Londra'da İsyan 3'üncü Gününde... Türk Esnaf Gece de Nöbette - Son Dakika
Dünya

Londra'da İsyan 3'üncü Gününde... Türk Esnaf Gece de Nöbette

Londra\'da İsyan 3\'üncü Gününde... Türk Esnaf Gece de Nöbette

Londra'da üç gündür devam eden şiddet olaylarının başlamasına neden olan ve çete üyesi olduğu öne sürülen 29 yaşındaki gencin ölümünün ardındaki sır perdesi aralanıyor.

09.08.2011 12:20

Londra'da üç gündür devam eden şiddet olaylarının başlamasına neden olan ve çete üyesi olduğu öne sürülen 29 yaşındaki gencin ölümünün ardındaki sır perdesi aralanıyor. Öte yandan, şiddet olayları kentin dışına da sıçradı. Birmingham'ın ardından Liverpool kent merkezlerinde de bir grup gencin dükkan vitrinlerine saldırdığı ve bölgeye çok sayıda polisin sevkedildiği bildirildi.

Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Tottenham bölgesinde yaşayan 29 yaşındaki Mark Duggen, bir polis operasyonu sırasında öldürülmüş ancak nasıl öldürüldüğü konusunda şüpheler vardı. Polis yetkilileri, bu kişinin polise ateş açtığını ve bir memurun yaralandığını açıkladı. Ancak Duggen'in ailesi ise bu iddiaları reddediyor.

Duggan'ın öldürülmesiyle ilgili olarak yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Polisin anlatımına göre Duggan'la güvenlik görevlileri arasında çatışma çıkmış, Duggan polislere ateş edince karşılık almış ve hayatını kaybetmişti. Ancak The Guardian Gazetesi, yaşananların tam olarak böyle olmayabileceğini gösteren ayrıntılara ulaştı. Çatışma sırasında polislerden birinin telsizine isabet eden kurşuna yapılan ilk balistik incelemede, merminin, polis silahına ait olduğu iddia edildi. Kesin balistik rapor henüz yayımlanmadı ancak bu haber, Duggan'ın polise ateş etmemiş olabileceğine ilişkin kuşkuları arttırdı.

SİLAH KULLANIMA HAZIR DURUMDA BULUNDU

Diğer yandan, olay yerinde bulunan ve polise ait olmayan bir silahın da, kabının içinde durduğu, yani kullanıma hazır durumda bulunmadığı anlaşıldı. İngiltere'de polis, ateş etmese bile bir saldırganın kendisine silah doğrultması durumunda, saldırganı vurma hakkına sahip. Polis, Duggan'ın kendilerine ateş ettiğini savunsa da, genç adamın silahını yere bırakıp teslim olduğu iddiaları da var.

ŞİDDET OLAYLARI DİĞER ŞEHİRLERE TAŞTI

Londra'daki şiddet olayları ilk olarak Cumartesi gecesi başladı. Yaklaşık 300 kişilik bir grup, Perşembe günü 29 yaşındaki çete üyesi Mark Duggen'ın öldürülmesini protesto için Tottenham semtinde karakol önünde eylem yaptı.

Yağma ve kundaklama olayları kentin kuzeyinden güneyine bugün de güneydoğusuna sıçradı. Kentte son 48 saattir yaşanan şiddet olayları nedeniyle yaşları 11 ile 25 arasında değişen 215 kişinin gözaltına alındığı ve şu ana kadar da 25 kişini tutuklandığı açıklandı.

Şiddet olayları üçüncü gününde kentin diğer kesimlerine yayıldı. Akşam saatlerinde Luwişham, Pekhım, Deptford, Clapham, Woolwich, Ealing ve Croydon semtlerinde ev ve işyerlerinin yanı sıra çok sayıda araç ateşe verildi. Aynı şekilde şehrin ünlü alış veriş merkezi Oxford Street'te de 50 kadar gencin, dükkanlara zarar verdiği, Brixton'da da dükkanların yağmalandığı ve polisin bu bölgeyi kordon altına aldığı belirtildi.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Hackney'de yine polisle bir grup genç arasında çatışmalar çıktı. Hackney'deki çatışmaların - polisin bir kişiyi durdurup üzerini aramasından sonra başladığı belirtiliyor. Üzeri aranan kişide herhangi bir şüpheli nesnenin bulunmadığı da gelen haberler arasında.

Şiddet olayları kentin dışına da sıçradı. Birmingham ve Liverpool kent merkezlerinde bir grup gencin dükkan vitrinlerine saldırdığı haberleri gelince bölgeye çok sayıda polisin sevkedildiği bildirildi. Bölgeden gelen haberlere göre grup, McDonalds'ın da aralarında bulunduğu bazı dükkanları hedef alıyor.

EMNİYET MÜDÜRÜ AİLELERE ÇAğrıDA BULUNDU

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Tim Goodwin, ailelelere çocuklarına sahip olmaları çağrısında bulundu.

MAY SORUMLULAR YAPTIKLARININ BEDELİNİ ÖDEYECEK

Londra'daki olayların tırmanması üzerine Başbakan David Cameron'un İtalya'daki tatilini yarıda kestiği ve İngiltere'ye dönmek üzere olduğu da son dakika haberleri arasında yer alıyor. İçişleri Bakanı Theresa May, ayaklanmayı suç olarak niteledi ve şiddet olaylarının sorumlularının yaptıklarının bedelini ödeyeceklerini söyledi. May, olaylarda 215 kişinin göz altına alındığını, şimdiye kadar 27 kişi hakkında dava açıldığını, 35 polisin yaralandığını ifade etti. May yaptığı açıklamada, şimdiye kadar 27 kişi hakkında dava açıldığını belirtilerek, üç gün süren olaylar sırasında 35 polisin yaralandığını ifade etti.

TÜRK ESNAF GECE DE NÖBETTE

İşyerleri yağmalanan ve zarar gören Türk esnaflar da gündüz olduğu gibi geceleri de işyerleri önünde nöbet tutuyor. Polisin yetersizliğinden şikayet eden Türkler kendi işyerlerini kendilerinin korumak zorunda kaldıklarını söylüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Londra'da İsyan 3'üncü Gününde... Türk Esnaf Gece de Nöbette - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement