ODTÜ'lü bilim insanları, 6 Şubattaki depremin enerji patlaması sonucu felakete neden olduğunu açıkladı - Son Dakika
Eğitim

ODTÜ'lü bilim insanları, 6 Şubattaki depremin enerji patlaması sonucu felakete neden olduğunu açıkladı

ODTÜ'lü bilim insanları, Kahramanmaraş merkezli ilk depremde felakete neden olan yıkımların, fay hatlarında başlayan ve 24'üncü saniyede maksimum seviyeye ulaşan 'enerji patlaması' sonucu oluştuğunu açıkladı. Çalışma, 6 Şubattaki depremlerin, merkez üssü veya etrafı yerine 47,5 kilometre uzakta yıkıcı etkiler yaratması ve iki büyük depremin peş peşe gerçekleşmesi özelliğiyle, bilinen tüm depremlerden farklılar taşıdığını gösterdi.

22.02.2024 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ODTÜ'lü bilim insanları Kahramanmaraş merkezli ilk depremde felakete neden olan yıkımların, fay hatlarında başlayan ve 24'üncü saniyede maksimum seviyeye ulaşan "enerji patlaması" sonucu oluştuğuna dair tespitlerini, Science dergisinde yayımladıkları makaleyle bilim dünyasına duyurdu. Felakete neden olan fay hatlarının nasıl hareket ettiğinin saniye saniye bilimsel verilerle ortaya konulduğu çalışmayla pek çok bilinmez aydınlatılmış oldu.

Çalışma, 6 Şubattaki depremlerin, merkez üssü veya etrafı yerine 47,5 kilometre uzakta yıkıcı etkiler yaratması ve iki büyük depremin peş peşe gerçekleşmesi özelliğiyle, bilinen tüm depremlerden farklılar taşıdığını gösterdi

"DEPREMİN 16. SANİYESİNDEN SONRA ENERJİ YÜKSELDİ"

Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, "Narlı fayında başlayan kırılmadan 16 saniye sonra enerji giderek yükseldi. Kuzeydoğuya doğru ilerleyerek 24'üncü saniyede 47,5 kilometre uzaklıktaki Büyük Nacar köyü yakınlarında Doğu Anadolu fayı ile birleşti ve enerji patlamasına neden oldu" açıklamasında bulundu.

ODTÜ'lülerin çalışması, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü veya etrafı yerine 47,5 kilometre uzakta yıkıcı etkiler yaratması ve iki büyük depremin, 9 saat arayla, peş peşe gerçekleşmesi özelliğiyle, bilinen tüm depremlerden farklılar taşıdığını gösterdi.

6 Şubattaki depremin 24'üncü saniyesindeki enerji patlaması büyük felaketi getirdi

"DÜNYADA, SON YÜZYILDA OLUŞAN EN BÜYÜK DEPREMLER ARASINDA"

Bozkurt, Türkiye'de 6 Şubat'taki depremlerin, sadece Türkiye'de değil, dünyada da son yüzyılda oluşan en büyük depremler arasında bulunduğunu vurguladı.

Kahramanmaraş merkezli deprem dizisinin, Arap levhasının kuzeye doğru bir adım atması, Anadolu levhasının ise batıya sıçrayarak tepki vermesinin doğal bir sonucu olarak geliştiğini belirten Bozkurt, ancak 6 Şubat'taki ilk depremden 9 saat sonra ikinci büyük depremin peş peşe gerçekleşmesinin bilimsel olarak beklenen bir durum olmadığına işaret etti.

6 Şubattaki depremin 24'üncü saniyesindeki enerji patlaması büyük felaketi getirdi

YIKIM SIRASINDA YERİN ALTINDA YAŞANANLAR ANLATILDI

Prof. Dr. Erdin Bozkurt, "6 Şubat depremlerinin nasıl yaşandığını bilimsel verilerle saniye saniye makaleye yansıttıklarını" belirterek, Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli 6 Şubat'ta, saat 04.17'de meydana gelen depreme ilişkin şunları kaydetti:

"Kırılma yaklaşık 90 saniye boyunca devam etmiş. Elde ettiğimiz verilere göre, Narlı fayında başlayan kırılmanın ardından 16 saniye sonra enerji giderek yükseldi ve kuzeydoğuya doğru ilerleyerek 24'üncü saniyede 47,5 kilometre uzaklıktaki Büyük Nacar köyü yakınlarında Doğu Anadolu fayı ile birleşti.

Bu kesişme, depreme farklı bir boyut kazandırarak makalemizde de belirttiğimiz 'enerji patlaması'na neden oldu. Bu enerji patlaması da uzun zamandır sessiz olan yani deprem üretmeyen Doğu Anadolu fayını tetikledi."

6 Şubattaki depremin 24'üncü saniyesindeki enerji patlaması büyük felaketi getirdi

"İKİNCİ DEPREM BİLİMSEL AÇIDAN ÖNGÖRÜLEMEZDİ"

Bozkurt, deprem sırasında oluşan enerji patlamasının bilimsel açıdan pek çok bilinmezi içerdiğini, bunlardan ilkinin, iki fayın birleştiği alanda görülen maksimum hareket sonucu oluşan enerji patlaması olduğuna işaret ederek, "Bu durum bilim insanları olarak bizi çok şaşırttı. Çünkü bu, depremler hakkında bildiklerimizin dışında yani aslında olağan dışı bir olguydu. Çünkü biz maksimum hareketi, yani enerji patlamasını başka bir bölgede bekliyorduk." dedi.

6 Şubattaki depremin 24'üncü saniyesindeki enerji patlaması büyük felaketi getirdi

Tüm bilim insanlarının ilk depremi öngördüğünü ancak ikinci depremin "öngörülemez" olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bozkurt, depremin daha tali bir fayda başlaması ve çok daha büyük Doğu Anadolu fayını tetiklemiş olmasına ilişkin oldukça önemli bilimsel verileri elde ettiklerini ifade etti.

Bozkurt, makalenin dünyanın en prestijli bilimsel dergisi Science'da yer bulmasının, bu verilerin ilk kez elde edilmesinden kaynaklandığını söyledi.

ODTÜ\'lü bilim insanları, 6 Şubattaki depremin enerji patlaması sonucu felakete neden olduğunu açıkladı
Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim ODTÜ'lü bilim insanları, 6 Şubattaki depremin enerji patlaması sonucu felakete neden olduğunu açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement