Yunanlar Şimdi de Behçet Hastalığına Sahip Çıktı - Son Dakika
Dünya

Yunanlar Şimdi de Behçet Hastalığına Sahip Çıktı

Yunanlar Şimdi de Behçet Hastalığına Sahip Çıktı

Tüm Dünyada "Morbus Behçet" Olarak Bilinen Behçet Hastalığını Sahiplenen Almanya'daki Yunan Doktorlara Türk Meslektaşlarından Tepki Geldi. Prof. Dr. Hulusi Behçet'in Bulduğu Hastalığa Israrla Yunan Doktor "Adamantiades"in Adını Ekleyen Yunan Meslektaşlarını Eleştiren Türk Doktorlar, "Tamamen Haksız ve Etik Olmayan Bir Durum.

12.07.2007 01:46

Tüm dünyada "Morbus Behçet" olarak bilinen Behçet hastalığını sahiplenen Almanya’daki Yunan doktorlara Türk meslektaşlarından tepki geldi. Prof. Dr. Hulusi Behçet’in bulduğu hastalığa ısrarla Yunan doktor "Adamantiades"in adını ekleyen Yunan meslektaşlarını eleştiren Türk doktorlar, "Tamamen haksız ve etik olmayan bir durum. Yunanların bu hastalığa isim eklemeye hakları yok. Buna Türk tıp bilim adamları müdahale etmeli" dediler.

DÜNYA çapında "Morbus Behçet" olarak bilinen Behçet hastalığı, Almanya’daki Türk ile Yunan doktorlar arasında yeni bir tartışmaya yol açtı. İlk kez 1937 yılında Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve onun adıyla dünya tıp literatürüne geçen hastalığı sahiplenen Yunan doktorlar, bu hastalığa "Adamantiades" ismini eklediler.

Yunanlıların bu hastalığı ilk olarak Yunan göz doktoru Benedictus Adamantiades’in araştırıp yayınladığını iddia ederek "Behçet-Adamantiades" ismini kullanmalarını eleştiren Giessen Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Şefi Prof. Dr. Yaşar Bilgin, "Bana muayeneye gelen bir hastamın elindeki evrakta ’Behçet-Adamantiades’ yazılı olduğunu görünce şaşırdım. Olayı araştırdım. Dessau Kliniği’nden bir Yunan doktorun, ’Deutsches Register Morbus Adamantiades-Behçet’ adı altında bir dernek kurduğunu öğrendim.

Behçet hastalığı konusunda uzman olan Tübingen Üniversite Kliniği’nin Romatizma Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. İlhan Günaydın ise Behçet hastalığının ilk bulgularının M.Ö. 5. yüzyılda Hipokrat tarafından gözlemlendiğini ve daha sonra 18. yüzyıldan itibaren değişik hekimler tarafından da bildirildiğini söyledi.

YUNANLAR ISRARLI

Günaydın, ’Yunanlı göz doktoru B. Adamantiades bir hastada Behçet hastalığına benzer bulguları 1931 yılında yayınlamış, ancak bunun yeni bir hastalık olduğunu farketmemiştir. 1937 yılında Behçet hastalığı ile ilgili bulguları tanımlayan ilk kişi Prof. Dr. Hulusi Behçet’tir. Hemen hemen tamamını Yunanlı hekimlerin oluşturduğu bazı yazarlar, B. Adamantiades’in 1931 yılında yayınladığı bu tek bir vakadan dolayı bu hastalığın Adamantiades-Behçet olarak adlandırılmasında ısrar etmektedirler" diye konuştu.

Yunanistan dışında tüm Avrupa’da hastalığın "Behçet hastalığı" veya "Behçet sendromu" olarak bilindiğini ve ilave olarak Yunan isminin kullanılmadığına dikkat çeken Doç. Dr. İlhan Günaydın, "Almanya’da da Yunan doktorlar hariç hep ’Morbus Behçet’ terimi kullanılır" dedi.

Behçet Hastalığı

Behçet hastalığı (Behçet Sendromu), ağız içi ve genital organlarda tekrarlayan yaralarla seyredebilen, ayrıca göz, deri, eklem, damar ve sinir sistemini de tutabilen, nedeni bilinmeyen bir tür vaskülittir (damar iltihabı). Prof. Dr. Hulusi Behçet, ilk kez üç hastada ağızda ve genital bölgelerde tekrarlayan yaralar ve göz iltihabı ile seyreden bir hastalığı 1937 yılında Paris’te uluslarası bir dermatoloji toplantısında sunmuş ve aynı yıl "Dermatologische Wochenschrift" adlı dergide yayınlamıştır. Daha sonra aynı dergide bu konu ile ilgili bir makale daha yayınlamış ve nihayet 1947’de Cenevre Tıp Kongresinde Prof. Dr. Hulusi Behçet’in tanımladığı yeni hastalık "Morbus Behçet" adı ile tıp literatürüne girmiştir.

HULUSİ Behçet

20 Şubat 1889 İstanbul doğumlu Hulusi Behçet 1918’e kadar Edirne Askeri Hastanesi’nde dermatoloji uzmanı olarak çalışmıştır. Daha sonra Budapeşte ve Berlin Charite Hastanesi’nde çalışmış ve 1919 Ekim’de Türkiye’ye dönmüştür. 1933 senesinde Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğine profesör olarak atanmıştır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Yunanlar Şimdi de Behçet Hastalığına Sahip Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement