Akbil'le İstanbul'u Dolaşıp Yeni Verso'yu Yarattı, Toyota'ya Başkan Yardımcısı Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Akbil'le İstanbul'u Dolaşıp Yeni Verso'yu Yarattı, Toyota'ya Başkan Yardımcısı Oldu

Akbil\'le İstanbul\'u Dolaşıp Yeni Verso\'yu Yarattı, Toyota\'ya Başkan Yardımcısı Oldu

Toyota'nın Adapazarı'nda Ürettiği Yeni Verso'nun Yaratıcısı Masato Katsumata, 3 Yıldır Her Ay İstanbul'a Geldiğini Belirterek, "3 Yıl Önce Aldığım Akbil'le Boş Zamanlarımda Vapura Binip İstanbul'u 1.3 Tl'ye Gezdim" Dedi. Katsumata, Geçtiğimiz Günlerde Toyota Avrupa Başkan Yardımcısı Oldu.

30.03.2009 01:34

Toyota’nın Adapazarı’nda ürettiği yeni Verso’nun yaratıcısı Masato Katsumata, 3 yıldır her ay İstanbul’a geldiğini belirterek, "3 yıl önce aldığım Akbil’le boş zamanlarımda vapura binip İstanbul’u 1.3 TL’ye gezdim" dedi. Katsumata, geçtiğimiz günlerde Toyota Avrupa Başkan Yardımcısı oldu.

TOYOTA’nın dünyada sadece Adapazarı fabrikasında ürettiği yeni Verso’nun yaratıcısı Masato Katsumata, Lizbon’daki uluslararası tanıtımda Adapazarı fabrikasını övdü. Yeni Verso’nun üretime geçmesinin ardından geçtiğimiz ay sonunda Toyota Avrupa’nın Başkan Yardımcılığına atanan Katsumata, Adapazarı tesislerinin tartışmasız dünyanın en iyisi olduğunu belirterek, bu başarının temel nedeninin Türk çalışanlar olduğunu söyledi. Katsumata, "Türkiye’nin farkı çalışanlarında. Hem çok çalışkanlar hem de markayı ve modeli sahiplendikleri için çok kaliteli iş çıkarıyorlar. Bu da Adapazarı fabrikasını tartışmasız dünyanın en iyi tesisi yapıyor" dedi.

Her ay Türkiye’ye geldim

Yeni Verso’yu 5 yıl önce geliştirmeye başladıklarını söyleyen Katsumata, yaklaşık 3 yıldan bu yana da Türkiye, Japonya ve Belçika arasında mekik dokuduğunu kaydetti. 3 yıldan bu yana her ay Türkiye’ye geldiğini söyleyen Katsumata, "Toyota Türkiye CEO’su Tamer Ünlü ve diğer çalışanlarla yakın bir işbirliği yaptık. Projenin prototip aşamasından üretime kadar olan geliştirilme sürecinde de bir çok Türk mühendis görev yaptı" diye konuştu. Her fırsatta İstanbul’u ve Türkiye’yi çok sevdiğini dile getiren Katsumata, İstanbul’u tanıma yöntemini de şöyle anlattı:

"İstanbul’a geldiğimde fabrika Adapazarı’nda olduğu için şehir merkezinde değil, fabrikanın içindeki lojmanlarda kalıyordum. Boş zaman bulduğumda ise İstanbul’a gidip vapurla şehir turu yapıyordum. Bunun için 3 yıl önce Akbil satın aldım. Çünkü, normalde boğaz turu yapan turistik vapurlar çok pahalı. Akbil’le ise Eminönü- Üsküdar sadece 1.3 TL. Gerçekten çok ucuz. Ben de biniyordum vapura alıyordum simidimi ve çayımı, İstanbul’u bol bol fotoğraflayarak tanımaya çalışıyordum."

Verso’yla Avrupa’da güçleniriz

Verso projesinin baş mühendisiyken kısa süre önce Toyota Avrupa’da Araştırma ve Geliştirmeden (Ar-Ge) sorumlu Başkan Yardımcısı olan Katsumata, yeni görevine atanmasında Verso’nun ve Türkiye tecrübesinin önemli payı olduğunu söyledi. Toyota’nın global krize rağmen Avrupa’daki pazar payını yükseltmeyi hedeflediğini vurgulayan Katsumata, şunları söyledi: "2009 yılında Toyota, Avrupa’da pazar payını yüzde 5’ten 6’ya çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefimizi de Adapazarı’nda üretilen yeni Verso ve bu yıl satışa sunduğumuz diğer modellerle gerçekleştireceğiz. Global krizde satışlarımız düşse de yeni modeller bizim Avrupa’daki en büyük gücümüz olacak. Avrupa’da yılda 50-60 bin Verso satmayı hedefledik. MPV segmentinde sahip olduğumuz pazar payını bu yıl yüzde 6.5’e, 2010’da ise 6.8’e çıkartacağız."

Tedarikçiler kaydırılırsa Avensis de üretilebilir

TOYOTA Avrupa Başkan Yardımcısı Masato Katsumata, Yeni Verso’nun yepyeni bir araç olduğunu belirterek, "Artık Corolla’dan bağımsız yeni bir modelden bahsediyoruz. Üretim platformu da tamamen yeni. Bu platformda Verso’nun dışında Auris ve Avensis üretiliyor" dedi. Katsumasu, "Yeni Verso ile aynı platformu paylaşan Avensis üretimi İngiltere’deki yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye’ye kaydırılabilir mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Kuşkusuz bu yeni platformda Avensis üretilebilir. Zaten bu platformda yer alan 3 araçtan ikisi Adapazarı’nda üretiliyor. Avensis’in üretildiği İngiltere fabrikasında maliyetler yüksek ama iş sadece platformda bitmiyor. Aracın yüzde 50’si şase ve diğer altyapıysa yüzde 50’si ise tedarikçilerden alınan parçalardan oluşuyor. Dolayısıyla Avensis üretiminin önemli bir kısmı İngiltere ve çevresindeki tedarikçilerden alınan parçalardan oluşuyor. Eğer bu tedarikçiler Türkiye’ye kaydırılarsa Avensis Türkiye’de tabiki üretilebilir. Ama şu an için çok zor gözüküyor."

Yollar bozuk diye Türkiye’ye cam tavanlı Verso vermiyorlar

YENİ Verso dünyada sadece Türkiye’de üretilmesine rağmen Japon Toyota, kötü yol koşulları nedeniyle cam tavanlı versiyonunun iç pazara sunulmasına izin vermiyor. Toyota Avrupa Başkan Yardımcısı Masato Katsumata, bu kararlarının gerekçesini şöyle açıkladı: "Biz her yıl tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yol koşullarını inceliyoruz. Yol konusunda 100 kriterimiz var. Bu araştırma sonuçlarına göre otomobillerde değişiklikler yapıyoruz. Türkiye’de yol koşulları ne yazık ki hálá çok iyi değil. Bu yüzden cam tavanlı Verso’yu Türkiye’de satmayacağız. Daha doğrusu 1.6 litrelik versiyonu. Aksi takdirde kötü yol koşulları nedeniyle, aracın ağırlından ötürü cam tavan ciddi ses yapabilir, izolasyonda problemler olabilir. Bu riske girmiyoruz. Eğer 2.2 litrelik manuel şanzımanlı versiyonu alırsanız o zaman cam tavan opsiyonu kullanabilirsiniz. Çünkü bu versiyonun ağırlığı Türkiye’deki yol koşullarına uyabilir. Ama 2.2 litrelik versiyonda Türkiye’de vergi yükü nedeniyle satılmıyor."

Avrupa’da yollara çıktı nisan sonunda Türkiye’de

2002 yılında piyasaya sunulan Verso’nun üçüncü nesli Avrupa’da yollara çıktı. Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilen Verso, Türkiye’de ise nisan ayının son haftası 3 farklı donanım seviyesi ile pazara sunulacak. Toyota Adapazarı tesislerinde üretilen Verso’nun vergilerden dolayı sadece 1.6 litre benzinli motor seçeneği ve 6 ileri manuel vitesli versiyonu Türkiye’de piyasada yer alacak. Eskisine göre yüzde 22 daha fazla güç üreten 1.6 litre Valvematic benzinli motor 132 beygir gücünde. Bu motor ayrıca yüzde 11.2 oranında CO2 salınımı ve yakıt ekonomisi sağlıyor. Segmentinin en iyi sürtünme katsayısı olan 0.295 sayesinde sessiz ve ekonomik olan yeni Verso, 6.7 litre yakıt tüketiyor. Yol tutuş ve sürüş dinamiği artıran Yeni Verso, yaya ve yolcu güvenliği özellikleriyle dikkat çekiyor. Araçta 7 hava yastığı bulunuyor. Ayrıca, geri vites seçildiğinde iç dikiz aynasına arka park kamerasındaki görüntüyü yansıtan bir sistem yer alıyor.

Toyota’dan 3’ü 1 arada model

TOYOTA’nın 2009 yılında ürün gamına eklenen yeni modeli Urban Cruiser da Verso gibi Lizbon’dan dünyaya tanıtıldı. Toyota’nın yeni bir segment yarattığı Urban Cruiser, 4x2 ve 4x4 AWD (all wheel drive) özellikleri bulunuyor. Yeni model B sınıfında konumlanmasına rağmen hem C sınıfı hem de SUV özellikleriyle ön plana çıkıyor. Urban Cruiser, iki farklı donanım seviyesi ile Türkiye’de ağustos ayında yeni model yılıyla birlikte satışa sunulacak. 390 mm uzunluk, 1725 mm genişlik ve 1525 mm yükseklik ölçüleriyle dikkat çeken araçta 1.4 litre dizel ve 1.3 litre benzinli motor seçenekleri bulunuyor.

ABD’ye Avrupalı Ford çıkarması

KRİZDEN kurtuluşu Avrupalı ekonomik modellerinde arayan Ford, küçük modeli Fiesta’yla Avrupa’dan Amerika’ya çıkartmayı başlattı. Ford, Mayıs ayında itaberen de Türkiye’de Gölcük fabrikasında üretilen Transit Connect’leri Amerika’ya ihraç etmeye başlayacak. Amerika’ya ihraç edilen ilk 100 Fiesta, Ford’un Amerika’da yaptığı ’Fiesta Movement’ yarışmasını kazanan 100 kişiye ödül olarak verilecek. 6 aydır devam eden yarışmaya 3 bin 300 kişeden fazla başvuru olurken, Ford bu yarışmayla yeni nesil otomobil alıcılarla küçük ekonomik araçları tanıştırıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Akbil'le İstanbul'u Dolaşıp Yeni Verso'yu Yarattı, Toyota'ya Başkan Yardımcısı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement