Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "İlk defa Türkiye'de artık 'yerli markayı yerli arabayı biz üreteceğiz' diyen bir iktidar var. İnşallah yakında Türkiye kendi markasıyla kendi arabasını üretecektir" dedi.
Işık, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Eskişehir'de Hisarlar şirketine ait tarım makineleri fabrikalarını gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Tarım Makineleri Ar-Ge Merkezi'nin açılış törenine katılan Işık, burada yaptığı konuşmada, Hisarlar'ın hızla büyüme kaydettiğini söyledi.
Bir ülkenin kalkınmasında pek çok faktör sayılabileceğini anlatan Işık, "Benim önemsediğim 3 faktörden birincisi istikrarlı yönetim, ikincisi girişimci ruh, üçüncüsü birlikte çalışma kültürüdür. Bir ülkede bu üç faktör bir araya geliyorsa orada kalkınma da büyüme de gelişme de olur" diye konuştu.
Türkiye'nin çok güçlü medeniyet tarihine sahip olduğunu dile getiren Işık, "Maalesef bir dönem ülkemizdeki istikrarsızlık bizi dünya liginde geri sıralara attı. İç kavgalar, kardeş kavgaları, anarşi, terör, sağ, sol, Kürt, Türk, Alevi, Sünni bu gibi bizim ülkemize yakışmayan pek çok problemle boğuşmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de AK Parti iktidarından önce ortalama hükümetlerin süresinin 16 ay olduğunu anımsatan Bakan Işık, sürekli değişen hükümetlerle bir ülkede kalkınmaktan, büyümekten, gelişmekten bahsetmenin mümkün olmadığını bildirdi.
Girişimci ruh ve birlikte çalışma kültürünün önemini vurgulayan Işık, bu konuda bakanlık olarak yaptıkları kümelenme, iş birliği, güç birliği projeleri ve yapılan destekler konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
"Birlikte iş yapma kültürünü geliştirirsek, inanıyorum ki Türkiye'nin önünde hiç kimse duramaz" diyen Bakan Işık, yerli üretimin önemine değindi.
"Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim en temel önceliklerimiz"
Yerli üretimi her aşamada desteklediklerini aktaran Işık, şunları söyledi:
"Tek amacımız var, Türkiye yerli üretimini artırsın, Türkiye'nin üretimi, yenilikçi üretim olsun. Eğer teknoloji düzeyimizi yükseltirsek dünyayla rekabette hiç korkmamıza gerek yok ama teknoloji düzeyimiz aynı kalırsa, dünyada rekabet şansı her geçen gün azalıyor. O açıdan hükümet politikamızda en temel önceliklerimizden biri sanayide yenilikçi üretimi artırmak. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim en temel önceliklerimiz. Ölçek bazında Türkiye'de ne üretebiliyorsak yerli üreteceğiz. Bunun için her türlü desteği veriyoruz. Üretimimiz yenilikçi olacak, teknolojiye daha fazla yatırım yapacağız. Daha yüksek teknolojili ürün üreteceğiz. İşte bunun için de devlet desteklerimizi ve teşviklerimizi komple gözden geçiriyoruz. Ama yüksek teknolojide inşallah geçen hafta Bakanlar Kurulunda görüştük. Şu anda çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Yakında müjdeyi bizzat Sayın Başbakanımız verecek. Buna inanıyorum. Eskişehir'i yüksek teknolojide 5. bölge destekleriyle destekleyeceğiz."
Devrim otomobili
Eskişehir'in Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim" nedeniyle önemli olduğunu ifade eden Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maalesef o dönemin siyasi zihniyeti Devrim otomobilini boğdu, Devrim otomobili seri üretime geçemedi. Şu anda AK Parti iktidarını en çok eleştirenler, Devrim otomobilini boğan zihniyete sahip olanlar. 1961'de Devrim ilk yapıldığında neymiş 'benzin koymayı unutmuşuz' hikaye.. 4 araba üretilmiş 2 tanesi trene konmuş Ankara'ya gönderiliyor. Ama tren güvenliği nedeniyle benzin konmuyor. Bilerek, konmuyor. Ankara'da birine benzin koymamışlar ama ikinciye konulmuş. Dönemin devlet başkanı Cemal Gürsel tören alanını selamlamış, Anıtkabir'in etrafında iki defa tur atmış ama sonra ne olmuş, hangara çekilmiş, bir daha da seri üretimiyle ilgili hiçbir işlem yapılmamış. Ama ilk defa Türkiye'de artık 'yerli markayı yerli arabayı biz üreteceğiz' diyen bir iktidar var. İnşallah yakında Türkiye kendi markasıyla kendi arabasını üretecektir. Eskişehir de bu üretimde ciddi bir yol alacaktır. Artık bunun zamanı geldi ve geçiyor. Bunun için biz hükümet olarak kendi girişimcimize kendi sanayicimize hiçbir desteği esirgemiyoruz."
İmalat sanayiye yönelik güçlü bir destek paketini de yakında açıklayacaklarını bildiren Işık, sanayicilerden yüksek teknolojili ürünlere geçmelerini, Ar-Ge ve inovasyona daha fazla önem vermelerini istedi.
Ortalama kilogram ihracat fiyatı 1.66 doların Türkiye'ye yakışmadığını belirten Bakan Işık, bunu en az 4.5 dolara çıkarmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.
Vali Güngör Azim Tuna da Ar-Ge'nin önemine dikkati çekerek, tarım alanında yapılacak Ar-Ge çalışmalarının hem bölge ihtiyaçlarına cevap vereceğini hem de dış ticarete önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Hisarlar Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker ve üst düzey yöneticisi Zafer Türker de fabrika ve Ar-Ge merkezine ilişkin bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Bakan Işık, Vali Tuna, Fazlı Türker ve diğer protokol üyeleriyle açılış kurdelesini kesti.
Daha sonra Ar-Ge merkezindeki araçları inceleyen Bakan Işık, Hisarlarda üretilen ilk yerli 4x4 arazi aracının test sürüşünü gerçekleştirdi. - Eskişehir
Son Dakika › Ekonomi › Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Eskişehir'de Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?