Bir Ege Klasiği "Kırma Zeytin" - Son Dakika
Ekonomi

Bir Ege Klasiği "Kırma Zeytin"

Ege'de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden kırma zeytin, olgunlaşmadan toplanan Ayvalık ve Edremit tipi yeşil zeytinlerden yapılıyor.

07.10.2014 12:39  Güncelleme: 20:46

Ege Bölgesi'nde, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünlerinden olan ve olgunlaşmadan toplanan Ayvalık ve Edremit tipi yeşil zeytinlerden yapılan kırma zeytinler, Edremit Körfezi'ndeki pazarlarda satışa sunulmaya başlandı.Genellikle kış aylarında tüketilen kırma zeytinler için Balıkesir'in Ege kıyılarındaki birçok evde telaşlı günler yaşanıyor.Ege sofralarının vazgeçilmezi bu kahvaltılık ürün, olgunlaşmadan toplanan yeşil zeytinlerden yapılıyor. Ayvalık ve Edremit tipi yeşil zeytinlerin, taş ya da ahşap bir aparatla dövüldükten sonra içi su dolu bidon ve kavanozlarda 15-20 gün olgunlaşmasıyla elde edilen kırma zeytinlerin sezonluk tazeleri, çarşı ve pazarda yerini almaya başladı.Semt pazarlarında kilogramı 5 liradan kırmalık zeytinlerin yemeye hazır olanları ise 8-10 liradan satışa sunuluyor. Bu ürün, eylül-ekim döneminde Kuzey Ege'yi tercih eden tatilcilerden de büyük ilgi görüyor.

Edremit Ziraat Odası ikinci Başkanı Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırma zeytin kültürünün Edremit Körfezi başta olmak üzere Ege Bölgesi'ne özgü olduğunu söyledi.Körfezde yılda ortalama yaklaşık 60 bin ton sofralık zeytin üretildiğini belirten Diker, "Bunun yüzde 15'i kırma zeytin olarak sofralarda yerini alıyor. Kırma zeytinin diğer zeytinlerden farklı olarak özel bir meyve kokusu ve tadı bulunuyor" dedi.Tarlasından topladığı kırmalık yeşil zeytinleri pazar yerinde satan Adile Özen ise bu sene kırmalık zeytinlerin erken piyasaya çıktığını ifade etti. Bu ürünün, normalde ekim ayı ortalarında çıkması gerektiğini dile getiren Özen, "Kırma zeytinin kilogramını 5 liradan satıyoruz. Bu yıl biraz da kırma zeytin değerli olacak çünkü yağmurlar çok yağmadı" diye konuştu. Cunda Adası'nda semt pazarında zeytin satan Ayşe Çınar da kırmalık yeşil zeytinlerin, Kazdağı eteklerindeki Hasanboğuldu mevkisinden toplandığını anlattı.Çınar, kırmalık zeytinlerin müşterisinin fazla olduğunu bildirerek, "Zeytinleri kırma olarak yaparsanız çok basit ancak bu zeytinleri çizik zeytin olarak yaparsanız uzun süre beklemesi gerekir. En az 3 ay aynı suda durur. Ondan sonra suyunu değiştirerek tatlandırırsınız. Limonunu, tuzunu, yağını koyarsınız, yeşil çizik zeytin olur" ifadesini kullandı.

Bir Ege Klasiği "Kırma Zeytin"
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bir Ege Klasiği 'Kırma Zeytin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement