Rum Kesimi'nde: Suriye Kriziyle İlgili Her Türlü Olasılığa Hazırlık - Son Dakika
Dünya

Rum Kesimi'nde: Suriye Kriziyle İlgili Her Türlü Olasılığa Hazırlık

Rum Kesimi\'nde: Suriye Kriziyle İlgili Her Türlü Olasılığa Hazırlık

Rum gazeteleri, Suriye'ye olası müdahale konusundaki gelişmelere geniş yer vermeye devam ederken, Rum kesiminin, Suriye'deki gelişmeler ışığında, her türlü olasılığa hazırlanmakta olduğu belirtildi.

29.08.2013 12:48

Rum gazeteleri, Suriye'ye olası müdahale konusundaki gelişmelere geniş yer vermeye devam ederken, Rum kesiminin, Suriye'deki gelişmeler ışığında, her türlü olasılığa hazırlanmakta olduğu belirtildi.

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi, 'Suriye İçin Kıbrıs Hazırlığı' başlıklı haberinde, dün Rum kesiminde, Dışişleri, Savunma, İçişleri, Adalet ve Ulaştırtma-Bayındırlık Bakanı ve bazı yetkililerin katıldığı toplantı yapıldığını yazdı. Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Suriye'deki olası gelişmeler ışığında, 'Kıbrıs'ın' güvenliği, nüfusu ve turizmi açısından belirgin bir risk olmadığını söylediğini ileten gazete, Kasulidis'in, sözde 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin' sınırları, olanakları ve egemenlik hakları çerçevesinde, herhangi bir sürprizle karşılaşılmasının beklenmediği güvencesi verdiğini aktardı. Rum Yönetimi'nin tüm yetkili birimleri ve hizmetlerinin, bölgedeki olası gelişmeler ışığında, her türlü olasılığa hazırlanmakta olduklarını belirten Kasulidis, 'Kıbrıs topraklarının', dost ülkelerin vatandaşlarına hizmet için kullanılmasına dair anlaşmalar bulunduğunu ifade etti.

Anlaşmalar tarafından öngörülen somut planlar bulunduğunu belirten Kasulidis, Rum kesiminin, her türlü olasılık için hazır olmak istediğini yineledi. Bakanlıklar arasında yapılan görüşmeyi verimli olarak nitelendiren Kasulidis, bunun ilk önce bakanlık aşamasında yapıldığını, daha sonra görüşmeyi, koordinasyonu sürdürmek için bakanlık hizmetlerinin devraldığını anlattı. Yapması gereken tek yorumun, tedbir amaçlı önlemler almakta oldukları ve tedbir amaçlı önlemler almalarının 'Kıbrıs'ın' güvenliği, nüfusu ve turizmi açısından belirli bir risk olmasından kaynaklanmadığını izah eden Kasulidis, uluslararası basında, Kıbrıs'ı operasyonların merkezi olarak göstermekte olan haberleri de yorumladı ve 'Kıbrıs'ın' bugünlerde kaçınılmaz olarak bütün haritalarda yer alacağına alışmaları gerektiğini ifade etti. Bunun da ötesinde, çeşitli yabancı hükümetlerle temas içerisinde, durumu yakından takip etmekte olduklarını teyit etmek istediğini dile getiren Kasulidis, İngiliz Üsleri'nin krizde olası bir şekilde kullanılması ve İngiltere'den bu konuda cevaplar alıp almadıkları sorusuna ise, başkalarının planları ve yanıtlarıyla ilgili yorumlar yapmak istemediği yanıtını verdi.

VİKTORAS PAPADOPULOS

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos da açıklamasında, Suriye'ye olası müdahale için, Ağrotur Üssü'nün kullanılmasına dair herhangi bir görüşme olmadığını söyledi. Başkanlık konutunda yaptığı açıklamada, böyle bir şey olması durumunda, bunu söyleyeceklerini dile getiren Papadopulos, Rum Savunma Bakanı'nın, kendilerine öneri yapılmadığını söylediğini anımsattı. Papadopulos, Rum Dışişleri Bakanı'nın, Ağrotur Üssü'nün herhangi bir saldırı için kullanılmasıyla ilgili olarak Rum Yönetimi'nden en küçük bir şey istenmediği şeklindeki açıklamasını da anımsattı. Londra'nın Protokol çerçevesinde, Rum Yönetimi'ni bilgilendirmesi gerekip gerekmediği sorusuna ise Papadopulos, İngiltere'nin herhangi bir amaç için Üsleri kullanmak istemesi halinde, Rum Yönetimi'ni bilgilendireceğini belirtti. Papadopulos, Baf'taki 'Andreas Papandreu' Hava Üssü'nün kullanılması konusunun görüşülmediğini de sözlerine ekledi. Haravgi gazetesi ise, 'Kıbrıs Savaş Krizinin Gözünde' başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in, NATO güçlerinin Suriye aleyhinde hazırladıkları saldırı ışığındaki gelişmelerle alakalı olarak, gereğinden fazla 'rahatlatıcı' olduğu yorumunda bulundu.

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Hristos Stilyanidis de açıklamasında, BM ve AB çerçevesinde kararlaştırılan şeylere katılma olasılığını açıkta bıraktı.

"DERHAL SURİYE'Yİ TERK EDİN ÇAĞRISI"

Gazete, 'Dışişleri Bakanlığından Rumlara Seyahat Talimatları' başlıklı haberinde ise, Rum Dışişleri Bakanlığı'nın, Suriye'de ikamet eden veya geçici olarak bu ülkeyi ziyaret eden vatandaşlarına, ülkedeki durumun kötüleşmesinden ötürü, derhal Suriye'yi terk etmeleri çağrısında bulunduğunu bildirdi. Gazete Dışişleri'nin yayımladığı dünkü talimata göre, Rum Yönetimi'nin Şam'daki büyükelçiliğinin, ülkedeki iç savaş yüzünden faaliyetlerini durdurması yüzünden, Rum Yönetimi'nin Suriye'de bulunan Rumlara, konsolosluk yardımı sağlayamayacağını ifade etti.

LONDRA'DAN ÜSLER KONUSUNDA YANIT YOK

Gazete 'Londra Esrarengiz' başlıklı haberinde ise, Londra'nın, planlamaları içerisinde Kıbrıs'taki İngiliz Üsleri'nin kullanımının yer alıp almadığı sorusuna yanıt vermediğini yazdı. Rum Haber Ajansı (KİPE)'nin ilgili sorusuna, Rum Savunma Bakanlığı'nın Londra'da bulunan sözcüsünün yanıt verdiğini kaydeden gazete, Savunma Bakanlığı sözcüsünün, sürecin hala daha alternatif eylem planlarının belirlenmesi aşamasında bulunmasından ötürü, İngiltere Başbakanı David Cameron'un, kamuoyu önünde yaptığı açıklamaların ötesinde daha fazla bir şey söylenemeyeceğini ifade ettiğini aktardı.

Politis gazetesi ise, 'Baf'taki Üs Rol Oynuyor' başlıklı haberinde, Suriye'deki kriz ve Suriye'ye yapılması beklenen müdahalenin, birkaç gündür Rum hükümetinin gündeminin zirvesinde bulunduğunu, çünkü Rum kesimi etrafında ve içerisinde bir savaş hareketliliği gözlemlenmekte olduğunu yazdı. Gazete bu çerçevede hükümetin, daha da somut olarak Dışişleri Bakanlığı'nın, İngiliz Üsleri'nin olaya karışmasının saldırı değil, destekleyici nitelikte olacağını, ya da yukarıda ifade edilenlerin herhangi bir şekilde değişmesinin, Rum kesimine bildirilmesi ve danışılmasının akabinde gerçekleşecek olması düşüncesini mümkün olduğu ölçüde korumaya önem verdiğini anlattı. Gazete, Rum kesiminin diğer bir yandan da, konu hakkında belirsiz bir tutum sergilemediği ve Rum Yönetimi'nin Suriye ile olan coğrafi yakınlığı, aynı zamanda Baf'ta bulunan 'Andreas Papandreu' Hava Üssü'nün sağlamakta olduğu kolaylıklarla, yabancı vatandaşların tahliye edilmesine destek vererek, yardımcı rol oynayabileceğini açıklığa kavuşturmaya önem verdiğini ekledi.

KASULİDİS BÜYÜKELÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in dün ABD ve Fransa büyükelçileri aynı zamanda İngiliz Yüksek Komiseri ile görüşmeler yaptığını da kaydeden gazete, bu ülkelerin, Şam aleyhindeki uluslar arası bir askeri müdahalenin başını çekmekte olduklarını yazdı. Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Evripiadis Evriviadis'in ise, Çin ve Rusya büyükelçileriyle görüşmeyi üstlendiğini kaydeden gazete, bu ülkelerin ise müdahaleye karşı olduklarını ifade etti. İlgili haberlerde Kasulidis'in elçilerle yaptığı görüşmelerin, bölgedeki durumun gözden geçirilmesi çerçevesi dahilinde olduğu, aynı zamanda Rum kesiminin gerek BM Güvenlik Konseyi üyeleri, gerek AB ile sürekli irtibat hainde olduğu da belirtildi. Elindeki bilgilere dayanarak, Kasulidis'in muhataplarına, Rum kesiminin yabancı vatandaşların Suriye'den başka ülkelere tahliye edilmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu söylediğini ileten gazete, Kasulidis'in muhataplarına, Rum Yönetimi'nin, doğrudan veya dolaylı olarak kendisini Suriye'ye müdahale operasyonuna dahil eden faaliyet veya adımlar konusunda önceden haberdar edilmesi hususundaki görüşünü ilettiğini de aktardı.

İNGİLİZ YÜKSEK KOMİSERİNDEN KASULİDİS'E GÜVENCE

Büyükelçilerin, özellikle de İngiliz Yüksek Komiseri'nin Kasulidis'e yanıtının, Rum kesiminin Üslerin faaliyetlerinden haberdar olacağı 'Açık bir iletişim kanalı var olacağı' şeklinde olduğunu kaydeden gazete, diplomatik kaynakların, İngiliz Yüksek Komiserinin Kasulidis'e, Üslerin yalnızca yardımcı rol oynayacağı güvencesi verdiğini ifade ettiklerini belirtti.

UÇAK GEMİLERİ BÖLGEDE

Haberde, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Kıbrıs'ın kuzeyine uçak gemilerini topladığı da ifade edildi. Gazete başka bir haberinde ise, Suriye'deki krizden dolayı gerçekleştirilecek herhangi bir tahliye operasyonunun Larnaka havalimanı üzerinden yapılacağını ve tahliye edilecek yabancı vatandaşlar için 'Estia' isimli bir plan bulunduğunu anımsattı. Suriye kriziyle ilgili haberler Alithia gazetesinde "Kıbrıs Tehlikede Değil", Simerini gazetesinde ise 'Hükümet Sakinleştiriyor. Kıbrıs'ın Güvenliği Suriye'deki Gelişmelerden Ötürü Tehlikede Değil' başlıklarıyla yer aldı. - Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Rum Kesimi'nde: Suriye Kriziyle İlgili Her Türlü Olasılığa Hazırlık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement