Başcı - Para Politikası Kurulu toplantısı ve enflasyon - - Son Dakika
Ekonomi

Başcı - Para Politikası Kurulu toplantısı ve enflasyon -

Başcı - Para Politikası Kurulu toplantısı ve enflasyon -

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Para Politikası Kurulu üyemiz Prof. Dr. Abdullah Yavaş, Amerika'dan bugün akşam saatlerinde Ankara'ya gelecek.

28.01.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Para Politikası Kurulu üyemiz Prof. Dr. Abdullah Yavaş, Amerika'dan bugün akşam saatlerinde Ankara'ya gelecek. O yüzden sizlerle birlikte olamadı. Para Politikası Kurulu toplantısını akşam saatlerinde yapmamızın tek sebebi bir Kurul üyemizin eksik olmasıdır. Onun katılımını bekliyoruz" dedi.

Başçı, Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, sunumu öncesi bir bilgi vermek istediğini söyledi.

Para Politikası Kurulu toplantısının bugün akşam saatlerinde yapılacağını anımsatan Başçı, "Para Politikası Kurulu üyemiz Prof. Dr. Abdullah Yavaş, Amerika'dan bugün akşam saatlerinde Ankara'ya gelecek. O yüzden sizlerle birlikte olamadı. Para Politikası Kurulu toplantısını akşam saatlerinde yapmamızın tek sebebi bir Kurul üyemizin eksik olmasıdır. Onun katılımını bekliyoruz" diye konuştu.

Başçı, Enflasyon Raporu'na ilişkin sunumunda son aylarda iktisadi konjonktüre damgasını vuran en önemli gelişmenin Amerikan Merkez Bankası'nın nicel genişleme politikasından çıkış süreciyle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında gözlenen belirgin yavaşlama olduğunu ifade etti. Geçen yıl mayıs ayından itibaren zayıf bir görünüm sergileyen sermaye akımlarının 2013 yılının son çeyreğinde de benzer seyrini devam ettirdiğini belirten Başçı, özellikle portföy akımlarındaki çıkış eğiliminin sürdüğünü, diğer taraftan giderek artan oranlarda borçlanmaların devam ettiğini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı: (3)

- "Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2014 yıl sonunda orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz"

- "2015 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında"

- "Cari dengeler tarafında, 2014 yılında daha olumlu gelişmeler gözlenmesini bekliyoruz"

- "Merkez Bankasının enflasyonu kontrol altına alarak, yüzde 5 hedefine doğru getirmek için elindeki bütün araçları etkin bir şekilde kullanacağından kimsenin şüphesi olmasın"

ANKARA Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2014 yıl sonunda orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2015 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında" dedi.

Başçı, Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, orta vadeli tahminleri oluştururken para politikasının daha da sıkılaştırıldığını ve alınan makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranın yılın ikinci yarısından itibaren yüzde 15 referans değerine yakınsadığını varsaydıklarını belirtti.

Bu çerçevede, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2014 yıl sonunda orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildiren Başçı, "2015 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında yer alıyor. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasını öngörüyoruz. Sonuç olarak, temelde gıda ve döviz kuru gelişmeleriyle, vergi ayarlamalarına bağlı olarak Ekim Enflasyon Raporu'na göre 2014 yılı sonu enflasyon tahminimizi 1,3 puan yukarı yönlü güncellemiş bulunuyoruz. Bu doğrultuda, enflasyonun kısa vadede yüzde 5 hedefinin, belirgin bir şekilde üzerinde seyredeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

Aldıkları ve alacakları politika tedbirleriyle, döviz kuru gelişmelerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalacağını ve enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşerek yıl sonunda yüzde 6,6 düzeyine ineceğini tahmin ettiklerini kaydeden Başçı, şöyle devam etti:

"Cari dengeler tarafında, 2014 yılında daha olumlu gelişmeler gözlenmesini bekliyoruz. Kredilerin büyüme hızının yüzde 15 düzeyine indiği bir senaryo altında, cari açığımızın yıl sonunda yüzde 5'in altına düşebileceğini düşünüyoruz. Veriler gecikmeli açıklandığı için bu gelişmeleri görmemiz zaman alacaktır.

Enflasyon üzerinde ise yukarı yönlü riskler son dönemde belirginleşmiştir. Merkez Bankası olarak son gelişmelerin, enflasyon üzerindeki etkisine odaklanmış durumdayız. Bu konudaki yakın dönem gelişmeleri değerlendirmek ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirleri ele almak için bu akşam takvim dışı bir Para Politikası Kurulu toplantısı yapacağız. Amacımız, fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı engelleyerek, fiyat istikrarını sağlayacak adımları atmak olacaktır. Fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek için üzerimize düşeni yapacağımızı tekrar vurgulamak istiyorum."

Temel görevlerinin 2002'den bu yana enflasyonla mücadelede elde ettikleri kazanımları koruyarak, daha da ileriye götürmek olduğunu ifade eden Başçı, bu doğrultuda, Merkez Bankasının enflasyonu kontrol altına alarak, yüzde 5 hedefine doğru getirmek için elindeki bütün araçları etkin bir şekilde kullanacağından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başcı - Para Politikası Kurulu toplantısı ve enflasyon - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement