İran'a Siyasi Yaptırım Uygulanmalı - Son Dakika
Dünya

İran'a Siyasi Yaptırım Uygulanmalı

İran\'a Siyasi Yaptırım Uygulanmalı

Nobel Ödülü Sahibi Ebadi: Nobel Ödülü Sahibi Ebadi, "İran'a , Siyasi Yaptırım Uygulanmalı" Dedi.

10.11.2010 11:18  Güncelleme: 11:25

2003 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı hukukçu Şirin Ebadi, 'insan hakları karnesi zayıf olan İran'a karşı, askeri müdahale ya da ekonomik yaptırım istemediklerini, bunların yerine siyasi yaptırımları desteklediğini söyledi.

BM'de İnsan Hakları Uluslararası Federasyonu (FIDH) tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ebadi, "Askeri müdahale ya da ekonomik yaptırımlar, zaten kotu olan insan hakları koşullarını daha da kötüleştirecektir. Bence İran'a karşı politik desteklenecek tek politika yaptırımlardır" diye konuştu.

İran'da, yalnızca gündelik yaşamda değil, yasalar önünde de kadın erkek eşitsizliğinden, siyasi baskılar ve özgürlüklerin kısıtlanmasından, faili meçhul infazlardan söz eden Ebadi, Sakine Aştiyani davasına da değindi. Ebadi, Aştiyani davasının İran'da yaşanan tek örnek olmadığını vurgulayarak, "Sakine tek değil, onun gibi taşlanarak ölümü bekleyen çok mahkum var, onlar için de seferber olmalıyız" diye konuştu.

İran devriminden sonra 'şeriat hukuku' uygulayan İran'ın, kadınların değerini erkeklerinkinin yanında yarıya indirdiğini örnekler vererek anlatan Ebadi, ayrıca insanların dillerini, ellerini kesme, taşlayarak öldürme gibi çeşitli cezalar getirildiğini anlattı.

Bu tür cezaların sadece İran ve Suudi Arabistan'da uygulandığını, diğer Müslüman ülkelerde bulunmadığını ifade eden Ebadi, "Suudi Arabistan'da durum İran'dakinden de kötü" sözleri salonda gülüşmelere yol açtı.

Ebadi, Türk gazetecilerin bir sorusu üzerine, Türkiye'nin de İran'daki insan hakları uygulamalarına karşı itirazda bulunması gerektiğini, İran'dan Türkiye'ye sığınan kişilere karşı Türkiye'nin iyi davranmasını istediklerini söyledi.

Haber-Kamera: Nafiz ALBAYRAK/ NEW YORK, (DHA)

DGS TARİH: 10.11.2010 - SAAT: 03:19 - HABER KODU : 101110007

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İran'a Siyasi Yaptırım Uygulanmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement