
Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan "İstatistiklerle Ankara, 2013" çalışmasına göre, Ankara'daki işsizlik oranının yüzde 12 olduğunu ve Ankara'da yaklaşık 600 bin kişinin işsiz olduğunu vurguladı.
Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan "İstatistiklerle Ankara, 2013" çalışmasında Ankara'daki işsizlik oranının yüzde 12 olduğunu, bu hesaba göre 4,96 milyon kişilik nüfusa sahip Ankara'da yaklaşık 600 bin kişinin işsiz olduğu gerçeği ile karşı karşıya olduklarını ifade etti. Bu durumun Ankara için ciddi bir alarm verdiğini söyleyen Tuncay, "2012 yılında Türkiye İş Kurumu'na en çok başvuru yapan iller arasında 130 bin 430 kişi ile ikinci sırada Başkent yer alıyor. İşsizliğin bu oranlarda olduğu bir kentte her türlü soruna gebe olacağını unutmamalıyız" dedi.
-"ANKARA YÜKSEK BİR BEŞERİ SERMAYEYE SAHİP AMA İŞSİZLİK YÜZDE 12"-
Ankara'nın yeniden üretimin ve kalkınmanın Başkenti olması için bir an önce merkezi ve yerel yönetimlerin konuya el atması gerektiğine dikkat çeken Tuncay, "Ankara 21 üniversitesi, 6 teknoparkı, 11 OSB'si ve çok sayıda araştırma merkezi ile yüksek bir beşeri sermaye ve güçlü bir teknolojik altyapıya sahip ama işsizlik yüzde 12" diye konuştu.
Tuncay bu sorununun aşılmasında Ankara'nın yüksek katma değer üreten sektörlerinin desteklenmesinin önemli olduğunu, planlı sanayileşmenin en güzel örneği olan OSB'lerin desteklenmesi halinde de yurttaşların nefes alabileceğinin altını çizerek, Ankara'nın batısında sadece Malıköy'deki OSB'lerin dolması ile ilk etapta 60 bin yurttaşın işe kavuşacağını ve bu işlerin kayıtlı, onurlu ve üretime dönük işler olacağını ifade etti. Tuncay, "Bu rakamın hane halkı ile hesaplanınca (4 kişi olarak düşünürsek) yaklaşık 240.000 kişinin geçinmesi demektir. Bu istihdamın sağlanması ile bu kadar kişiye ayrılan sosyal yardım fonlarından kaynak ayrılmasına da gerek olmayacaktır" şeklinde konuştu.
-"OSB'LERDEN İHRACAT YAPAN FİRMALARA ÖZEL DESTEKLER SAĞLANMASI HEDEF OLMALI"-
"Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması bakımından en önemli araç, OSB'lerin yatırım cazibe merkezi, üretim ve ihracat üssüne dönüştürülmesidir" diyen Tuncay, sözlerine şöyle devam etti:
"Ankara'daki OSB'lerin sanayi tesisleriyle doldurulması, başta yerel yönetimler olmak üzere bütün ilgili kurum ve kuruluşların (Ankara kalkınma ajansı, ASO gibi) stratejik hedeflerinden olmalıdır. OSB'lerde yatırım yapan, yatırımlarını ölçek büyüterek OSB'lere taşıyan ve OSB'lerden ihracat yapan firmalara özel destekler sağlanması hedef olmalıdır. OSB'lerin 5. ve 6. teşvik bölgesi kapsamına alınması gerekir. Yerel yöneticilerden en çok talep edilen konu iş, yerel yönetimler kaynak kullanımında önceliklerini istihdam yaratacak ve katma değeri artıracak alanlara kaydırmalı ve hemşerilerine iş olanağı sağlayacak projeleri desteklemelidirler. Bunun yanı sıra belediyelerin yeni teknoloji, inovasyon ve tasarım projelerine bağlı olarak geliştirilen katma değeri yüksek orta ve ileri teknoloji sanayi mallarının satın alma garantisiyle desteklenmesi yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilebilir."
Son Dakika › Ekonomi › Anadolu Osb Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay: 'İstatistiklerle Ankara 2013' Çalışmasına Göre Ankara'da... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.