İngiltere'de Gıdalarda Kullanılan Zararlı Kimyasal Maddelere Karşı Savaş Başlatıldı - Son Dakika
Dünya

İngiltere'de Gıdalarda Kullanılan Zararlı Kimyasal Maddelere Karşı Savaş Başlatıldı

İngiltere'de Yayın Yapan Daily Mail Gazetesi, Özellikle Çocukların Tükettiği Gıda Maddelerindeki Kimyasallara Karşı Bir Kampanya Başlattı. Çocuklarda Hiperaktifliği Tetiklediği Öne Sürülen Gıda Maddelerindeki Kimyasalların, Zararlı İçerikleri Nedeni ile Yasaklanması Gerektiği İfade Edildi.

08.09.2007 06:01

İngiltere'de yayın yapan Daily Mail gazetesi, özellikle çocukların tükettiği gıda maddelerindeki kimyasallara karşı bir kampanya başlattı. Çocuklarda hiperaktifliği tetiklediği öne sürülen gıda maddelerindeki kimyasalların, zararlı içerikleri nedeni ile yasaklanması gerektiği ifade edildi.

Bilim adamları ve gıda uzmanları, gıda ürünleri üreten firmaların, renklendirici ve tatlandırıcıları kendilerinin kontrol etmemesinin sağlık için büyük tehlike oluşturduğunu ifade ediyor. Daily Mail gazetesi, zararlı kimyasalların tüm İngiltere'de yasaklanmasını isterken, Gordon Brown, bu sorunun Gıda Standartları İdaresinin (FSA) sorumluluğunda olduğuna dikkat çekerek, kurumdan, zararlı içerikli ürünlere karşı daha hızlı sonuçlar beklendiğini söyledi.

Yapılan araştırmalar, hiperaktif özellik göstermeyen çocukların, belirli gıda maddelerini tüketmeye başladıktan bir süre sonra daha canlı, neşeli ve gürültücü olduklarını, düşüncesizce davranmaya başladıklarını ortaya çıkardı. Zararlı kimyasallar özellikle asitli içecekler, meyve özlü ve enerji veren içecekler, şekerleme, gofret, çikolata tarzı yiyeceklerde yoğun olarak bulunuyor. Bu kimyasal maddelerden bazıları ise şöyle;

E 124 Ponceau 4R: Koyu kırmızı boyalı ürünlerde bulunuyor. Tatlıların kremalarında, Salamda, salata soslarında, kremşantili tatlılarda, cheese cake'de, portakal aromalı gazozlarda kullanılıyor. Aspirin yutulduktan sonra kullanıldığında ve astım hastası olanlarda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

E129 Allura Red: Portakal kızılı boyalı ürünlerde bulunuyor. Şekerlemelerde, meyveli içeceklerde, soslarda, bisküvi ve gofretlerde kullanılıyor. Hassas ciddi olanlarda ve astım hastalarında hafif alerjiye neden oluyor. Çocukların kullanmaması gerekiyor. 9 Avrupa ülkesinde yasaklanmış durumda.

E 211 Sodium Benzoate: Anti bakteriyel özellikli koruyucu madde. Lolipop şekerlemelerde, ızgara etlerin soslarında, soya sosunda, salata soslarında ve enerji içeceklerinde bulunuyor. Aspirin kullananlarda yan etkilere yol açıyor. Hassas ciltlilerde alerjiye neden oluyor.

E 110 Sunset Yellow: Daha çok sarı boyalı ürünlerde yer alıyor. Genel olarak portakal sularında, jel şekerlemelerde, marmelatlarda, hazır çorba ve konserve balık ürünlerinde kullanıldığı belirtiliyor. Mide bulantısı, burun tıkanıklığı, karın ağrıları ve hiperaktifliğe neden oluyor.

E 122 Camoisine: Kırmızı boyalı ürünlerden, marmelatlar, tatlandırılmış yoğurtlar ve çeşitli meyveli içeceklerde bulunuyor. Alerjik ve hiperaktif özelliklere ve hafif bir döküntüye neden oluyor.

E 102 Tartrazine : Kek türü unlu ürünlerde, çorbalarda, dondurmada, hardalda, yoğurt ve konserve yiyeceklerle, jöleli yiyeceklerde bulunuyor. Her tür alerjik reaksiyona, kaşıntıya, migren ağrılarını tetiklemeye ve görme bulanıklığına neden oluyor.

E 104 Quinoline yellow: En çok şeker dolgulu sakızlarda bulunuyor. Avusturalya, Japonya, Norveç ve ABD'de hiperaktifliği arttırdığı nedeni ile yasaklanmış durumda. Bunun yanı sıra, deri sıcaklığını arttırdığı ifade ediliyor.

(HU-KK-KK-D)

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İngiltere'de Gıdalarda Kullanılan Zararlı Kimyasal Maddelere Karşı Savaş Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement