Bakan Çağlayan: 2013 Yılı Dalgalı Bir Yıl Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Çağlayan: 2013 Yılı Dalgalı Bir Yıl Olacak

Bakan Çağlayan: 2013 Yılı Dalgalı Bir Yıl Olacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 yılı ilk 5 aylık ihracat artışının yüzde 2,9 olarak gerçekleştiğini söyledi.

28.06.2013 13:22  Güncelleme: 13:25

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 yılı ilk 5 aylık ihracat artışının yüzde 2,9 olarak gerçekleştiğini belirterek, bunun önemli bir artış olduğunu söyledi. Çağlayan, 2013 yılının dalgalı bir yıl olacağını söyledi.

Bakan Zafer Çağlayan, Conrad Otel'de düzenlenen "Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi Ekonomi Bakanları Toplantısı"na katıldı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çağlayan, dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Mayıs ayı ihracatının 13.3 milyar dolar, ithalatın ise 23,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Çağlayan, "Mayıs ayında yakın ve Ortadoğu dışındaki tüm bölgelerde ihracat artışımız var. 2013 yılı ilk 5 aylık ihracat artışımız yüzde 2,9 ve toplam ihracatımız 62,8 milyar dolar oldu. AB'nin dünyadan ithalatında yüzde 5 gerileme var. Sadece birkaç ülkenin ithalatında artış görülüyor. İhracatımızın yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyoruz. Orta vadeli program hedefimiz 158 milyar dolardı. Gelmiş olduğumuz seviye itibarıyla bunu yapabileceğimizi görüyoruz. İthalatımızda Nisan ayında olduğu gibi bir artış var. Mayıs ayındaki ithalat artışımızla da en önemli kalem aynen Nisan ayında olduğu gibi 2.2 milyar dolarlık altın ithalatı. Nisan ayında 45 tonluk bir altın ithalatı gerçekleştirilmişti. Mayın ayında da benzer davranışın devam ettiğini görüyoruz. İthalatın Mayıs ayında 23,2 milyar dolar olmasında altın son derece önemli bir yer tutuyor. 5 ayda ihracatımızın ithalatı karşılama oranı da yüzde 60 seviyesine gelmiştir" dedi.

Türkiye'nin ihracat artışının ilk 5 ayda 2,9 olarak gerçekleşirken, şu ana kadar verileri açıklanan gelişmekte olan ülkelerde ise bu artışın yüzde 4'ler seviyesinde olduğunu kaydeden Çağlayan, "Ama hiçbir ülkenin ihracatında Türkiye kadar AB'nin payı yok. AB'nin ihracatımızdaki bu payına ve AB'deki ekonomiye gidişin adeta düzelmediği, her geçen gün sorunlarla karşı karşıya olduğu böyle bir ortamda ihracatımızı 2,9 artırmamız son derece önem arz ediyor" diye konuştu.

Çağlayan, 2013 yılının biraz dalgalı bir yıl olacağını da ifade ederek, "2013 yılı bilhassa dünyada ekonomik gelişmelerin biraz daha geriye gideceği bir dönem olacak. Hem bu gidişat hem de Amerika Merkez Bankası Başkanı'nın yapmış olduğu açıklama, dünyada yanlış anlamalara neden oldu ve Türkiye'de de etkisini gördük gerek borsada, gerek dövizde, gerek faizlerde bunların etkisi gözüktü. Dünyada bir parasal genişlemenin eskisi gibi olmayacağı, parasal genişlemede sona gelindiği Amerika Merkez Bankası tarafından ifade edildi. Ama 'bunların geri çağıracağız' şeklinde bir ifade kullanılmadı. Bundan dolayıdır ki bilhassa dünya ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekiyor. Türkiye bir dünya ülkesi. 241 gümrük bölgesine ihracat yapıyoruz. Buna rağmen ihracatımızı 2,9 artırmanın son derece önemli olduğunun altını çiziyorum" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Çağlayan: 2013 Yılı Dalgalı Bir Yıl Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement