Kamboçya'da Yeraltı Şehir Ağı Keşfedildi - Son Dakika
Dünya

Kamboçya'da Yeraltı Şehir Ağı Keşfedildi

Kamboçya'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ünlü Angkor Vat tapınağı çevresinde yeraltı şehir ağı keşfedildi.

15.06.2016 17:09  Güncelleme: 17:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamboçya'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ünlü Angkor Vat tapınağı çevresinde yeraltı şehir ağı keşfedildi. Keşif, 802 yılında kurulup 1431 yılında yıkılan Khmer İmparatorluğu'nun 12. yüzyılın en büyük imparatorluğu olduğunu ortaya koydu.

LAZER TEKNOLOJİSİ KULLANILDI

Avustralyalı arkeolog Damin Evans'ın ekibiyle yaptığı çalışmada 'lidar' olarak bilinen lazer teknolojisi kullanıldı. Araştırmanın ayrıntıları ve dünyanın en büyük dini anıtı olan Angkor Vat tapınağı çevresindeki bulgular Journal of Archaeological Sience adlı bilim dergisinde yayımlandı.

DÜŞÜNÜLENDEN DAHA KARMAŞIK

Yapılan çalışmalar, Angkor Vat ile Koh Ker gibi diğer tapınak şehirleri arasında bağlantılar olduğunu gösterirken Mahendraparvata şehrinin Kulen Dağı altında olduğunu da kanıtladı. Şehrin tahmin edilen büyüklüğü de bu araştırmalar sayesinde güncellenirken düşünülenden daha karmaşık ulaşım ve sulama sistemlerinin varlığı da tespit edildi.

''OYUNUN KURALLARI DEĞİŞTİ''

Avustralya Melbourne'de bulunan Monash Üniversitesi emekli profesörü ve Kamboçya tarihinin önde gelen uzmanlarından David Chandler bu keşfin oyunun kurallarını değiştirdiğini dile getirdi ve ekledi: "Kamboçya'nın geçmişine yüzlerce sıradan Khmerli insan eklendi.'' Bu keşfin Khmer halkının 15. yüzyılda Taylandlıların işgalinden dolayı şehri terk ettiği teorisini de çürüttüğünü dile getiren Damin Evans ise ''Böyle bir şey gerçekleşmedi çünkü bölgede kaçabilecekleri şehirler yoktu.'' dedi.

Kamboçya\'da Yeraltı Şehir Ağı Keşfedildi

Son Dakika Dünya Kamboçya'da Yeraltı Şehir Ağı Keşfedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • lütfü: yalan haber ben inanmadım montaj var 4 0 Yanıtla
  • Zevzek: Normal nevsehir hep yeralti sehri 1 0 Yanıtla

Advertisement