Başkent Lefkoşa Belediyesi'nin yaklaşık 150 milyon lira borcu nedeniyle maaşlar aylarca ödenemeyince çalışanlar greve başlamıştı, ardından sert eylemler geldi.
Belediyede 123 kişinin işine son verildi ve aradan birkaç ay geçemesine rağmen hala bir düzelme olmayıca KKTC Lefkoşa Belediye çalışanları tekrar grev kararı aldı.
Çalışma
Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Üniver ile sonuçsuz kalan görüşmenin ardından BES, Lefkoşa Türk Belediyesi'nde (LTB) süresiz grevin başladığını ve devam edeceğini; ayrıca çöplerin toplanmayacağını ve toplanmasınınada müsade etmeyeceğini duyurunca, Başbakanlık önünde eylem yapacağını duyurdu. Bakanlar Kurulu ise, BES'in Lefkoşa Türk Belediyesi'ndeki süresiz grevini, 60 gün ertelediğini açıkladı
BES Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Yalınkaya, Bakan Ünverdi'nin kendilerine "grevi kaldırın, sorunlarınızı çözeceğiz" dediğini ancak bunu kabul etmediklerini çünkü hükümete 8 aydır süre verdiklerini söyledi. Yalınkaya, taleplerine köklü çözüm getirilmeden grevi kaldırmayacaklarını belirtti
Bakanlar Kurulu, Belediye Emekçileri Sendikası'nın (BES) Lefkoşa Türk Belediyesi'ndeki süresiz grevini, genel sağlığı bozucu niteliği ve elzem hizmet olması nedeniyle grevi
60 gün süreyle erteledi. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Bakanlar Kurulu, 42/1996 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası'nın 15'inci Maddesi'nin 1'inci Fıkrası ve 16'ıncı Maddesi'nin 3'üncü Fıkrası'nın verdiği yetkiye dayanarak elzem hizmet görevi yürüten Lefkoşa Türk Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren BES'e ve/veya diğer sendikalara üye olan ve/veya olmayan tüm çalışanların başlatmış olduğu grevin genel sağlığı bozucu nitelikte ve/veya elzem hizmet olması nedeniyle 18.10.2012 tarihinden itibaren 60 gün süre ile ertelenmesine ve Savunma Nizamnamesinin 79 (B) (3) Maddesi gereğince 2012 Grev Yasağı (Lefkoşa Türk Belediyesi) Emirnamesi'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasına karar verdi."
BELEDİYELERDE ÖRGÜTLÜ SENDİKA VE FEDERASYONLARDAN DESTEK
Öte yandan belediyelerde örgütlü sendika ve federasyonlar, Belediye Emekçileri Sendikası'nın (BES) Lefkoşa Türk Belediyesi'nde devam eden süresiz grevine ve Başbakanlık önünde yarın yapılacak eyleme destek verdi. BES'in yanı sıra Devrimci Genel-İş, Mağusa Türk Genel-İş, BÜRO-İŞ, DEV-İŞ, HÜR-İŞ ve TÜRK-SEN yetkilileri dün bir araya gelerek, özelde Lefkoşa Türk Belediyesi, genelde 28 belediyede yaşanan sorunları ele aldı.
Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, UBP Hükümetinin, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı sorununu çözmek için alelacele hazırladığı Kanun Hükmünde Kararnameyi, "kurultaya yönelik göstermelik bir girişim" olarak değerlendiren sendikalar, bu kararnameyle ne İhtiyat Sandığı, ne de Sosyal Sigorta sorunlarının çözülemeyeceğini savundu.
Tüm belediyelerde var olan taşeron çalıştırma ve belediye hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı sonuna kadar kararlılıkla mücadele edileceği kaydedilen açıklamada, "Bir araya gelen Belediye Sendikaları ile Federasyonlar yukarıda belirttiğimiz tespit ve sorunların çözümü için Belediyelere yapılan katkı payının yüzde 8.5'dan yüzde 10'a çıkarılmasını ısrarla talep eder ve bu konuda her türlü mücadeleyi yürüteceğimizi deklere ederiz" denildi.
Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelecek olan sendika ve federasyonlar, sorunların çözülmemesi durumunda 28 belediyede eylemlerin artarak sürdürüleceği, süresiz genel greve hazırlanmak için sendikal çalışmalarını yoğunlaştırılacağı ve tüm belediye çalışanlarının mücadelesinin ortaklaştırılacağını bildirdi. - LEFKOŞA
Son Dakika › Dünya › KKTC Lefkoşa Belediyesi Hükümete Karşı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.