İsrailliler, Gazze'deki esirlerin yakınlarına destek için gösteri düzenledi - Son Dakika
Dünya

İsrailliler, Gazze'deki esirlerin yakınlarına destek için gösteri düzenledi

İsrailliler, Gazze\'deki esirlerin yakınlarına destek için gösteri düzenledi

Binlerce İsrailli, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde esir alınanların yakınlarına destek olmak için ülke genelinde gösteriler düzenledi. Tel Aviv, Batı Kudüs ve İsrail genelinde yapılan gösterilerde, esirlerin geri getirilmesi talep edildi.

12.11.2023 00:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Binlerce İsrailli, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'de esir alınanların yakınlarına destek olmak için ülke genelinde gösteriler düzenledi.

Başta Tel Aviv olmak üzere, Batı Kudüs ve İsrail genelindeki bazı kentlerde, İsrail ordusunun yoğun biçimde saldırdığı abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınlarına destek olmak için gösteriler yapıldı.

Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksinin arkasındaki binada toplanan binlerce İsrailli, "(Esirleri) Hemen geri getirin", "Esir takası anlaşması, hemen" yazılı pankartlar taşıdı, tişörtler giydi. Gazze'deki esirlerin geri getirilmesi için afiş ve dövizler taşıyan göstericiler, esirlerin durumuna dikkati çekmek için farklı sunumlar, enstalasyonlar hazırladı.

İsrail'de eski siyasetçiler, sanatçılar ve önde gelen isimler Tel Aviv'deki protestoya katıldı. Tel Aviv'deki Habima Meydanı'nda Gazze'deki esirlere destek olmak için ikinci bir protesto düzenlendi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde tutulan Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu Kaçırılan ve Kayıp Aileleri İnisiyatifi, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail hükümetine tepki göstererek, "İsrail hükümetinden ihlal edilen toplumsal anlaşmayı yeniden tesis etmesini bekliyoruz. Bizler 7 Ekim'de bedeli ödedik, şimdi sıra sizde." ifadelerine yer verdi.

Batı Kudüs'te iki ayrı protesto

Batı Kudüs'te de İsrail Meclisi ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun resmi konutu yakınlarındaki Paris Meydanı'nda iki ayrı gösteri düzenlendi.

Netanyahu'nun resmi konutu yakınındaki gösteride, esir yakınları kurulan sahnede konuştu. Genelde Netanyahu hükümeti karşıtı grupların toplandığı meydanın çevresinde, hükümet taraftarları da bekledi. İsrail polisi çevrede güvenlik önlemi aldı.

Bölgeye gelen bir İsrailli kadın, yabancı bir basın mensubuna tepki gösterdi ve televizyon ekibinin yayın yapmasını engellemeye çalıştı.

"Savaş değil barışı seçiyorum"

Dedesi Chaim Peri, 7 Ekim'de Nir Oz beldesinde esir alınarak Gazze'ye götürülen 27 yaşındaki Mai Albini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistinlilerin bir arada yaşaması gerektiğine inandığını, "savaş ve barış arasında bir seçenek yapmak zorunda kalsa her zaman barışı seçeceğini" söyledi.

Hükümetin Gazze'deki esirler için kurduğu birimle babası ve amcasının görüştüğünü aktaran Albini, "Bana göre, hükümet ya yeterince çalışmıyor ya da hiç çalışmıyor. Bu konuda deneyimi, bilgisi, esir takası tecrübesi olmayan kişileri göreve getirdiler. Görevleri profesyonel isimlere vermek yerine, eşlerini, dostlarını bu pozisyonlara getiriyorlar." diye konuştu.

Albini, İsrail ve Filistin tarafının ellerindeki tüm esir ve tutukluları bırakması teklifini desteklediğini belirterek, şunları söyledi:

"Barışa ihtiyacımız var. Barış tek çare. Bunun askeri bir çözümü yok. Gazze'yi yeryüzünden silmek diye bir durum olamaz. Batı Şeria'yı ele geçirmek diye bir şey olamaz. Sadece barış içinde yaşamak olabilir. Bazıları barış istemediğini söyleyebilir, bizden bazıları barış istemeyebilir. Ama barış isteyen Yahudiler ve Araplar el ele buna doğru gidecektir. Barış için çalışmaya devam edeceğiz. Bundan 100 sene sonra ölecek olsam o gün barış için her şeyi yaptığımdan emin olacağım. Böyle yaşamak istiyorum."

Abluka altındaki Gazze Şeridindeki İsrailli esirler

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "işgal ve ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken çok sayıda İsrailliyi de esir alarak Gazze'ye götürmüştü.

İsrail ordusu, yoğun biçimde saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde yaklaşık 240 İsrailli esirin bulunduğunu aktarmıştı.

İsrail'de çok tartışılan Hamas ile karşılıklı tüm esir ve tutukluların serbest bırakılması ve insani ateşkes teklifine Tel Aviv hükümeti kesin olarak karşı çıkmıştı. İsrail hükümeti, İsrailli esirlerin tutulduğu Gazze'de ateşkes çağrılarını da reddetmişti.

İsrailli esirlerin serbest bırakılması şartıyla çatışmalara insani ara verilmesini kabul edebileceğini açıklayan Tel Aviv hükümeti, Gazze Şeridi'ne yoğun bombardımanına devam ediyor.

Kassam Tugayları, İsrail ordusunun yoğun bombardımanında ellerindeki 60 kadar esirin öldürüldüğünü duyurmuştu.

İsrail'de esirlerin bazı yakınları başta olmak üzere farklı gruplar, iki tarafın da tüm esir ve tutukluları karşılıklı olarak serbest bırakması önerisini destekliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya İsrailliler, Gazze'deki esirlerin yakınlarına destek için gösteri düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement