Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı İlker Aycı, Türkiye ile Japonya arasındaki mevcut politik ittifakı işbirlikleriyle ileri götürmek istediklerini belirterek, "Japonlar'ın Türkiye'ye ilgisi son 20 yılda çok da iyi değildi. 1980'lerin başında başlayan ilişkiler çok anlamlı bir dalgaydı ama sonra bu dalga kaybedildi. Son 2 yıldır çok net gözlemliyoruz ki, adeta yeni bir dalga geliyor" dedi.
Başbakanlık Yatırım Ajansı ve Japonya'nın önde gelen finans kuruluşlarından Mizuho Corporate Bank LTD (Mizuho), Türkiye ile Japonya arasında karşılıklı iş geliştirme amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.
İmza töreni öncesinde konuşan Aycı, Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve ileriye götürülmesi için önemli bir adım atıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonya, aynı zamanda dünyanın önde gelen yatırımcılarından da biridir. Japonya ile mevcut politik ittifakımızı işbirlikleriyle ileri götürmek istiyoruz. Japonların Türkiye'ye ilgisi son 20 yılda çok da iyi değildi. 1980'lerin başında başlayan ilişkiler çok anlamlı bir dalgaydı ama sonra bu dalga kaybedildi. Son 2 yıldır çok net gözlemliyoruz ki, adeta yeni bir dalga geliyor. Türkiye Japonya arasındaki karşılıklı ziyaretlerin son birkaç yılda inanılmaz derecede hızlandığını söyleyebilirim. Neredeyse her ay bir bakanımız veya üst düzey bir bürokratımız heyetiyle oraya gidiyor. ya da onlar bize geliyor. Türkiye krizde gösterdiği başarılı yönetimle ile bütün dünyanın dikkatini çekmiş durumda. Türkiye önemli bir istikrar adası olarak yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Artık yeniden Japon firmalarını görmeye başlıyoruz."
Aycı, Türkiye'nin Japonya'dan 2002-2011 yılları arasında 750 milyon dolarlık doğrudan bir yatırım aldığını vurgulayarak, "Ancak buna rağmen bu rakamın yeterli olmadığını görüyoruz. Bu nedenle Japonya'ya özel stratejik bir çalışma uyguluyoruz. İki tane stratejik danışmanımız var. Onlar vasıtasıyla sürekli toplantı yapıyoruz. İşte bu günde Japonya'nın çok saygın bankalarından biriyle işbirliği yapıyoruz. Bu işbirliği çok daha büyük sermayedarların öncüsü olacak" diye konuştu.
Aycı, "Mizuho Bankasından beklentiniz nedir- Başka bankalarla da ilişkiniz olacak mı-" sorusu üzerine şu cevabı verdi:
"Bugün başka bir banka ismi anmak istemiyorum. Çünkü biz bugün Mizuho için toplandık. Burada ofis açması çok önemli bir adım. Başka Japon bankaları gelir mi- Bu gelen bankaların memnuniyetleriyle doğru orantılı olacaktır. BU nedenle değerli Sato ve ekibini mutlu etmemiz lazım. Önlerinin açık olduğunu hissetmeleri lazım. Türkiye çok hızlı büyüyen çok dinamik bir ülke. Türkiye enerji sektöründe de dünyanın yükselen değerlerinden bir tanesi. Türkiye önümüzdeki dönemde doğalgaz ağırlığını düşürüp farklı enerji üretimine geçmek istiyor. Mizuho Bankasının da bu konularda uzman olması Türkiye'de onlara farklı fırsatlar sunacaktır."
"Avro bölgesinde bir kriz söz konusu bu kriz, Türkiye'yi nasıl etkileyecek-" sorusuna ise Aycı, "Şu an Avrupa ile ticaret yüzde 50'nin altına inmiş durumda. Yaptığımız araştırmalarda Türkiye'ye en büyük sermayenin Avro Bölgesi'nden geldiğini gördük. Bunun üzerine faklı bir strateji geliştirdik bu sayede dünyanın farklı bölgelerinden farklı yatırımcılar gelmeye başladı. Türkiye Avrupa'nın riskli ortamını kendisi için fırsata dönüştürmeye çalışıyor" karşılığını verdi.
Mizuho Corporate Bank LTD Üst Yöneticisi (CEO) Yasuhiro Sato da tsunami ve deprem sırasında Türkiye'nin Japonya'ya verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Sato, Japonya'daki en büyük finansal kurumlardan bir tanesi olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Üç bankanın birleşmesiyle oluşan bir grubuz. Çok geniş bir müşteri tabanımız var. Aynı zamanda çok fazla uluslararası müşterimiz de var. Dünyanın çok çeşitli yerlerinde 5 binden fazla Japon olmayan müşterilerimiz de var. Yani kelimenin tam anlamıyla uluslararası bir bankayız. Kurumsal bankacılık yapıyoruz. İstanbul ve Türkiye bizim için çok önemli bir stratejik konumda bulunuyor. Türkiye, Avrupa ve ve Asya'nın tam kalbinde bulunuyor. Biz bu bölgeden yola çıkarak, Afrika pazarına da ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu mutabakat zaptını tarihi bir adım olarak görüyoruz. Türkiye'de aktif olarak çalışan 110'dan fazla Japon şirketi var. Ancak, bu çok düşük bir sayı. Çin'de 30 binden fazla Japon şirketi çalışıyor. Bu nedenle Türkiye ile olan ilişkilerimizin daha da güçlenmesini istiyoruz."
Sato, Türkiye'deki finans pazarlarına katkıda bulunabileceklerini ümit ettiklerini ifade ederek, " Japon şirketlerinin Türkiye'ye girmesi yönünde aktif rol oynayabilir ve Türk şirketleriyle daha yakın ilişkiler kurulmasını sağlayabiliriz. Enerji yatırımları başta olmak üzere Türk ekonomisine çok katkıda bulunabiliriz" dedi.
Uzun vadeli düşünen bir banka olduklarını vurgulayan Sato, "Biz Türkiye ve Türk piyasası ile uzun vadeli bir ilişki kurmak istiyoruz. Proje finansmanı konusunda çok güçlüyüz. Özellikle de enerji sektöründe çok deneyimliyiz. Aynı zamanda Japon devletiyle de çok yakın ilişki içerisindeyiz. Türk piyasasına elimizdeki gücü aktarmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.
-"İstanbul bizim için çok önemli bir adım"-
Yasuhiro Sato, "Türkiye'ye yatırım yapma konusunda neden bu kadar geç kaldınız-" sorusu üzerine, şunları kaydetti:
"Bir finans şirketi olarak daha çok Doğu Asya pazarlarına odaklanmıştık. Çin Kore ve Tayvan başta gelen ülkelerdir. Daha sonra Ortadoğu ve Asya ülkeleri geliyor. Şu an Hindistan'da iki ofisimiz var. Yani yavaş yavaş Doğu'dan Batı'ya doğru ilerliyoruz. Bir sonraki adım da İstanbul. İstanbul bizim için çok önemli bir adım. İstanbul aracılığıyla Türkiye'deki piyasaya girerek, Avrupa, Afrika ve Rusya bölgesine ulaşabileceğiz. İşte bu yüzden İstanbul'da bir ofis açmak istedik."
"Bir temsilcilikle mi kalacaksınız ileriye yönelik hedefiniz nedir-" sorusuna da Sato "Ben Türkiye'deki yatırıma bankacılıkla başlamak isterdim. Türkiye'de bankacılık lisansı almak çok uzun sürüyor. Ama biz yine de bankacılık lisansı almayı çok istiyoruz. Temsilcilik ofisi sadece bir ilk adım olarak görülmelidir" yanıtını verdi.
Mizuho Bank İcra Kurulu Üyesi-Yapılandırılmış Finans Dairesi Genel Müdürü Hideaki Kuraishi ise "Türkiye'deki kaç projeye destek oldunuz ya da olacaksınız-" sorusuna karşılık şunları ifade etti:
"Biz mümkün olduğunca Türkiye ve Japonya'nın lehine projeler geliştirmeyi amaçlıyoruz. Aynı şekilde Türkiye'deki altyapıya katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda elimizden geleni yaptığımızı söyleyebiliriz. Ofisimizin açılışından faydalanarak, Türkiye'de geleceğe yönelik ne tür projeler geliştirebileceğimiz konusunda çok daha sağlam bilgilerimiz olacak. Böylece Türk pazarında ilerde de çok aktif olmaya devam edeceğiz. Köprü ve ücretli otoyol projelerinde aktif rol oynadık. Türkiye'nin gerçekten çok büyük altyapı projelerine ihtiyacı var. Yeni santrallerin kurulması gerekecek. Enerji konusunda önemli katkılarımız olacağına inanıyoruz."
Aycı ve Sato'nun imza attığı mutabakat zaptı törenine, Hideaki Kuraishi'nin yanı sıra Mizuho Corporate Bank LTD Genel Müdürü ve Uluslararası Bankacılık Dairesi Başkanı Nobuhide Hayashi, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika İcra Kurulu Başkanı Atsushi Narikawa, İstanbul Ofisi Temsilcisi Tsutomu Kunishima da katıldı.
Muhabir: Semra Orkan
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Başbakanlık Yatırım Ajansı ile Mizuho İşbirliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?