği belirtildi.

Açıklamada, IAEA uzmanlarından oluşan bir ekibin dünkü saldırılar nedeniyle bugün santralde incelemelerde bulunacağı belirtildi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya IAEA ekipleri, Zaporijya'da incelemelerde bulunacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Güney Afrika'da otobüs şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    22:50 Güney Afrika'da otobüs şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika'nın kuzeyinde içinde 46 yolcunun bulunduğu otobüs köprüden aşağı düştü. Feci olayda 45 kişi yaşamını yitirirken kazadan sadece 8 yaşındaki bir çocuk yaralı olarak kurtuldu.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.


Advertisement