Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, sabit ve mobil şebekenin ortak elemanı olan radyolink cihazının, Türkiye'de yapılabilme olanağı olmasına karşın yıllarca yurt dışından ithal edildiğini söylediBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, sabit ve mobil şebekenin ortak elemanı olan radyolink cihazının, Türkiye'de yapılabilme olanağı olmasına karşın yıllarca yurt dışından ithal edildiğini söyledi.
BTK'nın desteği ile iletişim ünitelerinin santrallerle bağlantısını sağlayan ve TÜBİTAK BİLGEM tarafından tasarlanan yerli radyolink cihazları, GSM ve sabit operatörlerin kullanımına sunuldu. Bu projeyi benimseyen Turkcell, 2,1 miyon TL'lik yatırımla 150 adet radyolink cihazını şebekesine entegre edecek.
Cihazın kullanımına ilişkin Turkcell-TÜBİTAK ve Turkcell Simpro arasındaki "Yerli Radyolink Projesi" imza töreninde konuşan BTK Başkanı Tayfun Acarer, radyolink cihazının önemine dikkat çekti. Baz istasyonlarının kurulduğunu ancak bu istasyonlardaki bilgiyi başka bir baz istasyonuna, oradan da merkeze aktarmak için bir transmisyon ortamı kullanıldığını, bu kullanılan ortamın da ya fiber veya radyolink olduğunu söyleyen Acarer, radyolinkin hem sabit, hem mobilde çok kullanılan bir teçhizat olduğunu söyledi.
-"YILLARCA İTHAL EDİLDİ"-
Radyolink'in sabit ve mobil şebekenin ortak elemanı olduğunu söyleyen Acarer, "Bu cihazı sadece Turkcell kullanmaz. Türkiye'de özellikle altyapıyı kullanan herkes bunu kullanabilir. O yüzden çok önemsediğimiz bir malzemedir ve maalesef yıllarca Türkiye'de yapılabilme olanağı olmasına rağmen yurt dışından ithal edilmiştir. Bir-iki yıllık bir gayretle şimdi Türkiye'de üretilebildi" dedi.
-"DAVUL-ZURNAYLA AŞAĞI İNDİRİYORLAR"-
Türkiye'de mobil şebeke alt yapısının Avrupa'dan iyi olduğunu belirten Acarer, özellikle 2,5 yıl önce uygulanmasına başlanan 3G uygulaması ile genişbant abone sayısının 16,3 milyona ulaştığını ve mobil geniş banttaki artışın yüzde 95 olduğunu söyledi. Türkiye'nin, Avrupa'da Fransa'dan sonra 263 dakika ile en çok konuşan ikinci ülke olduğunu açıklayan Acarer, ayda atılan 211 adet SMS ile de birinci sırada yer aldığını kaydetti. Amerika'da bazı yerel idarelerin yeni bir yapımın, sistemin kendi şehirlerinde kurulması için fedakarlık yaptığına işaret eden Acarer, "Türkiye'de bazı yerel idareler bırakın yenilerinin kurulmasını, eskilerini bile davul-zurnayla aşağı indiriyorlar" eleştirisinde bulundu.
-"ŞEBEKELERİN MALI-MÜLKÜ DEVLETİNDİR"-
Türkiye'de lisans imtiyaz sözleşmesi almış tüm şebekelerin devletin olduğunu söyleyen Acarer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türk Telekom satılmadı, sistemleri belli bir süre kiralandı. Aynı şey bütün mobil işletmeler için de geçerli. Bu sistemler 11-12 yıl sonra develete geri dönecek veya aynı şekilde mevcut operatör tarafından tekrar işletilmeye devam edecek. O nedenle burada yapılan fiberin koparılması, baz istasyonunun yıkılması gibi zararlar devlet malına zarardır. Türkiye çok genç ve zeki insanların olduğu bir ülke. O nedenle bilişimin gelişmesi için mutlaka zemini hazırlamalıyız. O zemin de altyapıdır."
-"MÜHİM OLAN LİMİTLERİ"-
Soruları da yanıtlayan Acarer, radyolink cihazının sağlığa zararı olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, "Bir kere elektromanyetik yayan bütün aletler laboratuvarlarımızda ölçülüyor. Belirlenin miktar olması önemli. Orada bir sorun yok. Bugün tasarruflu ampuller bile elektromanyetik. O nedenle elektromanyetik ışın hayatımızın bir parçası. Mühim olan bunun belirlenen limitlerde kalmasıdır" yanıtını verdi. Acarer, bir başka soru üzerine, yazılımın yüzde 100 yerli olabileceğini, ancak elektronikte yüzde 100 yerli yapmanın mümkün olmadığını söyledi.
-TÜBİTAK ÜRETİM HAKKINI SİMPRO'YA DEVRETTİ"-
TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz ise tasarımı ve yazılımı kendilerine ait olan yerli radyolink'in üretim haklarını Simpro firmasına devrettiklerini, yurt içi veya yurt dışından almak isteyen kuruluşlara bu firmanın satabildiğini kaydetti.
-"2,1 MİYON TL YATIRIMLA YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ"-
Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, yerli radyolink projesinin, teknolojinin içeride üretilmesi ve üretimden sağlanacak ekonomik fayda açısından büyük değer taşıdığını söyledi. TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Simpro tarafından ise üretilen yerli üretim radyolink cihazının Türkiye'ye kazandırılmasında Turkcell mühendislerinin de önemli katkısı olduğuna işaret eden Terzioğlu, "2,1 milyon TL'lik yatırımla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkının yanı sıra, müşterilerimiz için iletişim kalitesinde de çıtayı bir kez daha yükseltiyoruz. Yerli üretim şartını karşılayarak bu proje ile 7GHz bandından ses ve data iletimine başlıyoruz. Böylece şebeke kalitesi ve sürekliliğini daha da geliştirmiş olacağız" dedi. Turkcell olarak, bundan sonra da yatırımlarında her zaman için yerli katkı payını artırmaya öncelik vereceklerini söyleyen Terzioğlu, bunun hem Türkiye ekonomisine, hem de istihdama katkı sağlayacağını vurguladı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Btk Başkanı Acarer: Radyolink Cihazı, Maalesef Yıllarca İthal Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?