İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 4,4'lük büyüme oranının konjonktürel ortam göz önüne alındığında fevkalade olduğunu ifade etti.
İSTİB Başkanı Kopuz, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2013'ün ikinci çeyreğinde de ekonominin kamu ağırlıklı büyümeyi sürdürdüğünü kaydetti.
Elde edilen büyüme oranın Türkiye'nin içinden geçtiği süreçte çok iyi olduğunu vurgulayan Kopuz, "Konjonktürel ortam göz önüne alındığında fevkalade bir büyüme oranı yakaladığımızı düşünüyorum. Bu büyüme rakamı ile Doğu Avrupa ülkelerinin ortalama büyümesinin en az 1,5 puan üstüne çıktığımız gibi, gelişmekte olan ülkeler ortalama büyümesinin de 0,5 puan üstünde bir büyüme gerçekleştirdik. Bu memnuniyet verici" yorumunda bulundu.
Türkiye'de hane halkı tüketim harcamalarının büyümeye pozitif katkıda bulunmaya devam etmekle birlikte, birinci çeyreğe göre bir performans düşüklüğü içinde olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğine işaret eden Kopuz, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin bütçe ve kamu mali disiplin performansının G-20 ülkeleri içerisinde sağladığı pozitif istisnai durumu, ekonomi yönetiminin büyümeyi devam ettirmek adına ölçülü bir şekilde kullanmasını doğru bir strateji olarak görüyorum. Büyümede kamu yatırım harcamalarının artışı bir handikap olarak görünse de bölgemizdeki Suriye kaynaklı bir çatışma riski ve özellikle FED'in açıklamaları sonrasında oluşan olumsuz ortamı unutmamak lazım."
Kopuz, özel sektör yatırım harcamalarının 2014 yılında büyümede daha fazla rol üstlenmesi koşuluyla, bu yıl kamu yatırım harcamalarının etkisini artırmasını, bu hassas dönem için kabul edilebilir olduğunu dile getirerek, yılın ikinci çeyreğinde toptan ve perakende ticaret ile tarım sektörünün büyümedeki rollerini etkili bir şekilde sürdürmelerini çok olumlu bulduğunu belirtti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 2. Çeyrekte 4,4'lük Büyüme - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?