Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Avrupa ve ABD'de bir araştırmacının ticarileşme potansiyeli olmayan projeleri terk ettiğini belirterek, " Türkiye'de duygusallığın getirdiği projeye aşık olma gibi bir yanlışımız var. Projemize aşık oluyoruz, projemizle biz de ölüyoruz. Halbuki artık pazar odaklı ve ticari pazarı olan alanlara daha fazla yoğunlaşmalıyız" dedi.
Bakan Işık, Holiday Inn Hotel'de düzenlenen "3. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi"nde, Sanayi Devrimi ile başlayan ülkeler arası rekabetin yeni bir anlayışla sürdüğünü söyledi.
Türkiye'de yenilikçi, kurumsallaşma ve markalaşmaya dayalı, yüksek katma değerli endüstri iklimi oluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Işık, "Gelişmiş bir demokrasi anlayışıyla, tahkim edilmiş temel hak ve özgürlüklerle, güçlendirilmiş bir hukuk sistemiyle, nitelikli ve üretken bir ekonomiyle, rekabet gücü yüksek sanayi ve kaliteli bir orta ve yüksek öğretim sistemiyle ülkemizi geleceğe taşımak istiyoruz. Son 13 yılda kamu yönetiminin demokratikleşmesi, sivilleşmesi, devletçilik anlayışının geriletilerek özel sektörün geliştirilmesi ve iş yapma koşullarının iyileştirilmesi, Türkiye'de sessiz devrim düzeyinde yaşanan gelişmelerdi" diye konuştu.
Işık, yeni dönemde Türkiye'nin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerle Avrasya'nın üretim üssü olmayı hedeflediğini belirtti.
"Türkiye'de projeye aşık olma gibi bir yanlış var"
Türklerin duygusal bir millet olduğunu dile getiren Işık, "Avrupa ya da Amerika'da bir araştırmacı, 6 ay, 1 yıl bir projeye çalışıyor, bakıyor ki ticarileşme potansiyeli fazla değil o projeyi bir kenara bırakıyor, hemen yeni bir projeye geçebiliyor ama Türkiye'de duygusallığın getirdiği projeye aşık olma gibi bir yanlışımız var. Projemize aşık oluyoruz, projemizle biz de ölüyoruz. Halbuki artık pazar odaklı ve ticari pazarı olan alanlara daha fazla yoğunlaşmalıyız" ifadelerini kullandı.
"Teknopark sayısı 4 bini geçti"
İlk teknoparkın, ABD'de 1952 yılında Silikon Vadisi adıyla kurulduğunu hatırlatan Işık, bugün teknopark sayısının 4 bini geçtiğini bildirdi. Türkiye'de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nun 2001 yılında çıkarıldığını anımsatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2002'de biz göreve geldiğimizde faal olan teknopark sayısı sadece iki idi. Bugün ise yoğun gayretlerimiz neticesinde 46'sı faal olmak üzere 61 teknoparkımız bulunuyor. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde faaliyet gösteren 3 bin 325 firma 33 bin 380 nitelikli personel istihdamı sağlıyor ve 2 milyar doların üzerinde ihracatla ekonomimize katkı sunuyor."
Işık, son 5 yıl içerisinde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ne sağlanan vergi istisnalarını 10 kat artırdıklarına işaret ederek, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ne 2003-2015 yılları arasında 4 milyar 91 milyon 236 bin lira vergi muafiyeti sağladıklarını belirtti. Bu durumun Ar-Ge faaliyetlerine de olumlu yansıdığına ve projelerde dikkat çekici bir artış meydana geldiğini dile getiren Işık, şunları kaydetti:
"Burada ülkemiz adına beni çok sevindiren, ümitlendiren bir durumu da sizlerle özellikle paylaşmak istiyorum. Bugün 41 farklı şehrimizde teknoloji geliştirme bölgeleri kurulmuş durumdadır. Bir başka deyişle, her iki şehrimizden birinde teknopark kurulmuş durumdadır. Bu rakamı, yüksek teknolojili üretim arzusunun tabana yayıldığını, ülkemizin tamamını kapsadığını göstermesi açısından çok önemsiyoruz."
Performans Endeksi sonuçları
Bakanlık bünyesinde müstakil bir daire başkanlığı kurduklarını anlatan Işık, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin her yıl ekonomik büyüklükleri, teknolojik tabanlı yeni firma oluşumuna ve istihdama katkıları, üniversite-sanayi işbirliğine destekleri, fikri mülkiyet hakları ve ihracatları gibi değişkenler yönünden inceleyerek, performanslarını ölçtüklerini söyledi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin puanlarının ve puan değerlerinin her yıl artmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, şöyle devam etti:
"10 yaş ve üzeri Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ne verilen 'Olgun Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ödülleri' kategorisinde ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi birinci, İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi ikinci, Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi üçüncü oldu. 5-9 yaş ve arası Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ne verilen 'Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ödülleri'nde Erciyes Üniversitesi TGB birinci, Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi ikinci, Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi üçüncü sırada yer aldı. 4 yaş ve altındaki Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ne verilen 'Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ödülleri'nde Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi birinci, Kahramanmaraş Teknoloji Geliştirme Bölgesi ikinci, Dicle Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi üçüncü oldu."
"Erken aşamaya yönelik bir fon kuracağız"
AK Parti seçim beyannamesindeki 5 ana başlıktan birinin "Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim" olduğuna işaret eden Işık, "Girişimcileri desteklemek için finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşamaya yönelik bir fon kuracağız. KOBİ'lerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Yenilikçi girişimcilerin ticarileştirme projelerine yönelik destek sağlayabilecek kredi garanti mekanizması oluşturacağız. Öncelikli sektörlerde yenilikçi girişimciliği desteklemek amacıyla kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar kuracağız" diye konuştu.
Işık, kamu alımlarında yerlilik oranının dikkate alınma yüzdesinin 2013'ün ilk 6 ayında yüzde 10,3 ve 2014'ün ilk 6 ayında yüzde 13,1 seviyesindeyken, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 30,2'ye yükseldiğini de aktardı.
Konuşmasının ardından Bakan Işık, üniversite rektörlerine ödüllerini takdim etti ve zirve kapsamında kurulan stantları gezerek, temsilcilerle sohbet etti.
Son Dakika › Ekonomi › 3. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?