Ales Adayları Dikkat! - Son Dakika
Eğitim

Ales Adayları Dikkat!

Ales Adayları Dikkat!

Lisanüstü eğitimin ön şartı olan ALES hakkında adayların kafasındaki tüm soruların cevabı egitimnerede.com'da.

07.05.2013 15:00

Dört yıllık lisans eğitiminin ardından yapılan kariyer planlamasına bağlı olarak tercih edilen lisansüstü eğitimin ön koşullarından biri olan ALES yani Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı hakkında neler biliyoruz?

egitimnerede.com ALES hakkında kafanızda yer alan tüm soruları yanıtlıyor.

Kariyer planlamsında lisansüstü eğitime yer veren adaylar öncelikle ALES'i aşmak zorundadır. Master ya da doktora programı için başvuracakları kurumların belirlediği ve YÖK tarafından da onaylanan puan barajını aşmak zorunda olan adaylar, aldıkları ALES puanları, lisans mezuniyet ortalamaları ve kurumun işteğine bağlı olarak yabancı dil sınavlarından alınan puan ortalamaları ile birlikte lisansüstü eğitimde ön eleme aşamasınadahil olabilirler.

Ön eleme aşamasında başvurulan kurumun gerçekleştirdiği değelendirme sınavından alınan puanlarında eklendiği ikinci ortalama neticesinde master ve doktora programına kabul edilen adaylar bu zorlu maraton hakkında ne kadar bilgiye sahip.

ALES yılda kaç kez yapılıyor?

ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı ales, ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda 2 sefer düzenlenmektedir. ALES'e katılım gerçekleştiren adaylar başvuracakları kurum tarafından belirlenen puan barajını aştıkları takdirde yurtiçi ya da yurtdışındaki yüksek lisansn programlarına başvurabilecekler.

Lisans mezuniyer notu, ALES puanı ve isteğe bağlı olarak yabancı dil puanları ile ön değerlendirmeye alınan adaylar, sonraki mülakat aşamasının ardından alınan yeni ortalama ile lisans üstü eğitim hakkı elde edebilmektedir. Fakat bu iki aşamalı hesaplama sürecinde ALES en büyük etkiye sahiptir. Yani ALES puanınızın yüksek olması lisansüstü eğitime girme şansınızı da yükseltecektir.

ALES puanı kaç yıl geçerlidir?

Yüksek Öğretim Kurumu YÖK, ALES puanının geçerliğibi 3 yıl olarak belirlemiştir. Aday, aldığı Ales puanıyla üç yıl boyunca işlem yapabilmektedir. Ancak üç yılın sonunda bu puan geçersiz olmaktadır ve dolayısıyla aday yeniden ALES'e girmelidir.

Aday, elindeki ALES puanını yükseltmek için de, 3 yıl içinde istediği ALES'e tekrardan girebilir ve başvuru yaparken de istediği ALES punanını kullanabilir.

ALES'te kaç soru sorulacak?

2011 yılında ÖSYM tarafından değiştirlen ALES sisteminde adaylara 100'ü sözel, 100'ü sayısal olmak üzere toplam 200 soru yöneltilecek. Adayların puanları, sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarından hesaplanacak.

Sayısal alandan ALES'e girecek bir aday;

Sayısal 1 Testinden 50, sayısal 2 Testinden 50 ve Sözel 1 testinden 50 olmak üzere toplam 150 sorudan sorumlu olacak.

Sözel alandan ALES'e girecek bir aday;

Sözel 1 Testinden 50, Sözel 2 Testinden 50 ve Sayısal 1 Testinden 50 olmak üzere 150 sorudan sorumlu olacaktır.

Eşit ağırlık alanından ALES'e girecek aday ise; sayısal alandan sınava giren bir aday gibi Sayısal 1, Sayısal 2 ve Sözel 1 testlerinden toplam 150 sorudan sorumlu olacak fakat puan hesaplaması sırasında sözel 1 testinin puan ortalaması sayısal adayların ortalamasından daha yüksek olacak.

Adaylar sorumlu oldukları 150 soruyu, 180 dakikalık sınav süresinde çözebilecekler.

ALES testlerindeki puan ağırlıkları

Sayısal, sözel ve eşit ağırlık alanlarında sınava girecek adaylar 180 dakikalık sınav süresinde 150 soru çözmeye çalışacaklar. Her alanın farklı olarak puan hesabına alınacağı ALES'in alanlara göre test puan oranları şu şekildedir:

Sayısal alandan sınava girecek adaylar;

Sayısal-1 testi %35

Sayısal-2 testi %35

Sözel-1 testi %30,

Sözel alandan sınava girecek adaylar;

Sayısal-1 testi %20

Sözel-1 testi %40

Sözel-2 testi %40,

Eşit Ağırlık alanından sınava girecek adaylar;

Sayısal-1 testi %40

Sayısal-2 testi %20

Sözel-1 %40

ALES puanı nerelerde geçerlidir?

İlkbahar ya da güz döneminde düzenlenen herhangi bir ALES'ten puan almış adaylar,3 yıllık geçerlilik süresi içerisinde yurt içinde ve yurtdışında lisansüstü eğitim yapmak için kullanabilir. Ayrıca, YÖK'e bağlı eğitim kurumları yani üniversitelerin açtığı; asistan (Araştırma Görevlisi), uzman, okutman, öğretim görevlisi gibi kadrolara gerekli şartların taşınması halinde başvuruda bulunabilirler.

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Ales Adayları Dikkat! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement