Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de Sayp'a Katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de Sayp'a Katıldı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve sektörün önde gelen şirketleri ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) iş birliği protokolü imzalandı.

18.10.2017 18:47

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve sektörün önde gelen şirketleri ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) iş birliği protokolü imzalandı.

SSM Mu¨stes¸ar Yardımcısı Celal Sami Tu¨fekc¸i, üniversitenin Etlik Yerleşkesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, SAYP'ın etkisini artıracaklarını ifade etti.

Savunma sanayinde büyük projeler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Tüfekçi, "Finansal olarak devletimiz her türlü desteği sağlıyor, ancak bu projeleri kendi kendine yapmamız mümkün değil. Tasarımları, üretimleri yapacak insanlara ihtiyacımız var. Bu insanlar da, hocalarımız ve siz öğrencilerimizsiniz. Müsteşarlık olarak herkesin bu gibi programlara katkısını bekliyoruz." dedi

Rektör Prof. Dr. Metin Doğan da kuruluş amaçlarının "araştırma üniversitesi" olduğunu belirterek, "Bugün protokol imzalayacağımız savunma sanayi firmaları Türkiye'nin sektöründe en büyük firmaları. Sanayi ve yatırımla iç içe bir devlet üniversitesiyiz. Onun için bu protokoller bizler için çok önemli." şeklinde konuştu.

Törende, SSM, AYBÜ ve aralarında ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ/TAİ ve METEKSAN AŞ'nin de olduğu savunma sanayi firmalarının yetkilileri mutabakat metnini imzaladı.

SSM Mu¨stes¸ar Yardımcısı Tüfekçi, imza töreninin ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.

Tüfekçi, Müsteşarlık olarak yakın zamanda burs ve destekleme programı başlatacaklarını belirterek, "Öğrencilere yüksek lisans ve doktora sürecinde ve sonrasında araştırmayla ilgili destekleyici burs vereceğiz. Bunun da yakında ilanını çıkacağız. Güzel, kapsamlı ve kucaklayıcı bir program olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Yazılım Tanımlı Ağ Teknolojilerinin Geliştirilmesi (MİLAT) ve ULAK baz istasyonları projeleriyle ilgili soru üzerine Tüfekçi, MİLAT ve LTE iletişim teknolojileri kullanan ULAK projeleriyle ciddi bir atılım yaptıklarını anlattı. Yerli ve milli olarak Türk tasarımcılarla en ileri şartlara göre baz istasyonu tasarladıklarını ifade eden Tüfekçi, şöyle devam etti:

"Askerin acil haberleşme ihtiyaçlarını sağlamak üzere tasarlarken gördük ki ülkemizde teknolojik açığı kapatabilecek bir kabiliyet elde etmişiz. Buna dair ULAK AŞ'yi kurduk. Bu firma ULAK baz istasyonunu ve satışını gerçekleştireceği gibi MİLAT'ı da alacak. MİLAT projesi de şudur ki IP tabanlı herhangi bir protokoldeki iletişimi uçtan uça kontrol edebilen bir teknoloji. Mesela 15 Temmuz hain darbe girişiminde MİLAT teknolojisini networkumuzda kullanıyor olsaydık bütün hain darbecilerin girişimlerini bir merkezden kısabilir, anında ve tek düğmeyle ve ülke yönetcilerinin kullanımına açabilirdik. MİLAT projesi bitmek üzere ve LTE'yle birlikte MİLAT'ı da networklerde kullanıma açacağız. Böylelikle network güvenliğimizi sağlayabilecek."

Tüfekçi, ULAK firmasının yakında milyarlarca dolarlık satış gerçekleştirebilecek bir potansiyele ulaşacağını ifade etti. Şehirlerde kullanılacak baz istasyonlarıyla ilgili 3 operatörden siparişler alındığını kaydeden Tüfekçi, "Aynı zamanda kırsalda kullanılan 'Evrensel' adını verdiğimiz her operatörün bir baz istasyonuna bağlandığı özelliği de geliştirdik. Şu anda o da çalışıyor. 2018'in ikinci çeyreğinde başlamak üzere ULAK baz istasyonlarının teslimatları gerçekleşecek. Hedefimiz 5G'de araştırma geliştirme yapmak ve 6G'ye doğru yola çıkmak. Yakın zamanda 6G çalıştayını yaptık. Bu alanlarda da hem sivil, askeri hem kamuda acil haberleştirme için çalışmalarımız devam ediyor." bilgisini aktardı.

TAI Genel Müdür Yardımcısı Fahrettin Öztürk de öğrencilerin iş imkanlarına ilişkin soruları üzerine, Milli Muharip uçağı yapmak için yıllık bin ve bin 400 arasında eleman ihtiyacı duyduklarını söyledi.

İmzalan protokolle, elektrik-elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, metalürji ve malzeme mühendisliği ve makine mühendisliği alanlarında savunma sanayinin ihtiyaçlarına yönelik yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yapılması ve savunma sanayinin ihtiyaçlarının yenilikçi yöntemlerle karşılanması hedefleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi de Sayp'a Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement