Şehrin en eski öğretmenlerinden Mahmut Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti - Son Dakika
Eğitim

Şehrin en eski öğretmenlerinden Mahmut Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti

Düzce'nin yaşayan en eski öğretmeni 99 yaşındaki Mahmut Uçar, son yolculuğuna uğurlandı. 1945 yılında öğretmenlik görevine Konuralp'te başlayan Uçar, 33 yıl boyunca binlerce öğrenci yetiştirdi.

28.09.2023 18:46  Güncelleme: 18:57

Şehrin en eski öğretmenlerinden Mahmut Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti

Oğlu Fatih Uçar: "Son anına kadar öğretmek için çabaladı"

DÜZCE - Düzce'nin yaşayan en eski öğretmeni 99 yaşındaki Mahmut Uçar, son yolculuğuna uğurlandı. 1945 yılında öğretmenlik görevine Konuralp'te başlayan Uçar, 33 yıl boyunca binlerce öğrenci yetiştirdi.

Arifiye Köy Enstitüsünün ilk mezunlarından olan Mahmut Hoca, kendisi ile birlikte mezun olan 8 kişiden hayatta kalan son öğretmendi. 99 yaşında hayata gözlerini yuman Mahmut Uçar, yarım asra yakın eğitimcilik hayatı süresince değişen eğitim sistemlerine, müfredatlara, sonrasında da dijitalleşen nesle tanıklık etti. Uçar, enstitüde aldığı marangozluk eğitimi yanı sıra yıllarca cilt kalıplama işi de yaptı.

Oğlu Fatih Uçar, Mahmut Hoca'nın son nefesini verene kadar insanlara bir şeyler öğretme azminin sürdüğünü söyledi. Mahmut Hoca'nın son yıllarında en çok kitap okuyamamaktan şikayet ettiğini dile getiren Fatih Uçar, "Babam Düzce'nin hayattaki en eski öğretmeniydi. Öğretmenlik görevine Konuralp'te 1944 yılında başladı. 33 yıl görev yaptıktan sonra 1977 yılında emekli oldu. Kendisi Arifiye Köy Enstitüsü mezunu. Arifiye'nin tarihini yazan bir yazar ile görüştüler. Babam okulu anlattı. Yazar bazı şeyleri yanlış yazdığını fark etti. Onlar her şeyi yaşayarak öğrenmişler. Onlar eğitime çok önem veren bir nesil olarak yetişmişler. Babamın emsallerinden merhum Necdet Varol Atatürk İlkokulu başöğretmeniydi. İkisi de çok değerli insanlardı. Babam son nefesini verene kadar bir şeyler öğretmeye çalıştı. Ölümünün en büyük nedenlerinden biri kitap okuyamamasıydı. Yaşı ilerlediği için gazete ve kitap okuyamıyordu" dedi.

Mahmut Uçar'ın cenazesi Hamidiye Mahallesi'ndeki evinden alınarak Konuralp merkez camisinde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Konuralp'teki Aile Mezarlığına defnedildi.

Şehrin en eski öğretmenlerinden Mahmut Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti
Kaynak: İHA

Son Dakika Eğitim Şehrin en eski öğretmenlerinden Mahmut Hoca 99 yaşında hayatını kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement