Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti'nin seçim beyannamesindeki hususların büyük bir kısmının bir yıllık eylem planında yer aldığını belirterek, "Biz rahat bir tutum içerisinde olsaydık, 'Nasıl olsa dört yıl seçim yok' anlayışı içerisinde olsaydık o zaman bu eylem planını bir yıllık değil, dört yıllık yapardık ve bu reformları dört yıla yayardık" dedi.
Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Elvan, yeni anayasaya ilişkin bir soru üzerine anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalara öncülük etmek istediklerini söyledi.
Bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi parti liderlerini ziyaret edeceğini ifade eden Elvan, hemen hemen her partinin "anayasa değişikliğini istiyoruz" dediklerini, ancak iş fiiliyata geldiğinde geçmiş dönemlerde sıkıntı yaşandığının altını çizdi.
Söz konusu sıkıntıyı bir daha yaşamak istemediklerini kaydeden Elvan, "Gerçekten samimiyseler, oturup, bu anayasa değişikliği konusunda çalışmalara başlamak istiyoruz. Ancak muhalefet partilerimiz bir bütün olarak anayasa değişikliğine yanaşmıyorsa o zaman ikinci bir yol olarak da anayasada kısmi bir düzenleme söz konusu olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Elvan, kısmi anayasa değişikliğine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılması, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile ilgili anayasada yer alan hususları örnek gösterdi.
AK Parti olarak gerçekleştirmeleri gereken reform paketleri hazırladıklarını anımsatan Elvan, "Biz bu dönemde bu reformlarımıza yoğunlaşacağız ancak siyasi partilerimiz anayasa konusunda gerçekten samimi bir yaklaşım içerisinde olursa, reformlarımızı gerçekleştirirken anayasa değişikliği üzerine de çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.
"Rahatlık içinde değiliz"
Gelecek dört yıl boyunca seçim olmamasının, kendilerinde bir rahatlamaya neden olup olmadığının sorulması üzerine Elvan, "Böyle bir rahatlık içinde olsaydık, bugün kamuoyunun karşısına somut, elle tutulur, ne zaman, nerede, nasıl yapılacağı bilinen bir eylem planıyla çıkmazdık" dedi.
Hükümet olarak gece gündüz çalışmak zorunda olduklarının altını çizen Elvan, eylem planında yer alan reformların gerçekleştirilmesinin Türkiye'nin büyüme potansiyelini daha da yukarılara çekmesinin yanında ülkenin uluslararası arenada çok daha güçlü bir konuma gelmesine neden olacağını söyledi.
Seçim beyannamesinde yer alan hususların büyük bir kısmının bir yıllık eylem planında yer aldığını dile getiren Elvan, "Biz rahat bir tutum içerisinde olsaydık, 'Nasıl olsa dört yıl seçim yok' anlayışı içerisinde olsaydık, o zaman bu eylem planını bir yıllık değil dört yıllık yapardık ve bu reformları dört yıla yayardık" ifadelerini kullandı.
"Siyasetin finansmanında şeffaflık sağlanacak"
Üç ay içinde gerçekleştirilmesi planlanan vaatler arasında yer alan siyasetin finansmanının şeffaflığına ilişkin bir soru üzerine Elvan, özellikle seçimlerde milletvekili ya da belediye başkan adaylarını desteklemek isteyenler olabileceğini belirtti.
Düzenleme kapsamında adayın sadece seçim kampanyasında kullanmak üzere bir banka hesabı açtıracağını ifade eden Elvan, bu hesaba, belirli bir miktarı geçmemek kaydıyla milletvekili adayına destek verenlerin bağış yapabileceğini bildirdi. Elvan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki modelin aynısını buraya getiriyoruz. Dolayısıyla bir şeffaflık sağlamış oluyoruz. Bunlar elektronik ortamda takip edilebilecek" diye konuştu.
"Cemevlerine hukuki statü tanınacak"
Geleneksel irfan merkezleri ile cemevlerine hukuki statü tanınmasına dair vaatlerle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Elvan, Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin cemevlerine hukuki statü tanınması konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Bu konuda nasıl bir yol izleneceğine ilişkin bilgi veren Elvan, şunları kaydetti:
"Biliyorsunuz Alevi ocakları var. Özellikle dedelerin bulunduğu ocaklar var. Diğer tarafta Alevi Federasyonu ve dernekleri var. Öncelikli olarak Alevi ocaklarının, Alevi dedelerinin ve Alevi Federasyonunun ve derneklerinin görüşleri son derece önemli. Bu kesimlerin görüşlerini alacağız. Daha önce bir çalıştay düzenlendi. Bu çalıştayda bazı önemli kararlar alındı ama biz bu yasal düzenlemeyi gerçekleştirmeden önce bu kesimlerin de görüşlerini alacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz. Yine Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerimizin bu konudaki yaklaşımlarını da alacağız. Bu çerçevede bir yasal düzenleme ile hukuki statü tanınacak. Burada arazi tahsisi, imar planında cemevlerinin gösterilmesi konusudur, elektrik faturaları ile ilgili ödemelerdir, alevi dedelerine maaş verilip verilmemesi konusudur... Bunları konuşacağız ama özü itibarıyla cemevlerine hukuki statü tanıyan düzenlemeyi bu üç aylık süreçte hızla hayata geçireceğiz."
Elvan, bu konuda üç ayın yeterli bir süre olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, ilgili kesimlerin düşüncelerini az çok bildiklerini söyledi. Elvan, yüzde 100 uyum sağlanması mümkün olmasa da çoğunluğun evet dediği bir tasarıyı Meclis gündemine getireceklerini bildirdi.
Geleneksel irfan merkezlerinden neyin kast edildiği konusunda da bilgi veren Elvan, alevi ocakları, mevlevi ve bektaşi geleneğine ait unsurların bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyledi.
Romanlara yönelik vaatler
Roman vatandaşların sorunlarına yönelik gelecek üç aylık dönemde neler yapılacağının sorulması üzerine Elvan, Roman vatandaşların özellikle sosyo-ekonomik açıdan toplumdan önemli ölçüden ayrıştıklarını ifade etti.
Roman çocuklarının arasında okula gitme oranlarının düşük olduğunu vurgulayan Elvan, söz konusu kesimin ekonomik anlamda gelirlerinin toplumun diğer kesimlerine kıyasla daha az olduğunun altını çizdi.
Romanlara hep birlikte sahip çıkılacağını belirten Elvan, "Nasıl sahip çıkacağız? Özellikle Roman çocuklarımızın okula gitmelerini teşvik edici düzenlemelerimiz olacak. Bir kere bu çocuklarımızın eğitim almalarına ve eğitim düzeylerini yükseltmelerine katkı sağlayacağız" diye konuştu.
Romanlarla ilgili bir başka sorunun konut olduğunu dile getiren Elvan, anılan kesimin müziğe olan ilgilileri nedeniyle mahallelerde sıkıntılar yaşanabildiğine dikkati çekti. Elvan, bu yüzden romanların ihtiyaçlarını sağlayabilecek konutların yapılmasının da öncelikleri arasında yer alacağını söyledi.
Romanlar arasında işsizlik oranının da yüksek olduğuna işaret eden Elvan, romanların istihdamını özendirici tedbirler de alacaklarını açıkladı.
Elvan, bütün bunların yanı sıra bürokraside Romanların sorunlarını bizzat takip edecek bir mekanizmasının oluşturulması ve Romanların da bürokraside yer almaları gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin etrafında yaşanan sorunlar da göz önüne alındığında dış gelişmelerle iç gelişmeler arasındaki koordinasyonun nasıl sağlayacaklarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Elvan, Rusya ile sorun yaşanmasına karşın bu durumun Türkiye'nin büyümesini etkilemeyeceğini vurguladı.
2008'de başlayan küresel kriz döneminde de Türkiye'nin gerekli önlemleri aldığını ve yeni pazarlara ulaştığını anlatan Elvan, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla bizim nitelikli insan altyapımız, firmalarımızın rekabet gücüne sahip olması ve tüm dünyayı tanıması, sürekli olarak malını dünyanın dört bir yanına ihraç etmek için çaba sarf etmesi, bizi daha çok umutlandırıyor. Bu konuda bizlerin kaygı içinde olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Elbette belki biz Rusya ile böyle bir sıkıntının yaşanmasını istemezdik ama bunun da her gün gündemde tutulmasının çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Biz işimize bakmalıyız, yolumuza devam etmeliyiz."
Son Dakika › Ekonomi › Başbakan Yardımcısı Elvan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?