Bakan Eker, 234 Ziraat Mühendisi Atama Törenine Katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Eker, 234 Ziraat Mühendisi Atama Törenine Katıldı

Bakan Eker, 234 Ziraat Mühendisi Atama Törenine Katıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tarım ve Kredi Kooperatifleri'ne ortak olan çiftçi, krediye, makine ekipmanı, bilgi ve teknolojiye ulaşıyor, daha verimli ve daha rasyonel bir istihdam yaratılacak" dedi.

28.08.2012 17:47

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tarım ve Kredi Kooperatifleri'ne ortak olan çiftçi, krediye, makine ekipmanı, bilgi ve teknolojiye ulaşıyor, daha verimli ve daha rasyonel bir istihdam yaratılacak" dedi.

Türkiye Tarım ve Kredi Kooperatifleri'nde göreve başlamaya hak kazanan 234 ziraat mühendisi için Milli Kütüphane'de düzenlenen törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKMB) Genel Müdürü Abdullah Kutlu ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke de katıldı.

Tarım sektörünün aynı zamanda bir iktisadi faaliyet olduğunu ve bütün ekonomik faaliyetler gibi tarım faaliyetinin başarılı olması için bir takım girdilere ihtiyacı bulunduğunu ve bu girdilerin en önemlisinin de bilgi ve teknoloji olduğuna dikkat çeken Eker, "Bilgi ve teknoloji, günümüz tarımsal faaliyetinde hayvansal üretim faaliyetinde en önemli girdidir" dedi.

Bakan Eker, Tarım ve Kredi Kooperatifleri'nin 150 yıllık bir geçmişe sahip köklü bir kuruluş olduğunu anlatarak, çiftçinin milyonlarca üye, binlerce çalışanı bulunan Türkiye'nin en büyük çiftçi kuruluşu TTKKMB yoluyla krediye, daha özel şartlara, bilgi teknolojiye, ekipmana, tarımsal girdilere ulaştığını dile getirdi.

"Kamunun gücüyle çiftçinin gücünün birleşip oluşan prensiple Tarım ve Kredi Kooperatifleri'ne ortak olan çiftçi, krediye, makine ekipmanı, bilgi ve teknolojiye ulaşıyor" diyen Eker, bütün bunlarla daha verimli ve daha rasyonel bir istihdam yaratılacağını söyledi. O zaman tarım sektörünün Türkiye'nin kalkınmasına yardımcı olan, yük alan bir konu haline geleceğini anlatan Eker, şunları söyledi: "Her kuruluş doğru politikalarla yönetilmediği zaman zarar eder. Yük alan değil, yük olan kurum haline gelir"

Bakan Eker, geçmişte bir dönem Tarım Kredi Kooperatifleri'nin de kapatılma noktasına geldiğini, IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşların, kredi kooperatiflerinin kapatılmasını istediğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"2002'de Tarım Kredi Kooperatifleri 300 milyon lira kredi kullandırmış. 2011 yılında ise 3,9 milyar lira kredi kullandırmış. 2002'de verdiği her 100 liranın 50 lirasını geri alırken, 2011'de 4 milyar lira kredinin geriye dönüş oranı yüzde 98,5. Bu iki noktayı gösteriyor, kredi doğru yerde doğru şekilde kullandırılmış, doğru kişiye verilmiş"

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin gerek girdi kullandırmada, kredi kullandırmada gerek hayvancılık ve sigorta işleri gibi faaliyet alanına giren bütün iş ve işlemlerde, gösterge ve parametrelerinin çok iyi noktalara geldiğini, yeni yatırımlar yapıldığını belirten Eker, "Hiç aklınıza gelir miydi, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yurt dışında ihalelere gireceğini. Bugün Türk çiftçisi 650 milyon dolarlık bir gübre işletmesinin ortağı ve bu işletmeden kar ediyor" dedi.

Türkiye'deki tarımsal faaliyetlerinin geliştirilmesinde kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesinin önemine dikkat çeken Eker, bu kapsamda Türkiye'nin tarımsal kalkınma kooperatiflerine 1 milyar 27 milyon lira destek aktardıklarını ve 1854 kooperatifi desteklediklerini açıkladı.

Eker, modern tarımsal üretimin gereklerinden olan girdilerden en önemlisi olan makine ve ekipmana yüzde 50 hibe desteği verdiklerini dile getirerek, bunun yanı sıra tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için 4700

üzerinde tarım ve hayvancılıkla ilgili tesis yapımına yüzde 50 hibe verdiklerini söyledi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu ise kuruluşun 2002 yılında neredeyse kapanma noktasına geldiğini belirtirken, yeniden yapılanma sonrası, birliğin yatırım yapar, istihdam sağlayan bir noktaya geldiğini, faiz oranlarının yüzde 100'ü gördüğü dönemlerden yüzde 0-9 oranlarına indiğini belirtti.

Kutlu, birliğin 2011 yılında en yüksek kredi hacmine ulaştığını anlatarak, 2012'de de hedeflerini emin, istikrarlı, sürdürebilir adımlarla ve büyümeyle tamamlayacaklarını kaydetti. Kutlu, "Tarım Kredi Kooperatifleri çalışıyor, çalışmaya da devam edecek. Bu arkadaşlarımızın köylerde, bağda, bahçede ve ahırda olmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke de, Genel Müdürlük bünyesinde istihdam edilecek yeni 234 ziraat mühendisinden kırsal kalkınmaya yönelik bütün projelerde katkı beklediklerini ifade etti.

Bakan Eker, konuşmaların ardından 234 ziraat mühendisini temsilen 15 mühendise göreve başlama tebligatı verdi ve toplu fotoğraf çektirdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Eker, 234 Ziraat Mühendisi Atama Törenine Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement