Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Yunanistan'ın avrodan çıkma ihtimaline ilişkin, "Kreditörlerle anlaşma olmazsa Yunanistan'ın avrodan çıkma ihtimali artacak. Bu çıkışın, ülkemizi sınırlı da olsa olumsuz etkileyeceği açık. Yunanistan ile yaptığımız ticaret ve bu ülke üzerinden gelen turist sayısı azalacak" dedi.
Özdebir, ASO'nun Temmuz ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Yunanistan'ın durumunun bu hafta sonu aydınlığa kavuşmasını beklediklerini söyledi. Yunanistan'ın, borçlarının bir kısmının silinmesini, kalanının da uzun vadeye yayılmasını istediğini anımsatan Özdebir, "Buna yanaşmayan AB ise Yunanistan'ın kemer sıkma politikalarına devam etmesini istiyor. Bir anlaşma olmazsa Yunanistan'ın avrodan çıkma ihtimali artacaktır. Bu çıkışın olası tüm sonuçlarını şimdiden kestirmek zor olmakla birlikte, ülkemizin sınırlı da olsa olumsuz etkileneceği açık. Hem Yunanistan ile yaptığımız ticaret, hem de Yunanistan üzerinden ülkemize gelen turist sayısı azalacaktır. Yunanistan'ın avrodan çıkışı uluslararası sermaye hareketlerini de etkileyecek ve ülkemize gelen yabancı sermaye miktarında aynı coğrafyada olmamız nedeniyle bir azalma olabilecektir" diye konuştu.
Çin borsasındaki düşüşün ciddi boyutlara ulaştığına dikkati çeken Özdebir, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın dünya ticaret hacmini daraltacağını ancak Türkiye'nin rekabet gücünü olumlu etkileyeceğini ifade etti.
"İhracatı artıramadık"
Özdebir, Dünya Bankası'nın daha önce yüzde 3,9 ve 3,7 olarak tahmin edilen 2016 ve 2017 büyüme oranlarını yüzde 3,5'e düşürdüğünü hatırlattı. Dünya Bankası tahmini doğru çıkarsa, düşük büyümenin 2 yıl daha devam edeceğine işaret eden Özdebir, şöyle konuştu:
"Sanayi üretimi Mayıs'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarken bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı. Sermaye malı üretimi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2, bir önceki aya göre de yüzde 7,8 geriledi. Bu durum yatırım talebinin iyice düştüğünü göstermektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisinin açıkladığı haziran ayı ihracat verilerine göre ihracat, geçen yılın aynı aynına göre yüzde 6,4 oranında geriledi. Bu durumda yılın ilk 6 ayında ihracat geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 8,1 düşmüş oldu. Bu düşüşte parite etkisinin olumsuz katkısı oldu. Aynı miktarda ihracat yaparken gelirlerimiz ise azaldı. Bu dönemde reel kurdaki ciddi değer kaybına rağmen ihracatı artıramadık. Bu durum, dış pazarlarda rekabet edecek mallar üretemediğimizi göstermektedir. Enflasyondaki katılık ve yüksek işsizlik de devam ediyor. Bütün bunlar ekonomide acil tedbirler alınması gerektiğini gösteriyor ama henüz siyasi partilerde bir uzlaşma havasını maalesef göremiyoruz."
"İşletmeler mutlaka ihracata yönelmeli"
Özdebir, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, Türkiye'deki girişimlerin yüzde 86'sının hizmetler, yüzde 13'ünün sanayi, yüzde 1'inin de tarım sektöründe faaliyet gösterdiğini bildirdi. Girişimcilerin sağladığı istihdamın yüzde 67'sinin hizmetler, yüzde 32'sinin sanayi, yüzde 1'inin ise tarım sektöründe yer aldığının altını çizen Özdebir, "Türkiye'deki toplam cironun yüzde 70'i hizmetler, yüzde 29'u sanayi, yüzde 1'i de tarım işletmelerinden geliyor. Faaliyet karında hizmetler sektörünün payı yüzde 53, sanayinin yüzde 46,6, yaklaşık binde 2'si de tarım sektörünün. Bu 3 milyon girişimden yaklaşık 7 bin 700'ü büyük firmalardan oluşuyor. Bu firmalar Türkiye'deki toplam cironun yüzde 49,5'unu yapmaktadır. Toplam işletmelerin yüzde 91,5'i ise mikro ölçekteki işletmeler. 2 milyon 729 bin mikro işletme toplam cironun sadece yüzde 11,5'ine sahip" ifadelerini kullandı.
Faaliyet karlılığının ihracat yapmayan işletmelerde yüzde 2,7, ihracatçı işletmelerde ise yüzde 5,6 olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Özdebir, işletmelerin mutlaka ihracata yönelmesi gerektiğini vurguladı. Şirket karlılıklarının artması için ölçeğin artması gerektiğine işaret eden Özdebir, faaliyet karlılığının mikro ölçeklilerde yüzde 2 iken büyük ölçeklilerde yüzde 6'ya yükseldiğini söyledi.
Özdebir, üretimde teknoloji düzeyi arttıkça karlılığın da arttığını belirterek, büyük ölçekli işletmelerde faaliyet karlılığının düşük teknolojide yüzde 6,2, orta teknolojide yüzde 6,8, yüksek teknolojide ise yüzde 7,4 olduğunu aktardı.
Son Dakika › Ekonomi › Aso Meclis Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?