YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, bünyelerinde OHAL Komisyonu oluşturulduğunu belirterek, "Üniversitelerimizdeki sürece ilişkin görevden almalar ve soruşturmalarla ilgili süreçleri koordine ediyor ve yakından takip ediyoruz. Dün itibarıyla devlet üniversitelerimizde 440'ı profesör, 525'i doçent, 654'ü yardımcı doçent olmak üzere toplam 2 bin 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerimizde 79'u akademik, 18'i idari olmak üzere toplam 97 personel hakkında işlem başlatılmış ve yürümektedir." dedi.
Prof. Dr. Er, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin ardından yükseköğretim odaklı yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Millet iradesine darbe girişiminin olduğu gece "Demokrasinin en önemli savunucularından olan üniversitelerimiz için gün, demokrasiye sahip çıkma günüdür" başlıklı ortak açıklamayla ilk tepkilerini ortaya koyduklarını hatırlatan Er, daha sonra YÖK olarak üniversite rektörlerini acil toplantıya çağırdıklarını ve tek vücut halinde milli iradenin yanında yer aldıklarını beyan ettiklerini söyledi.
Bu konuda kendilerine düşen görevin, bildiri yayımlamakla sınırlı olmadığını gayet iyi bildiklerini ifade eden Er, bu kısa süreçte ortaya koydukları icraatın da bunu açıkça gösterdiğini kaydetti.
"BU YAPIDAKİ İNSANLARIN AYIKLANMASINI İSTİYORUZ"
Önce üniversitelerden, dekanların güven tazelemeleri için istifalarını istediklerini anlatan Er, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sevindirici olan, üniversitelerimizin tümünün, çok kısa süre içinde bu talebimize olumlu cevap vermiş olmasıdır. Burada şunu da ifade etmek isteriz ki bu durum, bu dekanlarımızın hepsinin zan altında bulunduğunu göstermez. Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Olağanüstü bazı tedbirlerin akademi dünyamızca makul karşılanmasını bekliyoruz.
Yükseköğretim sisteminin her kademesinde, bu yapıdaki insanların ayıklanmasını istiyoruz.
Atamaları YÖK tarafından yapılan dekanlar dışında kalan akademik ve idari personelle ilgili çalışmalar YÖK'ün katkı ve yönlendirmeleriyle üniversitelerimizce yürütülmektedir. Yönetimde herhangi bir zafiyet oluşmaması için rektörlerimiz tarafından önerilen dekan vekaletleri de çok hızlı biçimde gerçekleştirilmektedir. Yurt dışı akademik görevlendirmelerle ilgili olarak, bu görevlendirmeler, iki gün süresince durdurulmuştu, daha sonra rektörlerimizin sorumluluğunda gerekçeleri dikkatle incelenerek bu kısıtlamalar da kaldırıldı."
Başlattıkları yeni bir sürece de değinen Er, Türkiye'nin yurt dışında haksız bir suçlamayla karşı karşıya kaldığını, darbe girişiminin yok sayıldığının görülmek istendiğini söyledi.
Buna yurt dışı akademik camiaların da dahil olduğunu vurgulayan Er, YÖK olarak bu konuda aktif davrandıklarını belirtti.
Avrupa Üniversiteler Birliği de dahil ilgili oldukları tüm kurum ve kuruluşlarla temasa geçtiklerini, onları aydınlatmaya çalıştıklarını anlatan Er, gelecek günlerde bu kurumlara heyetler göndereceklerini dile getirdi.
"SEÇİMLERİN YAPILMAMASI ÜNİVERSİTELERİMİZDE SIKINTI YARATMIYOR"
Er, bir planlama dahilinde rektörlerden oluşan ekipler kurularak, yerinde bilgilendirme ve aydınlatma çalışmalarını yürüteceklerini, bu kapsamda YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın, Brüksel'de ilgili kuruluşlarla görüşmelerde bulunacağını bildirdi.
YÖK'ün bünyesinde OHAL Komisyonu oluşturulduğunu belirten Er, şunları kaydetti:
"Üniversitelerimizdeki sürece ilişkin görevden almalar ve soruşturmalarla ilgili süreçleri koordine ediyor ve yakından takip ediyoruz. Dün itibarıyla devlet üniversitelerimizde 440'ı profesör, 525'i doçent, 654'ü yardımcı doçent olmak üzere toplamda 2 bin 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerimizde ise 79'u akademik, 18'i idari olmak üzere toplam 97 personel hakkında işlem başlatılmış ve yürümektedir.
Akademik personelle ilgili işlemler, üniversitelerimizde başlatılmış olan işlemlerin tamamlanmasından sonra kısa süre içinde YÖK'te, idari personelle ilgili işlemler ise 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre ilgili üniversitelerde sonuçlandırılacaktır."
Bu bağlamda bazı üniversitelerin rektörlerinin de açığa alındığını anımsatan Er, "Kamuoyunun şundan emin olmasını istiyoruz, Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerimizi FETÖ/PDY terör örgütünden tamamıyla temizleyeceğiz, bundan kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın.
Önümüzdeki günlerde bu konuda tekrar sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz." dedi.
Prof. Dr. Er, 17 üniversitede rektörlük seçimlerinin ertelendiğini ifade ederek, "Şu süreçte seçim yapılabilmesi için uygun zeminin olmadığını düşünüyoruz. Seçimler maniple edilebilir. Seçimlerin yapılmaması üniversitelerimizde herhangi bir sıkıntıya yol açmamaktadır. Bu üniversitelerimizdeki rektörlerimiz görevlerinin başlarındadırlar, onların görev süreleri eylül ayında sona erecektir." diye konuştu.
Son Dakika › Eğitim › Devlet Üniversitelerinde 2 bin 239 Kişi Hakkında Soruşturma Başlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?