Başbakan Yardımcısı Şimşek (3) Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek (3) Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş için geliştirilen modelin sektörü disipline edebileceğine işaret ederek, "Bu bile arzuladığımız sonuçları getirmezse sektörün sağlığını ve vatandaşı da düşünerek düzenleme yapacağız." dedi.

22.09.2016 13:49

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş için geliştirilen modelin sektörü disipline edebileceğine işaret ederek, "Bu bile arzuladığımız sonuçları getirmezse sektörün sağlığını ve vatandaşı da düşünerek düzenleme yapacağız." dedi.

Şimşek, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zorunlu trafik sigorta primlerinde düşüş için geliştiren modele dönük bir soru üzerine Şimşek, sigortacılık sektörünün geniş kitleleri ilgilendirdiğini ifade etti.

Sektördeki bazı firmaların sunduğu fiyatları eleştiren Şimşek, "Eğer bu sektördeyseniz sigorta hizmetini sunmak zorundasınız. Dikkatimizi çeken hususlar var; bazıları, bazı alanlarda sigortacılık yapmamak için öyle fiyatlar veriyor ki neredeyse 'Ben bu işi yapmak istemiyorum' türünden bize mesaj veriyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil." diye konuştu.

Yapılan bazı düzenlemelerin dolaylı etkileri ve yargının bazı kararları nedeniyle sektörün büyük kayıplarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Şimşek, "Sektörün trafik sigortasından yaptığı zarar, neredeyse bütün diğer sigortacılıktan elde ettiği karı aşmaya başladı. Trafik sigortasından muazzam zararlar yazılmaya başlandı. Sektör haklı olarak bunu fiyatlara yansıtmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede kendilerinin maliyetleri artıran bir takım hususlara yönelik düzenleme yaptıklarını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu düzenleme sayesinde normalde hızla primlerin düşmesi lazımdı. Primler aslında düşmeye başladı ama bu düzenlemeyi yapmadan önce sektörle yaptığımız istişarelerde öngördüğümüz çerçevede değil. Bu klasiktir… Bugüne kadar 2-3 kez sektörü uyardım. Dedim ki 'Bu sektör, zorunlu trafik sigortası, düzenlenen, gözetlenen bir sektör. Siz de yeni yaptığımız düzenlemeye paralel olarak, iş modelinizi ve fiyatlamayı ona göre yapın'. Şu ana kadar arzuladığımız düzeyde gitmiyor. Son bir kez daha uyarı yaptık."

"Arzuladığımız sonuca ulaşmazsak düzenleme yapacağız"

Şimşek, bu konuda vatandaşların da bilinçli bir şekilde davranması gerektiğini vurgulayarak, "Bu monopol bir piyasa değil, oligopol bir piyasa değil. Burada birkaç düzine firma var. Firmaların fiyatları da inanılmaz değişiyor. O nedenle, o firmayla çalışmak zorunda değiller. Yeni web sitemize bir girsinler, görecekler. Aynı taşıt için, aynı şahıs için çok farklı fiyatlar çıkabilecek." şeklinde konuştu.

Şimşek, tüm bunların sektörü disipline edebileceğini ancak arzuladıkları sonuçlara ulaşılamaması durumunda sektörü ve vatandaşı da düşünerek düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Sektörün kendisine verilen fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Şimşek, sektörün rekabetçi bir ortamda düzenleme yapılmadan önce kendi kendini öngörülen çerçeveye getirmesi gerektiğini söyledi.

"Gıda fiyatlarındaki oynaklığı çözmemiz lazım"

Gıda fiyatlarının enflasyona etkisinin çok önemli bir konu olduğunu dile getiren Şimşek, Türkiye'de gıda enflasyonu ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın yüksek olduğuna dikkati çekti.

Gıda fiyatlarındaki oynaklığın Türkiye'ye benzer ve yakın coğrafyadaki ülkelere göre neredeyse 4 kat daha fazla olduğuna işaret eden Şimşek, "Bunu bir şekilde çözmemiz lazım." dedi.

Bu nedenle Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin kurulduğunu ancak arzulanan sonuçları doğurmadığını ifade eden Şimşek, EKK'da alınan karar doğrultusunda Merkez Bankasına bu işin sekreteryasının, kendisine de bu işin koordinasyonunun verildiğini kaydetti.

Önümüzdeki dönemde söz konusu komitenin yeniden yapılandırılacağını bildiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce Eurostat'la, dünyadaki en iyi uygulamalarla paralel olarak bu oynaklığı düşürmeye yönelik olarak metodolojik bir değişikliğe ihtiyaç var mı ona bakılacak. Yani ağırlıklar, fiyatların ne zaman, nasıl alındığı gibi hususlar... Bu, Eurostat'la uyumlu olacak. İkincisi, gıda arz fiyatlarını yakından izleyecek 'erken uyarı sistemi' kurulacak. Eğer herhangi bir alanda, suni bir arz veya fiyat söz konusu olursa hızlı bir şekilde dış ticaret üzerinden, Ekonomi Bakanlığı üzerinden, gerekli tedbirler alınarak, bunun normalleşme hususu hızla gündeme gelebilecek."

Hal Yasası'na da değinen Şimşek, fire oranlarını azaltacak teşvik ve tedbirler alacaklarını bildirdi.

Şimşek, lisanslı depoculuk faaliyetlerinin hızlanacağını ifade etti ve tarım bankacılığının geliştirilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.

Son yıllarda enflasyonu besleyen 2 temel faktör olduğuna değinen Şimşek, "Bir kurdaki, liradaki zayıflama, bir diğeri de gıda…O nedenle bir tanesine çok köklü neşter vurmak için yapısal adım atıyoruz. Enflasyon beklentilerinin bu çerçevede şekillendirilmesi o anlamda faydalı." şeklinde konuştu.

"İhracat tali bir iş olarak görülüyor. Bu mantığın değişmesi lazım"

İhracatçıların Asya'yı ihmal ettiği kanısında olduğunu ifade eden Şimşek, Avrupa'nın geleneksel büyük bir pazarı olduğunu ancak diğer pazarların da ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Firmaların "Endüstri 4.0" kapsamında dünyadaki değişim ve dönüşümü göz önüne alması gerektiğini dile getiren Şimşek, "İhracatı bir ana eksen olarak her zaman iş modelinde tutmamamız lazım. Maalesef geleneksel olarak içeride talep güçlü olduğu için dışarıya, birkaç sektör hariç, tali bir iş olarak bakılıyor. Bu mantığın değişmesi lazım. Bu önemli bir husus. Bizim sürekli bir şekilde iş modellerimizi stres testine tutmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de darbe girişimi yaşandığını anımsatan Şimşek, "FETÖ'nün iktidarı illegal bir şekilde ele geçirme çabası Türkiye'nin dışarıdaki algısını çok bozdu. Bu bir gerçeklik. Şimdi bununla mücadele edeceğiz." şeklinde konuştu.

Türkiye'yi daha çok yatırımcının radarına koymanın yolunun reformlardan geçtiğini anlatan Şimşek, önümüzdeki dönemde reformların hızlı bir şekilde hayata geçirileceğine işaret etti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başbakan Yardımcısı Şimşek (3) Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement