Akçansa'dan 24 Milyon Dolarlık Enerji Yatırımı - Son Dakika
Ekonomi

Akçansa'dan 24 Milyon Dolarlık Enerji Yatırımı

Akçansa\'dan 24 Milyon Dolarlık Enerji Yatırımı

Çanakkale´nin Ezine İlçesi'ne bağlı Mahmudiye Beldesi'nde faaliyet gösteren Akçansa Çimento Fabrikası'nda, 24 milyon dolara malolacak Atık Isı Geri Kazanım Tesisi'nin temeli atıldı.

06.09.2010 19:38

Çanakkale´nin Ezine İlçesi'ne bağlı Mahmudiye Beldesi'nde faaliyet gösteren Akçansa Çimento Fabrikası'nda, 24 milyon dolara malolacak Atık Isı Geri Kazanım Tesisi'nin temeli atıldı.

Akçansa'nın çimento sektöründeki liderliğinin ve sürdürülebilirlik anlayışının simgesi olan Atık Isı Geri Kazanım Tesisi'nin temel atma törenine, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Heidelberg Cement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı ve Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, Çin çimento devi Sinoma Yönetim Kurulu Üyesi He Xinping, Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal ile çok sayıda davetli ve fabrika çalışanları katıldı.

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal törende yaptığı konuşmada, atık ısıdan enerji üretecek olan 15.2 MW kapasiteli tesiste yıllık 105 milyon KWH enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi. Gürdal, "Böylece Çanakkale fabrikamızda ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 30'unu atık ısıdan sağlayacağız. Bu aynı zamanda, Çanakkale ili merkez nüfusunun 1 yılda kullandığı enerji miktarı kadar tasarruf anlamı da taşıyor" dedi. Atık Isı Geri Kazanım Tesisi planlandığı 2011 yılında faaliyete geçmesiyle enerji tasarrufunun yanı sıra yıllık 60 bin tona yakın karbondioksit emisyonu da önleneceğini belirten Gürdal, bu rakamın 2,7 milyon saldığı oksijen miktarına eşit olduğunu vurguladı. Gürdal tesisin işleyiş şeklini şöyle anlattı:

"Kurulacak tesis ile klinker üretim hatlarında soğutma çıkışlarına ve ön ısıtıcı çıkışlarına monte edilecek eşanjörler aracılığıyla klinker soğutmadan çıkan yaklaşık 350-400 derece sıcaklığındaki ısı 70 dereceyi ön ısıtıcı tarafında 300-350 derecedeki sıcak gaz 230 derece seviyelerine düşerken, 330 C sıcaklıkta ve 1.25 MPa basınçta buhar üretilecektir. Üretilen buhar, boru hatlarıyla toplanıp 15 MW gücündeki tribüne gönderilip buradan elektrik elde edilecektir."

REKABETÇİ GÜCÜMÜZÜN ANA EKSENİNİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLUŞTURUYOR

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı ve Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen de yaptığı konuşmada, "Ekonomik değer yaratma yanında sosyal ve çevresel konuların da şirketlerin sorumluluğu haline geldiği yeni bir dünya düzenine girmiş bulunuyoruz. Grup olarak, bu yeni küresel rekabet ortamında, rekabetçi gücümüzün ana eksenini sürdürülebilirlik oluşturuyor" dedi. Göçmen, yarının rekabet ortamında ve karbon ekonomisinde bir adım önde olmak için, grup olarak bugüne kadar kapasiteye yaptıkları büyük yatırımları artık uyuma yönelik yatırımlara çevirdiklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Önümüzdeki 5 yılda bu çerçevede 200 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Akçansa'nın 2006 yılından beri sürdürdüğü yoğun çalışmalar neticesinde geliştirilen Atık Isı Geri Kazanım Projesi, grup olarak konuya bakışımızın güzel bir örneğini ve geleceğe yaptığımız yatırımların en önemli adımlarından birini oluşturmaktadır."

SABANCI, YATIRIMDA ÖNCELİĞİ ENERJİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVREYE VERİYOR

Önümüzdeki döneme çevresel sürdürülebilir büyümenin damgasını vuracağını öngörerek yeni yatırımlarını enerji ve sürdürülebilir çevre alanına yönlendirdiklerini dile getiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul da "Karbon ekonomisi ve çevresel sürdürülebilirliğin gelecekte zorunluluk olacağı gerçeğinden hareketle, tüm paydaşlarımız ve çevre için değer yaratacak yenilenebilir enerji kaynakları ve atık yönetimi uygulamaları gibi yeni sürdürülebilir iş olanaklarını değerlendiriyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUZ, YATIRIMA DEVAM

Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden ve Akçansa ortaklarından HeidelbergCement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele Türkiye'nin potansiyeline vurgu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

"Bugün bulunduğumuz nokta göstermektedir ki Türkiye, doğru yatırımlar gerçekleştirildiği takdirde geleceğe yönelik güçlü fırsatlar barındıran bir ülkedir. Özellikle çimento sektöründe bir dünya lideri olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye, sahip olduğu ihracat potansiyeliyle de her geçen gün daha fazla dikkat çekmektedir. Bu potansiyelin farkında olan HeidelbergCement de Türkiye'deki yatırımlarını devam ettirmek kararlılığındadır."

Konuşmaların ardından Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Heidelberg Cement Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bernd Scheifele, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı ve Akçansa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, Sinoma Yönetim Kurulu Üyesi He Xinping, Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal butona basarak 24 milyon dolar değerindeki yatırımın temelini attı.

ÇANAKKALE- DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Akçansa'dan 24 Milyon Dolarlık Enerji Yatırımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement