Osman Korutürk Tartışmalı Yasa Değişikliğini Voa'ya Değerlendirdi: "Anayasa'ya Aykırı" - Son Dakika
Dünya

Osman Korutürk Tartışmalı Yasa Değişikliğini Voa'ya Değerlendirdi: "Anayasa'ya Aykırı"

Osman Korutürk Tartışmalı Yasa Değişikliğini Voa\'ya Değerlendirdi: "Anayasa\'ya Aykırı"

Amerika'nın Sesi (VOA), "TMMOB yetkilerine sınırlandırma getirilmesi ardından" TBMM'de yapılan yasa değişikliği ile yurt dışında büyükelçilik yapan memur olmayan kişilere Türkiye'ye dönüşlerinde Dışişleri Bakanlığı'nda kadro verilmesi olanağı...

12.07.2013 11:21

Amerika'nın Sesi (VOA), "TMMOB yetkilerine sınırlandırma getirilmesi ardından" TBMM'de yapılan yasa değişikliği ile yurt dışında büyükelçilik yapan memur olmayan kişilere Türkiye'ye dönüşlerinde Dışişleri Bakanlığı'nda kadro verilmesi olanağı sağlandığına dikkat çekerek "Muhalefet ile iktidar arasında yasa değişiklikleri kaynaklı gerilimlere bir yenisi eklendi" dedi TBMM'de iktidar çoğunluğuyla geçen yasa değişikliği ile yurt dışında büyükelçilik yapan memur olmayan kişilere, Türkiye'ye dönüşlerinde Dışişleri Bakanlığı'nda kadro verilmesi olanağının sağlanması tartışma yarattı. Amerika'nın Sesi (VOA) "Muhalefet ile iktidar arasında yasa değişiklikleri kaynaklı gerilimlere bir yenisi eklendi" derken VOA'nın sorularını yanıtlayan emekli Büyükelçi CHP'li Osman Korutürk, yeni düzenlemenin "Anayasa'ya aykırı" olduğunu ve Türk diplomasisine darbe vurduğu sözleriyle eleştirdi.

ABD Kongresi'nce finanse edilen Amerika'nın Sesi, TBMM'de torba kanun teklifiyle, "TMMOB yetkilerine sınırlandırma getirilmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı'yla ilgili önemli bir yasal düzenlemeye imza atıldığını" belirterek "Muhalefet ile iktidar arasında yasa değişiklikleri kaynaklı gerilimlere bir yenisi eklendi" yorumunu yaptı.

-MUHALEFET: "DİPLOMATLARA HAKSIZLIK"-

Muhalefet partilerinin bu önergeyle sınav sistemiyle Dışişleri Bakanlığı'na girerek, yıllar içerisinde bakanlık bürokrasisinde üst basamaklara yükselme çabasındaki diplomatlara "haksızlık" yapıldığını savunduğunu kaydeden VOA, görüşmeler sırasında MHP'li Sinan Oğan'ın "diplomaside uzmanlığa saygı gösterilmesi gerektiği" sözlerine yer verdi. VOA AKP içindeki diplomat kökenlilerin de bu önergeye karşı çıkılması çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.

Bu arada, VOA'ya konuşan CHP'nin diplomat kökenli milletvekillerinden Osman Korutürk ise, "AKP kendi kadrolarını yerleştirmek amacıyla ilk adım olarak üç yıl önce, teamüller gereği istisnai bir durum olan ve teşkilat kanunda öngörülen, yurtdışında büyükelçilik görevlendirme konusunu yaygınlaştırma yoluna gidiyor" dedi.

Emekli Büyükelçi Korutürk geçmişteki yasa değişikliğiyle bakanlık dışında ancak memur olan, yurt dışına büyükelçilik görevine getirilmiş kişilere, Türkiye'ye dönüşte bakanlığa atanma yolu açıldığını belirterek "Şimdi de memur kökenli olmayanlara da büyükelçilik görevleri sona erdiğinde doğrudan bakanlıkta kadrolu olabilme hakkı tanınıyor. Bu durum kariyer mesleği olan diplomatlığa aykırı olduğu gibi aslında Anayasa'ya da aykırılık taşıyor" dedi. Korutürk şöyle devam etti:

"Anayasa'ya göre memuriyet için belli kriterleri taşımak gerekiyor. Ancak AKP Hükümeti, memuriyet vasfını taşımayan kişileri de Dışişleri Bakanlığı'nın üst bürokrasisine atamayı hedefliyor."

- Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Osman Korutürk Tartışmalı Yasa Değişikliğini Voa'ya Değerlendirdi: 'Anayasa'ya Aykırı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement