Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, bugün yayımlanan rapor ile Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin yol haritasında belirtilen 72 kriterin çok büyük bölümünü karşıladığına ikna olduğunu beyan ettiğini bildirdi.
Vardan, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen tavsiye kararı almasını değerlendirdi.
Komisyonun tavsiye kararının Türkiye açısından olumlu olduğunu, ancak vizelerin kalktığı anlamına gelmediğini aktaran Vardan, "Bugün yayımlanan rapor ile Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin yol haritasında belirtilen 72 kriterin çok büyük bölümünü karşıladığına ikna olduğunu beyan etmiş oldu. Ancak bu tavsiye kararı, henüz vizelerin kalktığı anlamına gelmiyor. Süreçte şimdi Avrupa Parlamentosu ve AB Konseylerinin olumlu görüşleri de gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Vardan, aralık 2013'te Türkiye'ye iletilen Vize Serbestliği Yol Haritası'nda 5 blok altında 72 kriter olduğunu anımsattı.
Avrupa Komisyonu 67 kriterde Türkiye'nin yol aldığına dikkati çekerken, 5 kriter için Türkiye'ye ek süre verdiğini aktaran Vardan, şunları kaydetti:
"Söz konusu 5 kriter ise, kişisel verilerin korunması, yolsuzlukla mücadele, tüm üye ülkeler ile adli meselelerde etkin işbirliği, terörle mücadele kapsamında Türkiye'deki terör tanımının AB ile uyumlu hale getirilmesi. Türkiye'ye ek süre tanınan bir diğer kriter ise başlı başına geri kabul mekanizması ile ilgili."
-"Vize muafiyetinden en fazla yarar sağlayacak kesim Türk iş adamları"
DEİK Başkanı Vardan, komisyonun raporu ile teknik açıdan vize konusunda Türkiye'ye yeşil ışık yaktığını bildirdi.
Bu rapor ve tavsiye kararı ile Avrupa Komisyonu'nun Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa yolunda yeşil ışık yaktığını aktaran Vardan, bunun herkes için çok önemli olduğunu, bu tavsiye kararının bir sonraki durağının Avrupa Parlamentosu olacağını aktardı.
Vardan, süreçle ilgili, "Parlamento'nun iki farklı komitesi, Sivil Özgürlükler Adalet ve İç İşleri Komiteleri, bu kararı ele alacak ve sonrasında karar, Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak. Sonrasında ise haziran ayında, AB Liderler Zirvesi'nde AB üye ülkelerinin önüne gelecek. AB Zirvesinde ise karar, oy birliği ile değil, nitelikli çoğunluk ile alınacak" ifadelerini kullandı.
Nitelikli çoğunluk yöntemiyle bir kararın alınabilmesi için, olumlu oyların üye devletlerin yüzde 55'ini, birlik toplam nüfusunun ise yüzde 65'ini temsil etmesi gerektiğine işaret eden Vardan'ın açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:
"1980 yılında vize uygulamasının başlamasının üzerinden 36 yıl geride kaldı. Bugün gelinen noktadan DEİK olarak büyük memnuniyet duyuyoruz. Hiç şüphesiz bu karar, 36 yıldır devam eden vize sürecinde çok önemli bir adım. Bugüne kadar Türkiye, hukuki ve teknik olarak tüm kapıları zorladı; ancak bir sonuç alamadı. 2013 yılında Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanması ve yol haritasının Türkiye'ye iletilmesi ile beraber, her iki taraf yepyeni bir serüvene yelken açmıştı. Bugün bunun meyvelerini topluyoruz.
Vize muafiyetinden en fazla mutlu olacak ve yarar sağlayacak kesim Türk iş adamları. Hiç şüphesiz tüm Türk halkı gibi, vize konusunda en fazla sıkıntı yaşayan kesim iş adamları. Dolayısıyla bu karar ve sonrasında gelmesini ümit ettiğimiz vize muafiyetinden en mutlu olacak ve en büyük faydayı sağlayacak olan taraf da biz iş adamları olacağız. Ülkemiz ve AB adına hayırlı olmasını diliyorum."
Son Dakika › Ekonomi › AB Komisyonundan Vizesiz Seyahat İçin Tavsiye Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?