Anonim ve Limited Şirketlere Sermaye Artırımı Uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

Anonim ve Limited Şirketlere Sermaye Artırımı Uyarısı

Anonim ve Limited Şirketlere Sermaye Artırımı Uyarısı

Küçük esnafın çoğu yeni karardan habersiz. 14 Şubat'a kadar sermayesini 10 bin liraya çıkarmayan şirketler feshedilmiş sayılacak.

07.02.2014 12:20  Güncelleme: 13:54

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türk Ticaret Kanununa uyum amacıyla anonim ve limited şirketlerin, 14 Şubat Cuma günü mesai bitimine kadar sermaye artırımı işlemlerini tamamlamaları gerektiğini bildirdi.

ANONİM 50 BİN, LİMİTED 10 BİN

Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda asgari sermaye tutarlarının anonim şirketlerde 50 bin lira, limited şirketlerde ise 10 bin lira olarak belirlendiğine dikkati çekti.

ESKİ TARİHLİ ŞİRKETLERE 3 YIL SÜRE

Söz konusu kanunun yürürlüğe girmesinden önce, uygulama şeklinin belirlenmesi amacıyla 14 Şubat 2011'de Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'un çıkartıldığını belirten Bezci, "Kanunun 20. maddesinde eski tarihli şirketlere sermayelerini artırmak için 3 yıllık bir süre tanındı. Kanun yürürlüğe girmeden önceki tarihte kurulu bulunan anonim ve limited şirketlerin de 14 Şubat 2014'e kadar sermayelerini söz konusu rakamlara yükseltmeleri gerekiyor. Üye şirketlerimiz kanunda geçen söylemiyle 'infisah' etmiş sayılmamaları yani bozulmuş, dağılmış sayılmamaları için bir an önce sermaye artırımlarını yapmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KAPANAN ŞİRKET NE YAPACAK?

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ticaret hukukçuları sırf bir anonim veya limited ortaklığın sermayesini asgari düzeye yükseltmemiş olmasının, o şirketin 'sona ermesine' yol açacağını belirtti. Uzmanlar "559 sayili KHK uyarınca asgari sermaye düzeyini sağlayamayan şirketleri ayrı; yeni TTK'nin yürürlüğe girmesinden iki yıl içinde infisah eden şirketleri ayrı tutmaktadır. ikinci kategoridekiler infisah sebebini ortadan kaldıran işlemleri yaptıklarını belirten belgeleri ticaret siciline sundukları takdirde, faaliyete devam ederler" dediler.

600 BİN ŞİRKETİ İLGİLENDİRİYOR

Yeni düzenlemenin yürürlüğe gireceği 14 Şubat 2014 tarihi, Türkiye'de bulunan 1 milyon 200 bin şirketin en az 600 binini ilgilendiriyor. TOBB, şimdiye kadar 81 ilke 365 oda ve borsayı konuyla ilgili e-posta göndererek bilgilendirmiş durumda. 14 Şubat'a kadar da 10 bin meclis üyesi SMS yoluyla bilgilendirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Anonim ve Limited Şirketlere Sermaye Artırımı Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Güven Sayar: Mahvoldu millet! İnsanları yasa dışı iş yapmaya sürüklüyor. 21 2 Yanıtla
  • götürrrmece: çalın çırpın abicim. imam zartlatırsa, cemaat içine eder. baştakiler götürmüş. sizde sömürün. abalıya vurmayın ama 8 2 Yanıtla
  • ABİ: ADAM ŞİRKETSE 10 000 TL OLMASSA YAPMASIN KÜÇÜK ESNAF OLSUN DEVLETİ KANDIRMASIN 5 0 Yanıtla
  • İşçi: Ya arkadaş bugün alışveriş yaptığım mağaza Türkiyede 5 zincir mağazası var adamların vergi levhasında 132 bin lira matrah yazıyordu. içimden yuh dedim .Utanmazlar Vergi daireside inanmış vergi levhasını onaylamış. 1 0 Yanıtla

Advertisement