Yeni Zelanda Christchurch cami saldırısı raporunda dikkat çeken detay - Son Dakika
Dünya

Yeni Zelanda Christchurch cami saldırısı raporunda dikkat çeken detay

Yeni Zelanda Christchurch cami saldırısı raporunda dikkat çeken detay

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde geçen yıl 2 camiye düzenlenen terör saldırısında, 51 kişi ibadet ederken yaşamını kaybetmiş ve 49 kişi yaralanmıştı.

08.12.2020 09:31  Güncelleme: 09:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde geçen yıl 2 camiye düzenlenen terör saldırısında, 51 kişi ibadet ederken yaşamını kaybetmiş ve 49 kişi yaralanmıştı. Yeni Zelanda Kraliyet Soruşturma Komisyonu bugün, saldırıya ışık tutan 800 sayfa soruşturma raporunu yayınladı. Raporda saldırının planlama aşamasında bile tespit edilememesinin sebeplerinden biri olarak, ulusal istihbarat teşkilatlarının ülkedeki ırkçı tehditlerden ziyade, Müslüman toplumun içindeki radikal gruplara odaklandığı ifade edildi.

Yeni Zelanda Kraliyet Soruşturma Komisyonu, 51 kişinin hayatını kaybettiği Christchurch cami saldırısıyla ilgili 800 sayfalık soruşturma raporunu yayınladı. Raporda, Brenton Tarrant'ın (30) saldırıyı planlarken kendini çok iyi gizlediği bu sayede yetkililer tarafından tespit edilemediği belirtildi.

İSTİHBARAT IRKÇI TEHDİTLERE ODAKLANMAMIŞSaldırı raporunda, polis sistemindeki silah ruhsatlarının incelenmesi konusunda eksiklikler yer alırken diğer yandan Yeni Zelanda istihbarat teşkilatlarının, 'beyazların üstünlüğü'nü savunan ırkçı tehditlerden ziyade Müslüman toplumun içindeki radikal grupların oluşturduğu tehdide fazla odaklandığı tespit edildi.Canterbury Müslüman Derneği Sözcüsü Abdigani Ali, Müslüman topluluğunun güvende tutulması gerektiğini belirterek "Rapor, devlet kurumlarında kurumsal önyargı ve bilinçsiz önyargının var olduğunu ve değişmesi gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.YENİ ULUSAL İSTİHBARAT TEŞKİLATINA İHTİYAÇ VARKomisyonun hazırladığı raporda, yeni bir ulusal istihbarat teşkilatı kurulması gerektiği belirtildi. Rapor, doğası gereği daha stratejik olan ve terörle mücadele stratejisi geliştirmeye odaklanabilecek yeni, iyi finanse edilmiş bir kurumun kurulmasını tavsiye ediyor.

Rapora göre saldırgan Tarrant, genç yaştan itibaren ırkçı fikirleri benimsedi ve 14 yaşından itibaren internet üzerinden ırkçı topluluklarla temas kurmaya başladı.


Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Yeni Zelanda Christchurch cami saldırısı raporunda dikkat çeken detay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı
    17:19 İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı

    Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir incelemeye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında bölgedeki 212 okul doğrudan hedef alındı. Uydu görüntüleri, saldırıların başladığı tarihten bu yana en az 53 okulun tamamen yıkıldığını gösteriyor.

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.


Advertisement