Work And Travel, Yaşam Deneyimi Olsun, Kabus Değil - Son Dakika
Dünya

Work And Travel, Yaşam Deneyimi Olsun, Kabus Değil

Work And Travel, Yaşam Deneyimi Olsun, Kabus Değil

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın Work and Travel girişimi, kötü niyetlilerin eline düşen bazı öğrencileri ciddi biçimde mağdur ediyor.

08.08.2011 09:20

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın Work and Travel girişimi, kötü niyetlilerin eline düşen bazı öğrencileri ciddi biçimde mağdur ediyor.

NEW YORK (ANKA ) Haldun Armağan Bildiriyor - Work and Travel, Amerika'ya öğrenci değişimini özendiren oldukça yeni bir program. Henüz yolun başında olsa bile, çoktan uluslararası şöhrete kavuştu. Hem iyi hem de kötü anlamda. Aslında "Gez ve Çalış" mantığı ile uygulanan programa katılanların çoğu Türkiye'ye memnun dönüyor. Bu programı hayatlarının en unutulmaz anısı olarak tarif edenler var. Work and Travel ile sosyalleşerek İngilizce pratiği yapmak, bir işte çalışma tecrübesi ve disiplinine sahip olmak, Amerika'yı görmek, üstüne üstlük bir de para kazanmak, ortalama bir yaz kampının sunacaklarından çok daha fazla. New York merkezli Yeni Hayat gazetesi konuyla ilgili yayınladığı araştırma haberinde gençleri sahtekar firmalara karşı uyardı. Haberde, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin Amerika deneyimini yaşayıp, mutlu biçimde ülkelerine geri dönmesini amaçlayan Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın Work and Travel girişimi, kötü niyetlilerin eline düşen bazı öğrencileri ciddi biçimde mağdur ettiği iddia edildi.

-BEŞ PARASIZ ORTADA KALDILAR-

Önceki yıllarda, çalışacağı işyerine gelip, aynı işe birden fazla sayıda öğrencinin kaydedildiği ortaya çıkan ve böylece beş parasız ortada kalanlar oldu. Buna, kalacak yer bulunduğu iddiasıyla parasını kaptırıp, Amerika'ya gelince evsiz barksız duruma düşenlerin dramı eklendi. Olumsuz örneklere bakıldığında, bunalımdan, intihara kadar uzanan dramların altında ciddi sorunlar yattığı görülüyor. Çünkü bu iyi niyetli programı bazı sahtekarlar gençlerin parasını dolandırmaktan, insan kaçakçılığına kadar pek çok kötü amaçla kullanabiliyor; bazı öğrenciler de bu tuzaklara düşüyor.

Nasıl Green Card konusunda insanları yanıltan, sahtekarlık yapan ve düzmece vaatlerle dolandıran kişiler ve sahte kurumlar ortalıktaysa; Work and Travel girişimini suiistimal edenlerin ortaya çıkması da uzun sürmedi.

-ABD DIŞİŞLERİ CİDDİYETLE TAKİP EDİYOR-

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, bütün olanları ciddiyetle takip ediyor ve tedbirlerin arttırıldığını, dolandırıcı ve kötü niyetlilere karşı 24 saat açık tutulan acil yardım ve destek hattı da dahil olmak üzere, girişimlerin bulunduğunu belirtiyor. Ayrıca 911 acil çağrı hattının bütün Work and Travel öğrencileri için de geçerli olduğu hatırlatılıyor.

Ancak Amerikalı yetkililerin bu program için Türkiye'den katılan öğrencilere, temelde tüm ülkelere verdiği mesajın özü, "uyanık olun" şeklinde. Programın Türkiye ayağını oluşturan firmaların görüşüne başvurunca da benzer mesajla karşılaştık:

"Asılsız vaatlere karşı dikkatli olun. Her şeyi tozpembe gösteren ve müthiş indirimlerle sunan acenteyi iki kere sorgulayın. Sadece söze dayalı vaatlere kanmayın. "

Bir başka deyişle, gözünüzü dört açın, gidilecek işyeri ve kalınacak yer konusunda belgeye dayanmayan vaatlerle asla yola çıkmayın; daha önce bu programla Amerika'ya giden öğrencilerle temas kurmaya çalışın ki, unutulmaz bir deneyim kazanabileceğiniz Work and Travel gereksiz yere kabusa dönüşmesin; sahtekarların kazanç kapısı haline gelmesin.

(HA/CK/ÖMR) - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Work And Travel, Yaşam Deneyimi Olsun, Kabus Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement