Kardeşi de Ortağı da Yükleniyor - Son Dakika
Dünya

Kardeşi de Ortağı da Yükleniyor

Kardeşi de Ortağı da Yükleniyor

ALMANYA'da iktidarın büyük ortağı CDU/CSU için Başbakan Merkel tartışmasız liderdi.

07.09.2016 10:37

ALMANYA'da iktidarın büyük ortağı CDU/CSU için Başbakan Merkel tartışmasız liderdi. Seçimlerde 'Angie' pankartlarıyla kampanya yapıyordu. Seçim afişlerinde Merkel'in parmak uçlarını birleştirerek yaptığı, 'Merkel elması' olarak nitelenen eşkenar dörtgen el işaretli resmi yetiyordu. Ama şimdi Hıristiyan Demokrat Birlik, "Merkel'le seçim kazanabilir miyiz?" sorusunu sorgulamaya başladı. Kardeş parti CSU ise Mecklenburg Vorpommern Eyaleti'ndeki seçim hezimetiyle Merkel'in mülteci politikasını yeniden hedef aldı. CSU lideri Horst Seehofer, "Durum Hıristiyan Birlik için son derece tehdit edici" diyerek, Merkel'e mülteci politikanı değiştir ültimatomu verdi.

KOALİSYON SERTLEŞTİ

Koalisyon içinde de Merkel'e karşı ses tonu yükseldi. Koalisyon ortağı SPD, AfD'nin seçim zaferinden Merkel'i sorumlu tuttu. SPD Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, "Merkel artık zamanını doldurdu" diyerek, Merkel döneminin artık sonuna gelindiği öngörüsünde bulundu. Merkel'in partisi CDU, 18 Eylül'de Berlin eyalet seçimleri nedeniyle Merkel'e karşı henüz sessiz. CDU'nun Berlin seçimlerinde de kaybetmesi durumunda, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde Merkel'in başbakan adaylığı tartışmalı ve tehlikede.

AŞIRI SAĞ MI

Eyalet seçimlerinde zafer sarhoşluğu yaşayan AfD, Merkel'in çocuğu olarak görülüyor. Merkel'in mültecilere kapıları açması ve ülkeye mülteci akını AfD'yi alternatif parti haline getirdi. Hıristiyan Birlik içindeki sağ ve koyu muhafazakar seçmen kitlesi AfD'ye yöneldi. Hıristiyan Birlik Partileri'ni en çok korkutan, kendi sağında bir güç oluşması. Pazar günkü seçim analizlerine bakılırsa, AfD'ye oy veren seçmenlerin profili şöyle: Ağırlıklı olarak aşırı sağcı veya koyu muhafazakar. Düşük veya orta eğitimli. Erkek ve orta yaşlı. İşçi, serbest meslek sahibi ve işsizler. En önemlisi, AfD daha çok bugüne kadar seçim sandığından uzak kalmış seçmenleri mobilize etmiş bulunuyor. Dimap Enstitüsü araştırmasına göre AfD, pazar günkü eyalet seçiminde 167 bin civarında oy aldı. Bunun 55 bini sandığa gitmeyen seçmenler. 20 bini aşırı sağcı NPD seçmeni. 22 bini daha önce CDU, 16 bini Sol Parti, 15 bini SPD ve 3 bini de Yeşiller seçmeniydi.

Asıl düşündürücü olan da bu. AfD hem seçim küskünlerini sandığa götürüyor hem de sadece aşırı sağdan değil, tüm demokrat partilerden oy almış bulunuyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Kardeşi de Ortağı da Yükleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement