Babacan İşsizlikle Boğuşan Ülkelere Türkiye'yi Örnek Gösterdi - Son Dakika
Ekonomi

Babacan İşsizlikle Boğuşan Ülkelere Türkiye'yi Örnek Gösterdi

Babacan İşsizlikle Boğuşan Ülkelere Türkiye\'yi Örnek Gösterdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yüksek işsizlik oranına sahip ülkelere, son 3 yılda 4,6 milyon yeni istihdam yaratan Türkiye'yi model almaları tavsiyesinde bulundu."Ekonomik Dinamizm Yaratmak" panelinde konuştu.

25.01.2013 16:30

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yüksek işsizlik oranına sahip ülkelere, son 3 yılda 4,6 milyon yeni istihdam yaratan Türkiye'yi model almaları tavsiyesinde bulundu.

Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısına katılan Babacan, Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, IMF Başkan Yardımcısı Min Zhu, İtalya Maliye Bakanı Vittorio Grilli, Amerikalı Senatör Eric Cantor ile birlikte

"Ekonomik Dinamizm Yaratmak" panelinde konuştu.

Babacan, toplumun uygulanan ekonomik programlara güven duymaması halinde kamu harcamalarını artırarak, para basarak ve vergileri indirerek ekonominin canlandırılamayacağını söyledi.

Ali Babacan, "Eğer insanlar hergün ABD'de yönetim ve Kongre arasında yaşandığı gibi büyük kavgalar ve mücadeleleri ya da AB'de olduğu gibi hükümetlerin birbirlerine sürekli daha fazla karşıt olmasını ve olumsuz söylemleri okur ve duyarsa, halk kendini güvende hissetmeyecek ve bu durumda harcama yapmayacaktır. Her gün cüzdanlarına 30 dolar, 50 avro koysanız bile harcamayacaklardır. Tüketiciler harcamıyorsa şirketler ne kadar rezervleri olursa olsun yatırım yapmayacaklardır. Mali sektör güven hissetmiyorsa kredi vermeyecektir ve büyüme olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Babacan, birçok ülkeyi ilgilendiren en önemli ekonomik sorunlardan birinin özellikle gençler arasında daha yaygın olan işsizlik oranları olduğuna işaret ederek bu kapsamda Türkiye'nin test edilen ve olumlu sonuçları görülen politikalarıyla iyi bir model olabileceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, bu kapsamda gençlerin istihdam edilmesi halinde sigorta primlerinin 2 yıla kadar hazine tarafından ödenmesi, mesleki eğitim kurslarına katılanlara zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak kadar ödeme yapılmasını ve işe yerleştirilenlerin maaşlarını deneme süresince işveren yerine devletin ödemesini saydı.

"Bu 3 önlemin çok büyük faydasını gördük ve yüzbinlerce genç bu sayede iş buldu" diyen Babacan, kadın ve engelli istihdamında da uygulanan bu tür teşviklerle işverenlerde yeni istihdamın maliyetinden kaynaklanan korkunun aşıldığını ifade etti.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - DAVOS

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Babacan İşsizlikle Boğuşan Ülkelere Türkiye'yi Örnek Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement