Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, BOTAŞ'a ait ham petrol ve doğal gaz boru hattı tesislerinin ulusal veya uluslararası standartlara uygun tasarımı, inşası ve güvenli işletilmesine ilişkin esasları belirledi. Buna göre petrol ve doğal gaz boru hattı tesislerinde kesintisiz akış ve arz güvenliği ile kaçak olmamasına dayalı, sürdürülebilir, çevreyle uyumlu bir güvenlik kuralı ve politikası yürütülecek. Boru hatlarında yıllık bazda kaçak ve arıza sıklığını sürekli azaltan bir program geliştirilecek. BOTAŞ veya yetkili makamlarca BOTAŞ ham petrol ve doğal gaz boru hatları ve bunlara ait tesislerin güvenliği açısından özel güvenlik bölgesi ihdası çalışması başlatılabilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürlüğü (BOTAŞ) Ham Petrol Ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve Petrol Piyasası Kanunu'na tabi faaliyetler kapsamına giren; BOTAŞ'a ait ham petrol ve doğal gazın (LNG dahil) iletimi ve depolanmasına ait tesislerin tasarımı, inşası ve güvenli işletilmesine dair gerekli çevre ve teknik güvenlik kuralları ile boru hatları güzergahı boyunca oluşan imar planlama çalışmaları, yapılaşma, tesis kurma, ruhsatlandırma gibi durumlar için dikkate alınması gereken emniyet veya yaklaşım mesafelerini kapsıyor.
-GÜZERGAH SEÇİMİ VE GÜVENLİ İŞLETİMİ-
Yönetmelik ile boru hatları ile tesislerinde uygulanacak mevzuat ve BOTAŞ'ın yükümlülükleri belirlendi. Buna göre petrol ve doğal gaz boru hattı tesislerinde kesintisiz akış ve arz güvenliği ile kaçak olmamasına dayalı, sürdürülebilir, çevreyle uyumlu bir güvenlik kuralı ve politikası yürütülmesi esas olacak. Boru hatlarında yıllık bazda kaçak ve arıza sıklığını sürekli azaltan bir program geliştirilmesi zorunlu bulunacak. Bu amaçla her bir boru hattı için, boru hatları ile ilgili her bir şube veya işletme müdürlüğü; kendi görev alanı içinde kalan faaliyetleri, bütçeleri ve zamanlamaları içeren planlar geliştirecek. Bu planlar, bir önceki yılda boru hattının maruz kaldığı arıza sonuçlarıyla doğrudan ilgili olacak.
Boru hatları ve tesislerinin sabotaj ve hırsızlık yapılma ihtimali yüksek bölgeleri, ilgili kolluk kuvvetlerinin görüşleri de alınarak belirlenecek ve bu bölgelerdeki boru hatlarının periyodik olarak; kara veya hava araçları, gece görüş dürbünü, termal kamera gibi teçhizatlarla donanımlı devriye ekiplerince kontrolü yapılacak. Bu devriye ekibi uygulaması için BOTAŞ güvenlik birimleri ile birlikte ayrıca teknik birimlerde çalışan personelden de istifade edilecek ve gerektiği takdirde mahallin en büyük mülki idare amiri vasıtasıyla kolluk kuvvetlerinden yardım istenecek.
-TÜM BORU HATLARINDA DİKKATE ALINACAK ESASLAR-
Yönetmelik ile tüm boru hattı tesisleri için dikkate alınacak esaslar ise şöyle belirlendi:
" EPDK tarafından yayımlanan boru hattı tesislerine ait yönetmeliklere, tebliğ ve Kurul kararlarına uyulacak. Doğal gaz ve ham petrol piyasa faaliyetlerinin gerçekleştirileceği tüm tesislerin tasarımı, yapım ve montajı, test ve kontrolü, işletmeye alma ve işletilmesi, bakımı, onarımı ve tesislerde asgari emniyetin sağlanması ile ilgili olarak; EN (Avrupa Standartları), TS (Türk Standartları), TSE (Türk Standardları Enstitüsü), ISO (Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu), IEC (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu), Amerikan Milli Standartlar Enstitüsü (ANSI), Amerika Makine Mühendisleri Derneği (ASME), Amerikan Gaz Birliği (AGA), Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ve Ulusal Yangından Korunma Birliği (NFPA) standartlarından herhangi birine veya bu standartlarda yoksa TSE tarafından kabul gören diğer standartlara veya dokümanlara uyulması zorunlu olacak. Ayrıca, doğal gaz ve ham petrol taşıma ve depolama faaliyetlerinin gerçekleştirileceği tüm bina ve tesislerin projelendirilmesi ve hesap yöntemlerinin belirlenmesinde Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınacak. Tesislerde hiçbir şekilde standart dışı malzeme ve ekipman kullanılamaz. Ancak standardı bulunmayan malzeme ve ekipman için kalite uygunluk belgesine sahip olma şartı aranacak.Boru hattı tesislerinin çalışma ömrü boyunca teknik ve çevre güvenliği sağlanacak. BOTAŞ tarafından bu Yönetmelik kapsamındaki tesislerin fenni usullere, endüstriyel standartlara, genel kabul görmüş teknik kurallara ve mevzuatlara uygun olarak yapımı ve işletilmesi amacıyla ham petrol ve doğal gaz boru hattı tesisleri teknik emniyet ve çevre uygulama el kitapları hazırlanacak. Petrol Piyasasında Sigorta Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ hükümlerine göre; faaliyetlerinin üçüncü kişiler nezdinde oluşturacağı bedeni ve maddi zarar veya ziyanları tazmin etmek için, BOTAŞ gerekli mali sorumluluklara ilişkin sigorta veya sigortaları yaptırmakla yükümlü olacak. BOTAŞ, petrol tesisleri ile mülkiyet veya emanetlerinde bulunan petrolü, sahiplerince sigortalanmamış ise tüm risklere karşı sigortalatacak. Bunun yanında, LNG ve doğalgaz tesislerinde gerçekleştirilen hizmet ve varlıkların türüne göre olası risklere karşı da BOTAŞ tarafından sigorta yaptırılacak.
-YAPIM VE HİZMET FAALİYETLERİ SERTİFİKA SAHİBİ YÜKLENİCİLERE YAPTIRILACAK-
Doğal gaz boru hattı tesislerine ait yapım ve hizmet faaliyetleri, sertifika sahibi yüklenici, alt yüklenici veya taşeron gibi gerçek veya tüzel kişilere yaptırılacak. Bu hususların ihalenin teklif verme aşamasında bilindiği kabul edilecek. BOTAŞ, bu faaliyetleri kendisi de gerçekleştirebileceği gibi söz konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülüp yürütülmediğine ilişkin test veya kontrolleri bu işe uygun başka bir sertifika sahibine de yaptırabilecek. Aynı çalışma alanını paylaşan işverenler, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususları koordinasyon içerisinde yürütülecek. Yapılan test ve kontrollere ilişkin her türlü kayıt ve raporlar ile tesislerin işletme, bakım ve onarım kayıtları yüklenici firma veya BOTAŞ tarafından tutulacak. BOTAŞ, kendi tesis ve faaliyetlerini önemli ölçüde tehdit eden veya olumsuz yönde etkileyen bir durum oluştuğunda, kamunun can, mal ve çevre güvenliğini dikkate alarak başta mahallin en büyük mülki idare amirini olmak üzere ilgili kamu kurumlarını ve bundan etkilenme ihtimali bulunan diğer kuruluşları haberdar edecek. Ayrıca tehdidin niteliği ve niceliği ile bunu önlemek üzere alınmakta olan tedbirleri EPDK'ya bildirecek ve çevreye zarar vermemek için gerekli diğer tedbirleri alıcak. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek bir durum olduğunda, hayati tehlike tespitinde; bu tehlike giderilinceye kadar tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alanda iş durdurulabilir ve çalışanların hayati tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirler alınacak. BOTAŞ boru hattı tesislerinin mühendislik çalışmaları sırasında ilgili mevzuata uygun olarak gerekli ÇED raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlanır. Boru hattı yapım aşamasında ÇED raporu alınan güzergahın çevresel izlemesi yapılacak. Eskiden yapılmış veya yeni yapılacak tüm ham petrol ve doğal gaz boru hatları, bunlara ait tesislerin yerleri ve boru hattı güzergahlarının kamulaştırma planlarına uygunluğu sağlanacak. Bu tesislere ait her türlü haritalar, harita bilgileri, konum bilgileri "Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) veri tabanına" aktarılarak muhafaza edilecek. Boru hatlarının tamamı SCADA ve telekomünikasyon sistemleri ile donatılarak, bu sistemlerin boru hatlarının inşaatı sonrasında bitirilmesi ve işletmeye alınması sağlanır. Bu kapsamda boru hatlarının tümü için kaçak tespit programları kullanılacak."
-KRİTERLER BELİRLENDİ-
BOTAŞ, bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmelik ile ham petrol boru hattı, doğalgaz boru hattı tesislerinde mecra ve emniyet şeridi, işaret levhaları ve hat vanaları koşulları ve kriterleri ile ham petrol ve doğal gaz boru hatları için özel geçiş kuralları, yerleşim bölgelerinden geçen boru hatlarının planlanma ve yerleşim kuralları ile boru hattı tesislerinin güzergah seçimi kurallarını belirledi.
-BORU HATTI TESİSLERİNİN ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ KAPSAMINA ALINMASI-
BOTAŞ veya yetkili makamlarca BOTAŞ ham petrol ve doğal gaz boru hatları ve bunlara ait tesislerin güvenliği açısından özel güvenlik bölgesi ihdası çalışması başlatılabilecek. Kamulaştırma yapılan özel güvenlik bölgelerine ait arazi (tesis dışındaki boru hatları hariç) BOTAŞ tarafından tel ve duvar gibi engellerle çevrilir ve 100 ile 200 metre aralıklarla, bu Yönetmeliğe uygun uyarı ve bilgilendirme levhaları konulacak. BOTAŞ boru hatları ve bunlara ait tesislerin güvenliği, BOTAŞ Genel Müdürlüğünün kurumsal kalite, boru hatlarının teknik emniyeti ve güvenlikli işletimi faaliyetlerinden sorumlu daire başkanlığı ve işletme birimleri tarafından bu Yönetmelik ile özel güvenlik bölgesi ilan edilen BOTAŞ tesisleri periyodik olarak denetlenir ve sonucu izlenecek. etkili makamlarca etrafında özel güvenlik bölgesi kurulması uygun görülen boru hattı ve tesisler için özel güvenlik bölgesi öneri dosyaları hazırlanarak BOTAŞ Genel Müdürlüğünce bir yıl içerisinde ilgili valiliğe gönderilecek.
-BORU HATTI TESİSLERİNİN GÜVENLİ İŞLETİMİ-
Petrol boru hatlarının güzergahlarında servis ve güvenlik yollarının yapılması ve bu yolların sürekli ıslah edilerek bakımlı durumda tutulması gerekecek. Boru hatlarının güzergah haritalarının hazırlanması, bu hatların geçtiği yerlerde bulunan ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına harita ve koordinatların verilmesi, ayrıca güzergahın geçtiği arazi sahiplerinin veya üçüncü şahısların bu konuda gerektiği şekilde bilgilendirilmesi sağlanarak, ham petrol veya doğal gaz boru hatlarındaki sızıntı, yangın ve hırsızlık gibi tehlikeli durumların BOTAŞ'a acilen bildirilmesi sağlanacak, Boru hattı tesislerinin katodik koruma donanımının işler durumda olması sağlanır ve tüm katodik koruma tesislerinin performansı en azından yıllık olarak test edilecek. Ayrıca, besleme akım katodik koruma tesislerinin düzelticiler gibi güç kaynakları iki ayı aşmayacak aralıklarla kontrol edilecek. Katodik koruma tesislerinin sürekli çalışmasının sağlanması ve koruma değerlerinin periyodik olarak kontrol edilmesi ve yılda en az 2 defa koruma potansiyeli değerlerinin ölçülmesi zorunlu olacak. Boru hattı dış kaplaması; alternatif akım voltaj değişimi, doğru akım voltaj değişimi veya yakın aralık potansiyeli ölçüm metotlarından en az biri kullanılarak en fazla 7 yılda bir kontrol edilecek. Bu ölçümlerden sonra kaplama hasarından şüphelenilmesi durumunda, gerekli tamir işi kapsamını daha doğru bir şekilde öngörmek için en uygun teknikle ölçüm gerçekleştiriliecek.
-ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE-
BOTAŞ, İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik kapsamında tesislerinin her biri için (doğal gaz ve petrol) doğal afetlerden, sabotajdan, bakım ve işletme eksikliklerinden yahut sair sebeplerden kaynaklanabilecek, toprağa, su ve çevresine, havaya, bitki örtüsüne ve hayvanlara, yerleşim birimlerine yönelik tehlikeler için risk değerlendirmesi yapacak. Risk değerlendirmesine göre ortaya çıkması muhtemel acil durumları tanımlayıp tespit edecek. Acil durumların ortaya çıkması durumunda BOTAŞ, krizi yönetecek organizasyonu sağlayacak ve bu işten sorumlu personele gerekli eğitimi verecek ya da verdirecek. Bu amaçla; işletmelerde yılda bir kez olmak üzere belirli bir senaryo dahilinde acil müdahale ekipleri tarafından tatbikat yapılacak. Tatbikat sırasında tespit edilen eksiklikler en kısa zamanda giderilecek ve tatbikat sonucu bir rapor halinde Genel Müdürlüğe gönderilecek.
-EL KİTAPLARINDA ACİL DURUMLA İLGİLİ BİLGİLER YER ALACAK-
Acil durumun mahiyet ve mahalline göre, müdahale edecek personel ve kullanılacak ekipmanları da içeren hususlar boru hattı tesislerinin işletilmesi ile ilgili uygulama el kitaplarında belirtilecek. Bu kitaplar, tesislerin ilgili bölümlerinde kullanıma hazır tutulacak ve gerektikçe güncel hale getirilecek. Ayrıca, acil durumlarda yapılacak müdahaleler konusunda; "Acil Durum Prosedürü" dokümanında yer alan hususlara uyulacak. Acil durum esnasında ihtiyaç duyulacak personel, donanım, alet ve malzemeler hazır bulundurulacak. Tesislerdeki potansiyel tehlikeler ve müdahale imkânları hakkında ilgili makamlara bilgi verilecek. Acil durum halinde, hazırlanan el kitapları doğrultusunda gerekli emniyet tedbirleri alınarak müdahale yapılacak. Etki alanındaki personel ve halkın tahliyesi ile diğer gerekli önlemlerin alınması için ilgili yerel makamlar ile eş güdüm sağlanacak. Acil durum halinde, ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli emniyet tedbirleri alınarak sorumlu BOTAŞ birimleri tarafından müdahalede bulunulacak.
Aydınlatma üniteleri, yıkama makineleri, bariyerler, yağ emici şilteler ve sorbentler, portatif depolama tankları, yangın söndürme tüpleri ve kişisel koruyucu donanımı gibi gerekli acil müdahale donanımlarının istasyonlar ve terminallerde hazır tutulması sağlanacak.
-HIRSIZLIĞA KARŞI GÖZETİM VE DENETİM-
Ham petrol ve doğal gaz boru hattı tesisleri hırsızlık olaylarına karşı gözetim ve denetim altında tutulması amacıyla telekomünikasyon veya haberleşme ve SCADA gibi gelişmiş son teknolojik teçhizatlarla donatılacak. Hırsızlık olaylarını önlemeye yönelik caydırıcı tedbirler için sorumlu kurum ve kuruluşlarla etkin işbirliği yapılacak.
-GÖREVLİ PERSONEL-
Tesislerin işletilmesinde, personelin görev tanımı, eğitimi ve değerlendirilmesi ile eğitim yenileme sürelerini kapsayan program hazırlanacak. Tesislerde görevli tüm personel; acil durum, yanıcı sıvı ve gazların özellikleri ile potansiyel tehlikeler, yangınla mücadele ve ilk yardım konusunda eğitilecek. Ayrıca, ilgili personel kendi görev alanlarında uygulamalı eğitime tabi tutulacak. Tesislerde, eğitimi başarılı şekilde tamamlayan personel görevlendirilecek. Eğitim birimleri, merkezde ünitelerin, taşrada işletme birimlerinin görüşlerini alarak, yıllık eğitim programını en geç Ekim ayı sonuna kadar hazırlar. Hazırlanan eğitim programı müteakip yılın başından itibaren yürürlüğe girecek.
-MÜLKİ İDARE AMİRLERİYLE İŞBİRLİĞİ-
BOTAŞ, güvenliğini sağladığı kendi boru hattı tesislerine yönelik kendi güvenlik tedbirleri yanında, boru hatlarının geçtiği veya tesislerin bulunduğu il ve ilçelerdeki mahallin en büyük mülki idare amirinden ilave güvenlik tedbirleri alınmasını talep edecek. Bu amaçla BOTAŞ, gerek görülen bina, tesis, malzeme, araç, teçhizat ve benzeri ile birlikte bilgi, belge ve dokümanların tedarikini sağlayacak. Mahallin en büyük mülki idare amiri başkanlığında güvenlik birimlerinin katılımı ile yılda bir defadan az olmamak üzere önceden kararlaştırılan zamanlarda güvenlik toplantıları yapılacak.
-İHBARDA BULUNANLARA ÖDÜL VERİLECEK-
Boru hattı tesislerinin doğal afetlerden (toprak kayması, sel, deprem ve benzeri) kaynaklanan hasarlar ile kazı, hırsızlık gibi etkenlerin neticesinde boru üzerinde meydana gelebilecek ezilme ve bükülme veya sızıntı gibi mevcut ve muhtemel tehditlerin ortadan kaldırılması veya zararın artmasının önlenmesi amacıyla yapılacak ihbarlar için BOTAŞ tarafından ücretsiz ihbar hattı tesis edilecek. İhbarda bulunmakla beraber, zararın artmasını veya muhtemel zararın ortaya çıkmasını önleyenlere BOTAŞ Ödül Yönergesine göre ödül verilebilecek. İhbarda bulunanlarla ilgili bilgiler gizli tutulacak. Boru hattı tesisleri ile ilgili üçüncü şahıs ve kurumları bilgilendirmeye yönelik tek sayfa el broşürleri hazırlanacak. Bu broşürlerde boru hattının taşıdığı risk ve acil durumlarda haber verme konusu dâhil yapılması gereken ilk işlemler belirtilecek. Bu Yönetmelik kapsamında belirtilen faaliyetlerde görevli BOTAŞ personeli ve kendi kuruluş mevzuatı uyarınca bu faaliyetlerin güvenliğinden sorumlu olan diğer kamu personeline bu madde kapsamında ödül verilmeyecek.
-MEVCUT HAT VANALARI VE KAÇAK TESPİT PROGRAMI KULLANIMI-
Yönetmelikte belirtilen niteliğe uymayan hat vanalarının belirtilen niteliklere uygun olanlar ile değiştirilmesine ilişkin uygulama planı 6 içinde hazırlanacak. Ham petrol veya doğal gaz boru hatlarında henüz kaçak tespit programı kullanılmayan terminallere ve istasyonlara yönelik uygulama planı ise 6 ay içinde tamamlanacak.
-EL KİTAPLARININ HAZIRLANMASI VE UYGULAMA PLANI
Yönetmelik gereğince hazırlanması gereken el kitapları 12 ay içinde hazırlanacak. Doğal gaz ve petrol boru hatlarının güzergah haritalarının sayısallaştırılması ile "Mecra ve Emniyet Şeridi Dosyasının" EPDK'ya onaylattırılması ile bu Yönetmelik ile getirilen pig atılması gibi diğer dönemsel işlerin yapılmasına ilişkin uygulama plan ise 6 ay içinde tamamlanacak.Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile 6 Ocak 2011 tarihli Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
Son Dakika › Ekonomi › Botaş Boru Hatlarının Güvenliği İçin Özel Güvenlik Bölgesi İhdası Çalışması Başlatılabilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?