Srebrenitsa Katliamı'nın 33 kurbanı bugün toprağa verilecek - Son Dakika
Dünya

Srebrenitsa Katliamı'nın 33 kurbanı bugün toprağa verilecek

– Srebrenitsa Katliamı'nın 24. anma töreninde, bu yıl kimlikleri tespit edilen '33 katliam kurbanı' Potoçari Mezarlığı'na defnedilecek.

11.07.2019 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Srebrenitsa Katliamı'nın 24. anma töreninde, bu yıl kimlikleri tespit edilen '33 katliam kurbanı' Potoçari Mezarlığı'na defnedilecek.

1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda, Sırp askerler tarafından Srebrenitsa şehrinde katledilen 8 bin 372 Boşnak sivilden kimliği bu yıl tespit edilen 33 kurban, bugün Potoçari Mezarlığı'na defnedilecek. Bu yıl defnedilecek kurbanlardan en genci 16 yaşında katledilen Osman Cvrk, en yaşlı kurban ise 81 yaşında katledilen Shah Cvrk. Tabutlar, savaş yıllarında Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı fabrikadan anıt mezarlığa yeşil çuhaya sarılı olarak taşınmıştı. Kurbanlar, öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra defnedilecek.

Her yıl 11 Temmuz'da katliam kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen anma programına bu yıl Türkiye adına Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu katılıyor.

Sabahın erken saatlerinde itibaren yurt içi ve dışından Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen binlerce kişi, mezarları ziyaret edip dua okuyor.

NE OLMUŞTU?
Srebrenitsa Katliamı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği 'Krivaya '95 Harekatı' esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasindaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesi sürecidir.
Bosna Sırp ordusunun yanında katliama 'Akrepler' olarak bilinen Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önlememiştir.

Yugoslavya'nın çöküşü sonrası 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge arasında Srebrenitsa da vardı. Savaştan önce nüfüsu 24 bin civarı olan kentin nüfusu diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle 60 bin civarına yükselmişti. Srebrenitsa 'açlık' ve 'hastalıklar' ile mücadele eden bir 'toplama kampı'na dönüştü.Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.

Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa'ya olan saldırılarını sıklaştırdıklarında Müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yaptıkları başvuru, sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi. BM yalnızca iki F16'yı kent üzerinde bir uçuş yaptırmakla yetindi.

Hollandalı askerler bir gece, Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı general Thom Karremans'ten aldıkları emir sonrası şehri boşalttı. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Karremans, kendilerine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.

Daha sonra orataya çıkan bir video kasedinde Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri çıktı.

Lahey Adalet Divanı bir hafta süren katliamın bir 'soykırım' olarak kabul etti; ancak Sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına karar verdi.

Katliamda 8 bin 372 Bosnalı sivil öldürüldü. Katliamdan yaklaşık 13 yıl sonra Ratko Mladiç kaçak olarak yaşadığı Sırbistan'ın Sermiyan köyünde, Bosna kasabı olarak bilinen Radovan Karadzic  ile beraber yakalanarak, tutuklandı. Mladiç müebbet hapiz cezası aldı.

Ayrıca, Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007'deki kararında Srebrenitsa ve civarında yaşananları 'soykırım' olarak nitelendirdi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Srebrenitsa Katliamı'nın 33 kurbanı bugün toprağa verilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor
    16:49 Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor

    Türk Kızılay, ramazan yardımları kapsamında Irak'ın Erbil kentinde bulunan Herşem Kampı'nda kalan yerinden edilmiş 250 aileye gıda, giyim ve ekmek yardımı gerçekleştirdi. Türk Kızılayın Irak Delegasyon Başkan Vekili Eray Akkaya, ramazan boyunca 5 bin aileye yardımların devam edeceğini açıkladı.

  • Playboy Modeli, Erkek Arkadaşının Mühimmat Suçlamasını Engellemek İçin Rüşvet Verdi
    16:49 Playboy Modeli, Erkek Arkadaşının Mühimmat Suçlamasını Engellemek İçin Rüşvet Verdi

    Honolulu'da yaşayan playboy modeli Shannon Teresa Marie Schwartz, erkek arkadaşı Billy Wilhelm Huntzinger'in mühimmat ve uyuşturucu suçlamalarıyla yargılanmasını engellemek için İç Güvenlik Soruşturmaları özel ajanına 5.000 dolar rüşvet teklif ettiği iddiasıyla tutuklandı. Huntzinger, bir evde silahla yakalandıktan sonra polis tarafından tutuklandı. Schwartz, 5.000 dolarlık rüşveti önerdikten sonra 25.000 dolarlık kefaletle serbest bırakıldı.

  • Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi
    16:43 Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi

    Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın yayımladığı listede, Moskova'nın banliyösündeki bir konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi.

  • ABD'de yük gemisi çarptı, 2 kişi hayatını kaybetti
    16:28 ABD'de yük gemisi çarptı, 2 kişi hayatını kaybetti

    ABD'nin Baltimore kentinde yük gemisinin çarptığı Francis Scott Key Köprüsü'nün yıkılmasıyla nehre düşen 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Arama çalışmaları devam ediyor.

  • Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor
    16:11 Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor

    Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan 'özgür Filistin'in yanındayız' yardım kampanyasına her kesimden destek gelmeye devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlkokulu öğrencileri, Filistin için biriktirdikleri yardımı TDV Elazığ Şubesine teslim etti. Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ, kampanyaya desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

  • Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı
    16:10 Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı

    Londra merkezli ünlü moda markası Poster Girl için çalışan bir model, Buckingham Sarayı'nın önünde sütyensiz dolaşınca büyük ilgi uyandırdı. Modelin cesur davranışı, markanın sezon ortası indirimlerini tanıtmak için özel bir görevde olduğu halde tartışmalara neden oldu. Poster Girl markası ise olayı sosyal medya hesapları üzerinden tanıtarak marka bilinirliğini artırmaya çalıştı.

  • Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi
    16:09 Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi

    Bingöl'de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş Alper Nuri Çil için Bingöl Havalimanında tören düzenlendi. Törene İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve diğer güvenlik güçleri katıldı. Çil'in cenazesi memleketi Afyonkarahisar'a gönderildi.

  • Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı
    16:05 Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Karıt köyü yakınlarında kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda 1 kişi suçüstü yakalanırken, kürek, kazma, çapa ve el dedektörü ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

  • Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde Uçak Kazası: Pilot Hayatını Kaybetti
    15:59 Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde Uçak Kazası: Pilot Hayatını Kaybetti

    Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde gösteri yapan bir uçak, Duxford Havaalanı'nda yere çakıldı. Kazada pilot Simon Riggs hayatını kaybetti. Uçakta başka kimsenin olmaması teselli kaynağı oldu. Kazanın ardından olay yerine hızla ulaşan itfaiye ve acil servis ekipleri enkazı söndürdü. Hava Kaza İnceleme Şubesi, olayı araştırmaya devam ediyor.


Advertisement