Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, sanayi üretiminde ağustos ayında yaşanan düşüşe ilişkin olarak "Bu şok düşüşü ağustos ayında fabrikaların kapalı olduğu dönem ve bayram tatilinin bir araya gelmesinden kaynaklı geçici bir durum olarak görüyoruz" dedi.
TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretimi verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Bürümcekçi, sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1,3 azalışla beklentilerin tersi yönde bir değişim gösterdiğini belirterek, genel piyasa beklentisi ve kendi beklentilerinin sanayi üretimin yüzde 3,0 artış göstermesi yönünde olduğunu söyledi.
Yıllık artış hesaplamasını anketlerle sağlıklı karşılaştırma için mevsim ve takvim etkisinden arındırılmamış ham veri üzerinden yaptıklarını kaydeden Bürümcekçi, bu şok düşüşün ağustos ayında fabrikaların kapalı olduğu dönem ve bayram tatilinin bir araya gelmesinden kaynaklı geçici bir durum olarak gördüklerini söyledi.
TÜİK'in açıkladığı şekliyle, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda azalışın ise yüzde 0,1 düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden Bürümcekçi, bu sonuçlardan sonra, ilk çeyrekte yüzde 1,3 düzeyinde ikinci çeyrekte ise yüzde 3,2 düzeyinde yıllık artış gösteren sanayi üretiminin, üçüncü çeyreğin ilk iki ayında yüzde 2,5 seviyesine yavaşladığının izlendiğini aktardı.
Haluk Bürümcekçi, bu geri çekilmeye rağmen eylül ayı için öncü göstergelerden gelen olumlu sinyalleri dikkate alarak, kredi faizlerinde gözlenen yükseliş ve tüketici güvenindeki bozulma nedeniyle iç talep üzerinde oluşan risklere rağmen, yılın ikinci yarısında gerçekleşecek milli gelir büyümesi hızı hakkında ümitlerin korunacağını kaydetti.
Bugün açıklanan sanayi üretim verisinin, üçüncü çeyreğin tamamına ait bazı öncü göstergelerle (PMI, tüketici ve reel kesim güven endeksi, elektrik üretimi, ihracat) birlikte ele alındığında, finansal piyasalarda yaşanan çalkantının ekonomik aktiviteye etkisinin gözlendiğini, ama korkulduğu kadar olmayacağını belirten Bürümcekçi, özellikle, eylül ayında, reel kesim güven endeksi, PMI endeksi ve ihracatta gözlenen belirgin artışların, Avro Bölgesi kaynaklı dış talep artışının sürüklediği bir imalat sanayi aktivitesinin hızlanmasına işaret ettiğini ve yılın son çeyreği için de beklentileri olumlu tarafta tuttuğunu sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Ağustos Ayı Sanayi Üretimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?