Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, " Türkiye, büyümesi ihracat odaklı bir ülke haline geldi. Ülkemiz tam 13 çeyrektir büyüyor, 38 aydır ihracatımız kesintisiz artarak devam ediyor" dedi.
Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 22. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde inovatif bir insan olduğunu dile getirerek, "Bundan bir kaç ay önce gerçekleşen
'İnovasyon Zirvesi'nde Sayın Başbakanımız'a sizin sayenizde hayatımın en kısa konuşmasını yapıyorum, bu da bir inovasyon örneğidir demiştim" ifadelerini kullandı.
Dünyanın fırtınalı denizlerle karşılaştığı bir dönemde, 2012 yılının Türkiye için Avrupa'dan, dünyadan ayrışılan önemli bir dönem olduğunun altını çizen Çağlayan, şunları söyledi:
"İhracatımızın önemli kısmını yaptığımız pazarlar bugün ekonomik ve siyasi sıkıntılar yaşarken Türkiye ihracatını yüzde 13,2 artırdı. Türkiye, büyümesi ihracat odaklı bir ülke haline geldi. Ülkemiz tam 13 çeyrektir büyüyor, 38 aydır ihracatımız kesintisiz artarak devam ediyor. Bugün bilhassa dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip olan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, yoğun ekonomik krizle bunalım içindeyken Türkiye'de her alanda önemli gelişmeler yaşanıyor."
Çağlayan, Türkiye ekonomisinin başarı hikayesinin tüm dünyada konuşulmasının arkasında, kamu maliyesi ve bütçe disiplinine verilen önemin olduğuna işaret ederek, katılımcılarla iki alanda yaşanan gelişmeleri ve verileri ile AB üyesi ülkelerde yaşanan durumu paylaştı.
Global krizin 4 yılının geride kaldığına dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti:
"Avrupa'nın 4 yıllık kriz süresince en büyük kayıplarından biri 4 milyon insanın işsiz kalmasıdır. Böyle bir ortamda Türkiye, adeta krizden güçlenerek çıkan bir ülke olarak, tam 5 milyon yeni istihdam sağlamıştır.
Türkiye bu başarısı ile bir taraftan büyümesi bir taraftan ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirerek, cari açığında da bir önceki yıla göre yüzde 38'lik bir gerileme yaşamıştır. Cari açığımızın 47,5 milyar dolara kadar düşmesinin en büyük itici gücü, 56 bin ihracatçımızın yapmış olduğu ihracatın Türkiye'ye getirmiş olduğu ekonomik katkıdır."
-"Doğu'nun ve Güneydoğu'nun ekonomik çehresi değişmeye başladı"-
Türkiye'de geçen yıl yapılan ihracat verilerini katılımcılarla paylaşan Çağlayan, Türkiye'nin 2012 yılındaki ihracat gelirlerinin toplam 197 milyar dolara yaklaştığını, bu gelirin bundan 10 yıl önce Türkiye'nin neredeyse Gayri Safi Milli Hasılası'na eşit olduğunu söyledi.
Türkiye'ye 80 yılda yapılan uluslararası doğrudan yatırım miktarının 14,6 milyar dolar, Başbakan Erdoğan döneminde yapılan uluslararası yatırımların ise 124 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
"Yani 80 yılda gelenin 8,5 katından fazlası ülkemize gelmiştir. Yeni teşvik sisteminde de bunun işaretlerini görüyoruz. Bilhassa çözüm sürecinin başlamasıyla beraber, iş dünyasının bu çözüm sürecine vermiş olduğu destekle Türkiye Doğu'sundan İç Anadolu'suna kadar her bölgesiyle çok önemli yatırımlara ev sahipliği yapacaktır.
Sayın Başbakanımızın kararlı ve cesur şekilde başlattığı ve bugün iş dünyasının, toplumun büyük kesiminin destek verdiği çözüm süreciyle beraber Doğu'nun ve Güneydoğu'nun ekonomik çehresi değişmeye başlamıştır. 2013 yılının ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, Bingöl'de yapılacak olan teşvik belgesiyle sabit yatırım tutarı tam 5 bin kat artmıştır. Bu konuda MÜSİAD üyelerine de Doğu ve Güneydoğu'ya, bu çözüm sürecine, bu kardeşlik projesine, bu bölgelerde yatırıma vereceği desteğe şimdiden teşekkür ediyorum." - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › 22. Müsiad Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?