Ayda Bir Stadyum İnsan Giriyor Sigortada Gri Günler Bitiyor - Son Dakika
Ekonomi

Ayda Bir Stadyum İnsan Giriyor Sigortada Gri Günler Bitiyor

Ayda Bir Stadyum İnsan Giriyor Sigortada Gri Günler Bitiyor

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, "Sektörümüzde Önemli Hareketlenmeler Var. Bireysel Emeklilik Sistemi (Bes) 4'üncü Yılını Doldurdu. Hayat Sigortası Yeni Mevzuat Altyapısıyla Daha Güvenli Hale Geldi.

01.12.2007 01:44

ANADOLU Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, "Sektörümüzde önemli hareketlenmeler var. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 4’üncü yılını doldurdu. Hayat sigortası yeni mevzuat altyapısıyla daha güvenli hale geldi. Özellikle birikimli hayat sigortası yüzünden geçmişte sisteme girenlerin yaşadığı tatsızlıklar yüzünden sektörümüzde oluşan gri günler artık geride kalıyor. Şimdi sadece BES’e ayda bir stadyum dolusu insan katılıyor. Sektörümüzüz çok iyi büyüyor" dedi.

YÜZDE 20 BÜYÜYOR: Mete Uğurlu, Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün mevzuat altyapısını oturtmak üzere çok önemli çalışmalar yaptığını belirterek, şunları söyledi: "Hazine, sektörümüzü dinliyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sektörümüzü yakından izliyor. Şu anda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) girenlerin sayısı 1.4 milyonu buldu. BES’te biriken fonların büyüklüğü ise 4.3 milyar YTL’yi (3.6 milyar dolar) geçti. 2008 başında BES’e girenlerin sayısı 1.5 milyonu bulur. Çünkü, sistem çok iyi bir büyüme yakaladı. Hed ay 35-40 bin kişi, yani bir stadyum dolusu insan sisteme giriyor. Bu yıl sisteme girenlerin sayısı 400 bini bulacak. 2008’de de yüzde 20 büyürüz."

TÜM TARAFLAR KAZANIR: Geçmişte özellikle birikimli hayat sigortalarında sisteme girenlerin özellikle ilk birkaç yılda çıkmaları halinde ciddi kayba uğradığını hatırlatan Mete Uğurlu, şöyle konuştu: "Kamu otoritesi sektörle de sürekli konuşarak çok güzel bir mevzuat altyapısı hazırladı. Sigortacılık sistemi tüm tarafların kazanacağı bir alt yapıya kavuştu. Çekinmeden, tedirgin olmadan herkes BES’e, birikimli hayat sigortasına girebilir, sektörümüzün diğer ürünleriyle ilgilenebilir. Çünkü, sektörümüzün üzerindeki eski gri günler kalkıyor artık."

OLAĞANÜSTÜ VERGİ AVANTAJI: BES’te yüzde 10’luk vergi avantajı olduğuna dikkat çeken Mete Uğurlu, şunları dile getirdi: "BES7e girenler, aylık ödemelerine göre yüzde 25-54 arasında bir vergi iadesi alabiliyorlar. Bu olağanüstü bir avantaj. BES fonlarında biriken kaynakların getirisi ortalama yüzde 17 düzeyinde. Sistemin şeffaflığı da mükemmel şekilde yürüyor. Yoksul da zengin de BES’e koyduğu paranın karşılığını alabiliyor."

Yabancı payı yüzde 29’a çıktı, sektör büyümeyi sürdürecek

ANADOLU Hayat Sigorta Genel Müdürü Mete Uğurlu, sigortacılık sektöründe yabancı payının yüzde 29’a çıktığını belirterek, şunları söyledi: "Yabancı ortaklığı veya sahipliği bulunan şirketlerin pazardaki büyüklüğü yüzde 70. Yabancıların Türkiye’ye ilgi göstermesinin nedeni, başta Bireysel Emeklilik Sistemi olmak üzere sektörde müthiş büyüme potansiyeli görmeleri. Kişi başı sigorta   primi bizde 13 dolar, Yunanistan’da bile 100 dolar. Sektör hiçbir çaba göstermese bile en az üç-dört yıl büyüme temposunu sürdürür ve bugünkünün 3-4 katına ulaşır. Yeter ki ülkemizde havayı bozacak olumsuzluklar gündeme gelmesin."

AvivaSa bire üç büyürse seviniriz

METE Ugurlu, Aviva ile Ak Emeklilik’in çok güzel bir birleşme operasyonu gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Temennimiz AvivaSa’nın bire iki, bire üç, hatta dört büyümesi. AvivaSa’nın büyümesi, sektörümüzü de büyür. Dolayısıyla büyüme sektördeki oyunculara da yansır" dedi.

Dünya devleri bizi de istiyor ama satılmayız

METE Uğurlu, bir soru üzerine, "Yabancı sigorta devleri, Anadolu Hayat Emeklilik’le de elbette ilgileniyor. Ancak, ana hissedarımız İş Bankası’nın böyle bir planı olduğunu düşünmüyoruz. Biz daha da büyümek için yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

Rakamları doğru konuşursak lider olduğumuzu görürsünüz

ANADOLU Hayat Sigorta Genel Müdürü Mete Uğurlu, bir soru üzerine, AvivaSa’nın Bireysel Emeklilik’teki 1 milyar 70 milyon YTL’lik fon büyüklüğü açısından lider olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Yalnız rakamları doğru konuşmak lazım. Katılımcı sayısı açısından 281 bin 868 kişiyle Anadolu Hayat Emeklilik lider. Ayrıca, bizde birikimli hayat sigortası da çok güçlü. Buradaki büyüklüklerimizi de ekleyince, sektörün liderinin Anadolu Hayat Emeklilik olduğu görülür."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ayda Bir Stadyum İnsan Giriyor Sigortada Gri Günler Bitiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement