KKTC Başbakanı Küçük, Adaya Döndü - Son Dakika
Dünya

KKTC Başbakanı Küçük, Adaya Döndü

KKTC Başbakanı Küçük, Adaya Döndü

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, 2013-14 ve 15 yıllarını kapsayacak yeni ekonomik program oluşturulurken ekonomik kuruluşlardan da görüş alındığını ve imzalanan protokolün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'den teknisyenler tarafından hazırlandığını...

04.12.2012 22:55

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, 2013-14 ve 15 yıllarını kapsayacak yeni ekonomik program oluşturulurken ekonomik kuruluşlardan da görüş alındığını ve imzalanan protokolün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'den teknisyenler tarafından hazırlandığını söyledi.

Başbakan Küçük, protokolün hazırlık aşamalarında 180 ekonomik ve ekonomik konularda söz sahibi kuruşun fikrinin alınmasının yanı sıra, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği ile görüşmeler yapıldığını, Türkiye'deki uzmanlardan da görüş alındığını açıkladı.

Beraberindeki bakanlarla Ankara'dan KKTC'ye dönüşünde Ercan Havalimanı'nda basına yeni ekonomik paket hakkında bilgi veren Başbakan Küçük, Cumhuriyetçi Türk Parti Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)'nin imzalanan protokolle ilgili endişelerinin olmasını normal karşıladığını söyledi.

"UBP'NİN İÇİNE KARIŞIYOR"

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı'nın partinin iç konularına müdahale ettiğini, "imzalanan protokole UBP'lilerin yüzde 50'sinin karşı olduğunu" iddia ettiğini hatırlatan Küçük,

Çakıcı'nın bunu nasıl ölçtüğünü merak ettiğini kaydetti.

Yaklaşık iki ay önce Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı 3'lü toplantıdan da bahseden Başbakan Küçük, protokolün parasal bölümünün 3 Milyar 300 Milyon olarak kararlaştırıldığını, sürecin, ülkenin ihtiyaçları ortaya konarak bu şekilde sonuçlandırıldığını anlattı.

"ESKİDEN 7 AY SONRA HABERİMİZ OLURDU... BİZ PROTOKOLÜ BASINA VERİYORUZ"

Başbakan Küçük, kendisinin önceki dönemlerde milletvekilliği yaptığı sırada, imzalanan protokolün içeriğinden ancak 7 ay sonra haberi olduğunu hatırlatarak, kendisinin, bugün protokol içeriğini tüm basın organlarıyla paylaştığını söyledi.

Muhalefetin eleştirilerini normal karşıladığını söyleyen Küçük, KKTC için iyi bir sonuç alındığını, bakan ve bürokratların çalışmalarıyla bugünlere gelindiğini kaydetti.

"YATIRIM VE REEL SEKTÖRE AĞIRLIK VERDİK"

Başbakan İrsen Küçük, yatırımlarla reel sektöre ağırlık verilerek, cari harcamaları azaltmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek, reel sektöre yüzde 80; yatırımlara yüzde 55'den fazla artış getirileceğini, turizm, eğitim ve Ulaştırma gibi konulara hız verileceğini vurguladı.

Protokolün imza töreninde Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın KKTC'ye Anavatan desteğinin süreceğini açıkladığına da işaret eden Küçük, Türkiye yetkililerinin de uygulanan ekonomik program ve mali disiplinde KKTC'nin başarılı olduğunu belirttiklerini söyledi.

ÖNCEKİ PROTOKOLLE PARASAL FARKLAR

Küçük, 2010-11 ve 12 yıllarını kapsayan protokolün 3 yıl için KKTC'ye 2 Milyar 584 Milyon TL katkı sağladığını, 2013-14 ve 15'i kapsayacak yeni paketinse 3 milyar 300 milyon TL ve bunun 300 milyon TL'sinin kamu bankalarına olan borç için ayrıldığını söyleyerek, Türkiye'den katkı taleplerinin istenilen şekilde karşılandığını belirterek Türkiye yetkililerine teşekkür etti. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya KKTC Başbakanı Küçük, Adaya Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement