Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.
TSE ile ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasındaki işbirliği protokolü TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz arasında imzalandı. ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen törende konuşan ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2004 yılındaki cirosunun bugün itibariyle üç kat arttığını söyledi. ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün karının 28.5 karının arttığını belirten Yılmaz, "2011 rakamlarına göre ülkenin ikinci büyük holdinginin hemen hemen karı kadar kar elde ettik. Burada cironun üç kat, karın 28.5 artmasının çok iyi işletmecilik şartlarının oluşmasıdır. Biz vitesi bir kademe daha ileri götürmek adına kalite konusunda kendimizi TSE'ye teslim etmeye karar verdik. Sattığımız hemen hemen 2.5 milyon ton bor kimyasalı var. Bu her bir tonun, hatta her bir kilogramının hem fiziksel, hem de kimyasal olarak kalite kontrolünün kendimizin dışına veriyoruz. Yani tek tek TSE mensupları bizim ürünümüzün hem fiziksel hem de kimyasal özelliklerini test edecekler ve dış dünyaya birer elçi olarak gönderdiğimiz ürünümüze kalite belgesi verecekler. Çünkü biz ürettiğimizin yüzde 97'sini ihraç eden, net ihracat bağlamında Türkiye'nin en büyük ihracatçı olan bir kuruluşuz. Biz Türkiye'nin en büyük ihracatçısıyız" diye konuştu.
Kaliteyi daha ileri götürmeleri durumunda pazarın yüzde 75'lerine sahip olacaklarını vurgulayan Yılmaz, "Bunun önündeki engel yüzde 99'unu hallettiğimiz, yüzde birini gözümüzden kaçırdığımız olayları tespit etmek. Yüzde birlik kısmı tespit etmek için TSE bize çok yardımcı olacak. İnanıyorum ki; dünyada bu gelişme tirendi TSE sayesinde bir kademe daha ileriye gidecek" dedi.
TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün TSE'yi tercih etmelerinden dolayı teşekkür ederek başladı. Türkiye küresel bir güç olmasını ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü gibi ciro ve kar elde eden kurumlar sayesinde olacağını belirten Şentürk, TSE'nin iki yıldır dünyaya açılma çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Son bir yıl içerisinde dünyanın 28 noktasında TSE'nin ofislerinin açıldığını dile getiren Şentürk, "Hedefimiz bu yıl sonunda 40'ı aşmak, önümüzdeki senede 70 rakamına ulaşarak dünyanın her yerinde iş dünyamıza menşeinde hizmet verebilmek. Bu çalışmaları yaparken üç tane önemli politikayı izlemeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi Türkiye'nin iş yaptığı her ülkede mutlaka TSE orada olmalı ve orada iş yapan insanımızın standardizasyon belgelendirme, tesis hizmetleri, muayene ve gözetim hizmetlerinin orada verebilmeli. Türk iş dünyasını yabancı kuruluşların insafına terk etmemiz gerekiyor. İkinci hedefimiz, Endüstriyel gözetim, nitelikli yapıların gözetimi ve işletmede üretilen ürünlerin üretimini yaparak Türk üretiminin kalitesinin sürekli bir çıtanın üstünde olmasını sağlamaktır" diye konuştu.
Kalite seviyesinin düştüğü anda çok ciddi gelir kayıplarına uğrandığını belirten Şentürk, A sınıfı yerine B sınıfı mal statüsüne gelindiği anda çok ciddi kayıplara uğrandığını kaydetti. Şentürk, "Kaliteye yönelik yapılan yatırımlar aslında fazlasıyla geri dönen yatırımlar. Aynı zamanda artık küresel dünyada itibar en önemli husus. İnsanların sizin malınıza güvenmesi gerekiyor ve sürekli aynı kalitede bu ürünü tedarik edeceğine inanması gerekiyor. Buda bizim gibi muayene hizmetlerini vereceği kuruluşlarla mümkün" dedi.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün kendileri için bu alanda ilk protokol olduğunu sözlerine ekleyen Şentürk, bir hafta sonra başka büyük bir kurumla anlaşma imzalayacaklarını söyledi.
Türkiye'nin 2023 yılı vizyonuna ulaşabilmesi için Türkiye'nin kurum ve kuruluşlarının dünyada rekabet edebilir kurum ve kuruluşlara dönüşmesi gerektiğinin altın çizen Şentürk, TSE'nin belgelendirme, gözetim ve test alanında üzerine düşen görevi yerine getirmediği takdirde bunun Türk ekonomisine faturasının çok ağır olduğunu ifade etti.
Yapılan konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz işbirliği protokolünü imzaladığı işbirliği protokolü ETİ Maden İşletmeleri'nin üretmiş olduğu bor kimyasallarına ilişkin "yükleme öncesi gözetim" faaliyetlerini kapsıyor. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › 'Bor'un Kalitesini Tse Gözetleyecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?