AKP'liler 'Şarap Tanrısı'na Yaklaşmadı - Son Dakika
Ekonomi

AKP'liler 'Şarap Tanrısı'na Yaklaşmadı

AKP\'liler \'Şarap Tanrısı\'na Yaklaşmadı

Şarap Ülkesi Moldova'yı Ziyaret Eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Beraberindeki Türk Heyeti, Devasa Koleksiyonuyla Guinness Rekorlar Kitabına Giren Yerin 80 Metre Altındaki Mahzeni Gezdi.

14.06.2008 02:18

Şarap ülkesi Moldova’yı ziyaret eden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile beraberindeki Türk heyeti, devasa koleksiyonuyla Guinness rekorlar kitabına giren yerin 80 metre altındaki mahzeni gezdi.

Tüzmen’in dünyaca ünlü Mileştii Mici Mahzeni’ni ziyaretinde renkli sahneler yaşandı. Mahzenin "Altın koleksiyon" olarak adlandırılan özel bölümü Türk heyeti için açıldı. Mahzen gezisinde AKP’den Mevlüt Akgün ile Muharrem Candan, CHP’den Eşref Karaibrahim, MHP’den Ali Uzunırmak bulunurken, heyette yer alan AKP’li Salih Kapusuz mahzene girmemeyi tercih etti.

Cesaretiniz yok mu

Şarap tanrısı Bakkhos’un mask şeklindeki kabartma heykelinin önünde ise ilginç bir manzara yaşandı. Heykelin önünde fotoğraf çektirmek isteyen CHP’li Karaibrahim’e hemen eşlik eden Tüzmen "Bizim milletvekilleriyle çektirmeyelim, ben hepimizin adına yapıyorum" dedi. Daha sonra "Cesaretiniz yok mu?" diye takılan Karaibrahim’e Candan "Cesaret meselesi değil, kabul meselesi" karşılığını verdi. Candan, "Yazık olmuş buraya harcadıkları enerjiye" derken, görevliler mahzenin, 500 milyon dolarlık şarap ihracatında önemli yer tuttuğunu anlattı.

Hitler’in şarabı nerede?

Tüzmen, 200 yıldan beri taş ocağı olup 1969’dan itibaren şaraplar için kullanılan mahzende "Hitler’in şarabı vardı, nerede o?" diye sordu. Heyeti labirentler arasında dolaştıran görevliler, Hitler’in şaraplarıyla ilgili bölüme denk gelemedi

Tüzmen, 35 ayrı şarap türüyle ilgili bilgi alırken "Cahor Ciumai" adlı şarabı fark ederek, "Bu hakikaten güzel işte. Ben tattım" dedi. Bu sırada MHP’li Uzunırmak, Moldovalı mihmandara "Hangisini tavsiye ediyorsunuz. Hem içelim hem sarhoş olmayalım hem de tat alalım" diye espri yapınca, görevli "Öyle bir şarap yok efendim" karşılığını verdi.

3 bin Euro’luk şarap var

200 kilometrelik galerilerin 55 kilometresine yayılan fıçı ve şişelerin oluşturduğu atmosfer ziyaretçileri oldukça etkiledi. Her şişenin ayrı pasaporta sahip olduğu mahzende her sokağa bir şarap türünün adı verilmiş. Taş ocağındaki sıcaklığın yaz-kış 12-14 derece ile ideal bir mahzen olduğu belirtildi. Yerin 55 metre altından başlayıp 80 metreye kadar uzanan mahzende 2 milyon şişede 60 milyon de kalitre şarap saklanıyor. Mahzenden satışa sunulan şarapların en eskisinin 1973 tarihli olduğu, en pahalısının fiyatının ise 3 bin Euro’yu bulduğu belirtildi.

Bakkhos Yunan Mitolojisitanrısı

YUNAN mitolojisinde şarap tanrısı olarak bilinen Bakkhos, diğer adıyla Dionysos, Yunan tanrılarından Demeter ile Zeus’un oğludur. Başka bir efsaneye göre ise Zeus ile insan ırkından kadın olan Semele’nin çocuğu olduğu için yarı tanrı olarak kabul edilir. Bahar gelirken tüm bitkilerin canlanıp, meyve verip, çiçek açmasını sağlayan özsularının tanrısı olarak görev yapar. Dionysos, bir mağara kenarından üzümler toplamış ve onları ezerek altından yapılma bir kap içine sularını çıkarmış. O mağarada mayalanıp, şarap haline gelen bu sıvıdan içenler rahatlayıp, sorunlardan uzaklaştıklarını, neşelenip, gevşediklerini hissetmişler. Dionysos bu olay sonrası şarap tanrısı olarak tanınmaya başlamış.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi AKP'liler 'Şarap Tanrısı'na Yaklaşmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement